Stripfenomeen Chris Ware: ‘Strips kunnen het beste overbrengen wat het betekent om in leven te zijn’

Relativerende zelfspot kenmerkt Chris Ware, een van ’s werelds beroemdste en beste striptekenaars. „Heel aardig dat jullie je vrije zaterdagmorgen aan iemand als ik opofferen,” zei hij afgelopen zaterdag in Haarlem. Daar leidde de 56-jarige Amerikaan twintig bezoekers van de Stripdagen een uur lang persoonlijk rond over de mooie overzichtstentoonstelling van zijn tekenwerk, die tot 7 juli in expositieruimte 37PK is te zien. „Jullie mogen ook vragen stellen,” zei hij, „want jullie zijn allemaal beter opgeleid dan de gemiddelde Amerikaan.”

Ware, hoofdgast van de Stripdagen in Haarlem van afgelopen weekeinde, heeft in de loop van de jaren de manier waarop je in stripvorm verhalen vertelt veranderd. Zijn graphic novels zijn zowel grensverleggende vormexperimenten als literair. Op het eerste gezicht lijken zijn tekeningen klinisch perfect, ieder detail klopt. Maar als je dichterbij komt, blijkt het ontroerend te zijn, barstensvol emoties. De manier waarop hij in beeld en woord hij over kwetsbare levens en het alledaagse leven vertelt, is zo inventief en innovatief, dat niet alleen literaire prijzen kreeg voor zijn graphic novels, maar in 2021 ook Europa’s belangrijkste stripprijs, de Grand Prix van het stripfestival in Angoulême.

Staande voor bijna manshoge originele strippaginatekeningen uit zijn boeken, legde Ware in Haarlem uit hoe hij zijn tot zijn strips komt: „Van jongs af aan heb ik Peanuts strips gelezen, Charles Schulz´ strips over Charlie Brown,” vertelde hij: „Dat lijken kinderstrips, maar ze gaan over problemen van volwassenen. Als achtjarige was ik zo ontroerd dat Charlie Brown in de strip geen Valentijnskaart kreeg, dat ik de krant een Valentijnskaart voor Charlie Brown heb gestuurd. Hoe deed Schulz dat, met een paar tekeningen zo’n sterke emotie oproepen? Dat houdt mij nog steeds bezig.”

Tien jaar werk

In het dagelijks leven zijn het vooral deprimerende gebeurtenissen, die mensen in zo’n emotionele staat brengen dat ze open staan voor andere mensen, vertelde Ware, „bijvoorbeeld als een vriendin ziek is.” Volgens hem zijn strips, met al zijn lagen van beeld, kleur en tekst „de allerbeste manier om via een gedrukte pagina een gevoel over te brengen van wat het betekent om in leven te zijn. Het kost misschien tien jaar om te maken en drie uur om te lezen, maar dat is dan maar zo,” zei hij met een verwijzing naar zijn meest recente graphic novel van 352 pagina’s Rusty Brown uit 2019, (een meesterwerk volgens NRC), waar hij 18 jaar aan werkte.

Werk van de Amerikaanse striptekenaar Chris Ware op de expositie in galerie 37PK in Haarlem.
Foto: Simon Lenskens

Het boek is gebaseerd op Ware’s eigen eenzame jeugd in Omaha, en waarin – zelfspot – ook een onder de rokjes glurende tekenleraar ‘mister Ware’ voorkomt. Het boek, waarvan originelen op de expositie hangen, is een grafisch hoogstandje vol bijzondere beeldkaders.

„Tekenen en schrijven is hetzelfde als je strips maakt”, volgens Ware. Want: „Strips moet je lezen, daar zijn ze voor bedoeld, of het nou plaatjes zijn of woorden. Schilderijen zijn bedoeld om naar te kijken. Kunstwerken zijn geïsoleerde dingen.”

Bouwplaathuis

Ware wil met zijn strips juist iets maken „dat in feite een genereus geschenk is voor mensen,” dat goed leesbaar moet zijn. Vandaar dat vorm zo belangrijk voor hem is. Hij wil in zijn werk niet laten zien hoe iets er echt uit ziet, zei hij, maar vooral herinneringen verbeelden. Vandaar zijn heldere zwarte inktlijnen als contouren in zijn tekeningen, want „dat is hoe je iets onthoudt, omlijnd. De kleuren zijn hoe je het ervaart – dat is een stripverteltechniek die ik van (Kuifje-schepper) Hergé heb. Denken en zien, daar gaat het om” zei hij.

Werk van de Amerikaanse striptekenaar Chris Ware op de expositie in galerie 37PK in Haarlem.
Foto: Simon Lenskens

Behalve de grote, geïnkte, originele pagina’s uit zijn boeken en New Yorker-covers, is er op de expositie ook een bouwplaathuis dat door Ware is ontworpen. Het is onderdeel van zijn meest experimentele stripboek Building Stories, uit 2012: een doos met veertien onderdelen, zoals een krant, kinderboek, stripboekjes en bouwplaat die allemaal verhalen rond gebouwen bevatten. „Dat heb ik gemaakt omdat ik een boek wilde maken zonder begin en eind. Want zo is het leven ook. Als je iemand tegenkomt, zeg je niet: ik ben Chris Ware, ik ben geboren in 1967 in Omaha en zo voorts. Nee,” zei hij, en schudde een jongen in de rondleiding de hand. Ware zei: „Hallo, hou je van games?” Zo gaan ontmoetingen volgens Ware: „Zo gaat het in het leven, en zo wilde ik ook dat je dit boek kunt ervaren.”

Expositie: Chris Ware: Thinking Inside The Box, t/m 7 juli, 37PK, Groot Heiligland 37, Haarlem. Inl. stripdagenhaarlem.nl l