In dikke, zwarte onuitwisbare stift heeft een 27-jarige Nederlandse toerist zijn graffitihandtekening gezet op een befrescode Romeinse muur. Deze maandag werd hij daarvoor aangehouden, schrijft persbureau Reuters, in de Italiaanse ruïnestad Herculaneum, dichtbij Napels. Herculaneum ligt net als Pompeï aan de voet van de Vesuvius-vulkaan, die in 79 na Christus uitbarstte en de omgeving bedekte onder as. Door die as zijn de gebouwen goed bewaard gebleven.
„Elke beschadiging schaadt ons erfgoed, onze schoonheid en onze identiteit, en moet daarom met de grootst mogelijke vastberadenheid worden bestraft”, zei de Italiaanse minister van Cultuur Gennaro Sangiuliano maandag, schrijft Reuters. Op X voegde hij daaraan toe dat de dader „onmiddellijk geïdentificeerd” was en wordt beschuldigd van beschadiging en verminking van artistieke werken.
De Nederlander kan een hoge geldboete verwachten. Afgelopen januari stemde het Italiaanse parlement in met strengere bestraffing van mensen die een Italiaans monument bekladden of beschadigen: ze kunnen een boete van tot 40.000 euro krijgen, terwijl dat eerst nog 15.000 euro was. De maatregelen werden vooral getroffen naar aanleiding van milieuprotesten waarbij onder meer olie in de Romeinse Trevifontein werd gegooid. Maar in de afgelopen jaren werd er ook door toeristen steeds meer schade aan Italiaanse monumenten toegebracht.
Een Britse toerist kraste vorige zomer zijn eigen naam en die van zijn vriendin in een muur van het Colosseum. Hij schreef kort erna een excuusbrief aan de Romeinse burgemeester, waarin stond dat hij zich niet had gerealiseerd hoe oud het gebouw nou echt was. In 2015 raakten bij rellen in het historische centrum van Rome de Barcaccia-fontein en Spaanse trappen beschadigd door Feyenoord-supporters. Zes van hen werden door de rechtbank in Rome veroordeeld tot celstraffen tot vier jaar, ook voor opruiing, openbare geweldpleging en verzet tegen de politie.
Correctie (3 juni 2024): in een eerdere versie van dit artikel stond dat de Vesuvius-vulkaan uitbarstte in 79 vóór Christus, terwijl het in 79 ná Christus gebeurde. Dat is hierboven aangepast.