Niet vaak kreeg een Nederlandstalige podcast zoveel media-aandacht. Toen JFK: The Secret Archives (AvroTros/NPO Luister) van journalisten Babs Assink en Lammert de Bruin verscheen, schoof De Bruin aan bij Tijd voor Max en Goedemorgen Nederland (‘Schokkende ontdekking over moord op JFK’) en kopte De Telegraaf: ‘Lossen twee Nederlandse journalisten moord op Kennedy op?’
Dat zou een stunt van formaat zijn, gezien het leger onderzoekers en journalisten dat zich de afgelopen halve eeuw op de moord op de Amerikaanse president John F. Kennedy stortte. Kennedy werd in 1963 doodgeschoten door de 24-jarige lone wolf Lee Harvey Oswald, zo werd vastgesteld – maar door een aantal (ogenschijnlijke) ongerijmdheden rond de moord geloven nog altijd veel mensen dat niet. Uit miljoenen officiële en minder officiële documenten en andere bronnen werden talloze complottheorieën gesmeed.
JFK: The Secret Archives is een vervolg op JFK: The Missing Link uit november, waarin Assink en De Bruin diverse theorieën aftastten, maar geen al te boude conclusies trokken. In The Secret Archives schakelen ze naar een hogere versnelling. Kickstart is een archief dat De Bruin koopt van een privédetective. Hij en Assink raken in de ban van een naam op een document in dat archief: Judyth Vary Baker.
Dagen lopen door New Orleans
Baker (nu 81) was naar eigen zeggen Oswalds minnares en zou aan zijn zijde aan een project hebben gewerkt om Fidel Castro te besmetten met ‘turbokanker’. Het virusproject zou zijn opgezet door de CIA, de maffia, anticommunistische Cubanen en de wapenindustrie, groepen die in veel JFK-complottheorieën figureren. (Al hadden ze in feite weinig belang bij het vermoorden van Kennedy, zo legde Amerika-historicus Dominic Sandbrook onlangs uit in de podcast The Rest is History.) Toen het niet lukte om Castro te elimineren, werd overgeschakeld op plan B: JFK uitschakelen. Daarvoor frameden ze Oswald volgens Baker, die zich decennialang stilhield, maar sinds 1998 haar verhaal vertelt.
De Bruin en Assink lopen dagen met Baker door New Orleans, waar zij en Oswald woonden, en horen haar uit. Waar in het eerste seizoen nog volop deskundigen zaten die Oswald als de dader beschouwen, ook wanneer zij heus vraagtekens bij het ‘officiële verhaal’ hebben, komen die nu niet meer terug. Eén onderzoeker zegt dat als je Bakers boek leest, of haar helemaal uitvraagt, je zult zien dat haar verhaal „realiteit bevat”. Maar de luisteraar heeft dat boek niet, en kan Baker niet uitvragen. De podcastmakers wel, maar die stellen Judyth niet de vragen die toch voor de hand liggen, zoals hoe ze het bewijs tegen Oswald verklaart. Of waarom hij Castro weg zou willen hebben terwijl hij overtuigd marxist was. Of is dat allemaal gelogen en in scène gezet? De Bruin geloofde nooit in de „officiële overheidsversie”, zei hij tegen De Telegraaf, en „wilde weten wat er echt gebeurd was”.
Baker biedt een alternatief, gedetailleerd verhaal, dat ze kan onderbouwen met bewijzen, aldus de makers. Maar welke bewijzen dan, vraag je je als luisteraar steeds meer af. Het concreetste zijn prikklokkaartjes en salarisstrookjes die ze voor Oswald tekende toen ze met hem werkte bij een koffiehandel die als „dekmantel” voor het virusproject diende. Oswald werkte daar inderdaad enige tijd, maar die kaartjes bewijzen niet dat er iets onoorbaars gebeurde. Op veel punten in Bakers relaas hadden de makers de afleveringen met Baker kunnen onderbreken om dingen te factchecken. In plaats daarvan laten ze haar meestal doorvertellen en opmerkelijke zijpaden inslaan (Oswald „was door de CIA getraind om Japanse vrouwen te verleiden”).
Op haar X is Baker nog ongefilterder. Ze schrijft dat Amerika geregeerd wordt door een cabal (geheime schaduwelite) en dat ze weet hoe kanker te genezen is. Hoewel dat niet betekent dat ze alles wat ze over Oswald zegt heeft verzonnen, heeft de luisteraar er wel baat bij om dit te weten, om haar geloofwaardigheid te kunnen inschatten.
Niks nieuws
Bakers verhaal is overigens al geruime tijd bekend. Het staat in haar boek uit 2011 en diverse media (ook Nederlandse) berichtten erover. De Bruin en Assink verhullen enerzijds niet dat ze niet de eerste zijn die Baker spreken, maar stellen tegelijkertijd wel dat het „ware verhaal” door hen „eindelijk” is blootgelegd, nadat ze Baker op het spoor kwamen dankzij het privé-archief.
Aan het einde van seizoen 1 parafraseerde De Bruin de curator van een JFK-museum, die zegt dat „iedereen een verhaal in zijn of haar hoofd [heeft] om de moord op Kennedy te kunnen begrijpen”, en dat verhaal in de overvloed aan informatie bevestigd ziet. In het tweede seizoen vinden hij en Assink hun eigen ‘verhaal’. Gedachtelijnen die ze in de eerste reeks nog grondig onderzochten, zoals dat Oswald wel schoot maar beïnvloed was door een hooggeplaatste vriend, verdwijnen naar de achtergrond. De vraag die open blijft staan, is wat er nu precies zo onthullend is aan het herintroduceren van een bekende complottheorie, en waarom de AvroTros en NPO Luister dat ruim baan gaven.