Tv-recensie | De les van ‘knetterlinkse’ Naomi Klein in ‘Tegenlicht’: de dubbelganger wijst je op de duistere kant van jezelf

In het verhaal ‘Conversation Piece, 1945’ heeft Vladimir Nabokov een naamgenoot met nazi-sympathieën. Ze hebben elkaar nooit ontmoet, maar tot ergernis van de schrijver wordt hij doorlopend met deze dubbelganger verwisseld. Zo komt hij per ongeluk op een pro-Duits feestje terecht omdat ze toevallig ook allebei een kennis blijken te hebben die mevrouw Sharp heet.

De Canadese activistische schrijver Naomi Klein heeft hetzelfde probleem: ze wordt verward met Naomi Wolf. Op haar Wiki-pagina staat zelfs een disclaimer: „Niet te verwarren met Naomi Wolf”. Niet heel gek: de namen lijken op elkaar en ze zijn allebei vrouwelijke politieke denkers die in de jaren negentig in de VS op jonge leeftijd boegbeelden van het nieuwe feminisme en antikapitalisme werden. Eerlijk gezegd dacht ik tot zondagavond ook dat ze één en dezelfde persoon waren.

Eerst vond Klein het niet erg, totdat Wolf tijden de covid-pandemie als antivaxxer in de klauwen van extreemrechts liep. Klein was aanvankelijk nogal chagrijnig over deze bezoedeling van haar goede naam. Totdat ze begreep dat de dubbelganger haar iets kon leren. Dat leidde vorig jaar tot het boek Doppelganger en zondag tot een boeiend, lang interview in Tegenlicht (NPO2).

Genoeg dwars zittende dubbelgangers in de literatuur, vaak zijn het mogelijk hersenschimmen. In Dostojevski’s Dubbelganger komt de hoofdpersoon een betere, sociaal bedreven versie van zichzelf tegen. In De donkere kamer van Damokles van W.F. Hermans denkt de hoofdpersoon dat hij verzetsdaden pleegt terwijl hij in werkelijkheid collaboreert onder invloed van zijn duistere dubbelganger. In Operation Shylock ontmoet Philip Roth in Israël, ten tijde van de Eerste Intifada, een dubbelganger die ervoor ijvert om de Joden terug naar Europa te laten migreren, tot genoegen van de Palestijnen. Klein noemt het moordlustige dubbelgangersgezin in de film Us.

Duistere kant van jezelf

Volgens Klein leerde de persoonsverwisseling haar om zich te verplaatsen in complotdenkers als Wolf. Verder leerde het haar om het falen van links onder ogen te komen, dat volgens haar een leegte in de politiek heeft laten vallen, wat radicaal-rechts opvult. Volgens haar is de dubbelganger altijd een persoon die je wijst op de duistere kant van jezelf, of op een kant die je anderszins niet onder ogen wil komen. „De dubbelganger houdt je altijd een spiegel voor.”

Het thema van de dubbelganger wordt in Tegenlicht overigens snel verlaten, om op het einde weer even terug te komen. Klein geeft vooral haar visie op de opkomst van radicaal-rechts. Aardig is dat ze uitgebreid stilstaat bij de situatie in Nederland. De beroemde scène in het SBS6-debat waarin PVV-leider Wilders de aanval opent op PvdA-leider Frans Timmermans over de eigen bijdrage in de ziektekosten, gebruikt Klein om haar punt te maken dat het linkse onvermogen om zich met gewone mensen te verbinden de reden is dat populisten zo goed scoren. Het grote gevaar is volgens haar echter het massale wegkijken van westerlingen, ook wat betreft Gaza, vluchtelingen en het klimaat: „Schrikbarend hoe normaal en makkelijk het is geworden, hoe goed we erin zijn geworden om onze blik af te wenden.”

Op het eind van het verhaal van Nabokov komt de naamgenoot zich overigens schriftelijk bij hem beklagen. De nazi-naamgenoot blijkt meer hindernis te ondervinden van de naamsverwarring dan de schrijver. Hij eist een financiële genoegdoening: Het bedrag dat hij vroeg was best bescheiden.” Het zou leuk zijn als Naomi Wolf nu een boek schrijft over de hinder die ze ondervindt omdat ze steeds wordt verward met die knetterlinkse Naomi Klein.