Wat is wanneer bekend? Zo werken de Europese verkiezingen

Het is de op één na grootste democratische verkiezing ter wereld, na India. De 361 miljoen kiesgerechtigen van de 27 lidstaten van de Europese Unie mogen de komende dagen hun volksvertegenwoordigers kiezen voor het Europees Parlement.

In de zogeheten Europese Akte is vastgelegd dat de verkiezingen plaatsvinden van donderdag tot zondag. Landen kunnen zelf de dag of de dagen kiezen. Na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk in 2020 bestaat het EP uit 705 leden. Dat worden na deze verkiezingen 720 leden. Zij worden op 16 juli in Straatsburg geïnstalleerd.

Nederland gaat op donderdag als eerste naar de stembus. De Ieren en Tsjechen een dag later. Zaterdag volgen Letland, Malta, Slowakije en Italië. Zondag volgt de rest van de Unie. In Italië zijn zondag de kieslokalen ook nog open. Dit land sluit als laatste om 23.00 uur de stembussen.

Om geen invloed op andere kiezers te hebben worden uitslagen daarom pas zondagavond bekendgemaakt. In Nederland gebeurt dat om klokslag 23.00 uur. De NOS publiceert donderdag om 21.00 uur wel een exitpoll, met mogelijk nog een update een half uur later. De exitpolls leveren doorgaans een goede voorspelling van de einduitslag op. Soms is er een lichte afwijking. Zo kreeg de PVV bij de laatste landelijke verkiezingen in de exitpoll 35 zetels, dit werden er uiteindelijk 37. Omdat nu geen 150 maar slechts 31 Nederlandse zetels op het spel staan, zijn zulke afwijkingen niet te verwachten.

Het Europees Parlement komt zondag vanaf zes uur met uitslagen en voorspellingen over hoe de zetelverdeling eruit gaat zien. Volgens peilingen wordt de Europese Volkspartij de grootste. Het is de partijfamilie van Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen (en van het CDA). Zij lijkt daarmee de meest kansrijke kandidaat om (opnieuw) deze post te gaan bekleden. Zij heeft wel de steun nodig van andere grote fracties. De Groenen en het liberale Renew staan op verlies en de sociaal-democraten van S&D op lichte winst. De radicaal-rechtse fractie ECR, waar onder meer Fratelli d’Italia van de Italiaanse premier Giorgia Meloni deel van uitmaakt, lijkt het goed te gaan doen. Dat geldt ook voor I&D, de fractie waarbij de PVV zich waarschijnlijk opnieuw aansluit.

In België wordt de EU-verkiezing gecombineerd met verkiezingen van het federale parlement en die van Vlaanderen, Wallonië en het gewest Brussel. In Nederland zijn er donderdag ook lokale referenda in Amsterdam (hoofdgroenstructuur), Alkmaar (algeheel vuurwerkverbod) en Katwijk (betaald parkeren).