Zoekoperatie Papoea-Nieuw-Guinea tijdelijk stilgelegd vanwege gevaar voor nieuwe aardverschuivingen

De autoriteiten van Papoea-Nieuw-Guinea hebben twee weken na de aardverschuiving de zoekoperaties voorlopig stilgelegd. Dat heeft een vertegenwoordiger van het leger woensdag aan het Franse persbureau AFP laten weten. Het rampgebied zou „te gevaarlijk” zijn om de werkzaamheden hervatten. Door het besluit zullen honderden slachtoffers die vermoedelijk onder het puin liggen voorlopig niet worden geborgen.

Majoor Joe Aku, die de afgelopen tijd toezicht hield op de rampgebieden, vreest voor meer aardverschuivingen en omschrijft de getroffen hooglandgebieden als een ‘no-gozone’. Zowel de autoriteiten als de bevolking van Papoea-Nieuw-Guinea wordt daarmee de toegang tot de bewuste gebieden tijdelijk ontzegd. Volgens AFP, dat dinsdag inzage kreeg in een intern rapport van lokale mijnbouwautoriteiten, bestaat er op korte termijn grote kans op meer aardverschuivingen.

Bij een aardverschuiving twee weken geleden in de afgelegen regio — die gevoelig is voor zulke natuurverschijnselen — zouden minstens tweeduizend mensen zijn omgekomen. De hulpverlening die daarop werd ingezet kwam moeizaam op gang. Aku sprak woensdag van de „ergste en grootste aardverschuiving” die hij ooit had gezien, al zwakte hij het eerder gemelde dodental van ruim tweeduizend een stuk af door over 650 doden te spreken.


Lees ook
Aardverschuivingen komen vaak voor in Papoea-Nieuw-Guinea, maar niet vaak zo heftig als nu

Bewoners zoeken naar slachtoffers na een aardverschuiving in Papoea-Nieuw-Guinea die mogelijk aan tweeduizend mensen het leven heeft gekost.