De gevolgen van de cryptogekte voor de echte wereld

Zelfs als je de ontwikkelingen rond cryptomunten niet volgt, bekruipt je soms het gevoel dat je de boot hebt gemist. Als je weer eens iets leest over het zoveelste bitcoin-waarderecord dat gebroken wordt. Of wanneer een vriend ongevraagd laat zien hoeveel meer zijn portfolio van munten met onbegrijpelijke namen als Adventure Gold, Polkastarter en Ripple nu weer waard is geworden.

Tegelijkertijd denk je op momenten dat de koersen inklappen en die vriend ineens stil blijft: zie je nou wel, ík ben niet gek, jullie zijn gek.

Ook Zeke Faux had die gedachte. Hij had aanvankelijk dan ook weinig zin in de cryptosector te duiken voor zijn werk als onderzoeksjournalist bij het Amerikaanse zakenblad Bloomberg Businessweek. „Cryptomunten waren evident nutteloos, en toch kochten mensen ze”, schrijft hij. „Een journalist die een doorwrocht exposé over cryptozwendel schreef, was als een restaurantcriticus die een fastfoodtent afkraakte.”

Dat gevoel kantelde toen een vriend voor de grap geld stak in de dogecoin, een onzinmunt waarvan hij niets wist en zelfs de naam niet goed onthield. De vriend verdiende er genoeg mee voor een reisje naar Disneyland. Daarna kwamen de kennissen die van de waardestijging een nieuwe keuken of zelfs een huis konden kopen.

Jaloezie stak bij hem de kop op. Tegelijkertijd bleef hij denken: dit is onzin. Maar wel onzin waarmee mensen echte rijkdom verwierven. Hij wilde bewijzen dat iedereen ernaast zat, dat al die munten en waarderingen luchtkastelen waren.

Voor Cryptomanie interviewt en portretteert Faux veel spelers binnen de wereld, die soms even snel weer van hun sokkel vallen als dat ze daarop geklommen zijn. Zeker in de eerste helft van het boek wordt het daardoor soms een soort blockchain van malloten. Als lezer ben je nauwelijks bekomen van een hoofdstuk over een excentrieke rapper die met haar man voor miljarden aan bitcoins heeft gestolen, als je in het verhaal verzeild raakt over een ketamineverslaafde crypto-bankier, die uitlegt hoe zijn bank onwaarschijnlijk hoge spaarrentes kon beloven, tot ook dat onvermijdelijk misging.

Toegang tot hoofdrolspelers

Het zijn stuk voor stuk vermakelijke verhalen. Maar al snel merk je dat een deel van de insiders die Faux wilde spreken voor hem de deur dichthield. Hij komt dan niet veel verder dan smakelijk hervertellen van wat bij velen al bekend is. Toch is het knap hoeveel mensen hij wél te spreken kreeg. Die tweedeling is ook merkbaar bij de twee hoofdonderwerpen van het boek: Tether en FTX.

Al snel stort Faux zich op Tether, een bedrijf dat een gelijknamige stablecoin uitgeeft. Tether wordt geleid door een voormalig plastisch chirurg uit Italië. Het bedrijf belooft dat de munt altijd weer ingewisseld kan worden voor 1 dollar. Dat betekent dat er voor elke tether die in omloop is (nu zijn dat er ruim 111 miljard), ook een dollar moet zijn die dus niet vastzit in vage beleggingen.

Faux gelooft niet dat het bedrijf écht zoveel geld in kas heeft, en probeert dat aan te tonen. Maar dat lukt hem niet: de chirurg houdt de deur gesloten. „Bijen verspillen hun tijd niet door vliegen uit te leggen dat honing lekkerder is dan stront”, zegt hij.

Het tweede hoofdonderwerp is cryptobeurs FTX, opgericht door Sam Bankman-Fried. Die jonge ondernemer werd een tijd gezien als het ethische geweten van de cryptobranche, maar werd begin dit jaar veroordeeld tot 25 jaar cel voor het doen verdwijnen van miljarden dollars van klanten. Hij gebruikte het geld van FTX-klanten om verliezen in zijn eigen investeringen te dekken. Bankman-Fried staat Faux uitgebreid te woord, en hij is er ook bij op het moment dat het kaartenhuis van FTX ineenstort.


Lees ook
Crypto-ondernemer Sam Bankman-Fried: een weldoener die andermans miljarden verkwanselde

Sam Bankman-Fried leerde van zijn ouders dat hij een manier van leven moest nastreven met maximaal nut voor de maatschappij.

Crypto-dwangarbeid

Faux’ zoektocht voert hem de hele wereld over. Van luxe resorts op de Bahamas tot grimmige gebouwen vol crypto-dwangarbeid in Cambodja. Daar worden arbeidsmigranten gedwongen om via datingfraude geld los te peuteren bij nietsvermoedende slachtoffers die denken via echte cryptobeurzen te handelen, maar in werkelijkheid hun geld naar criminelen sturen.

Gaandeweg komt Faux zo te weten dat tether wel degelijk een functie heeft. De munt wordt namelijk volop gebruikt als witwasmiddel door de maffia in Cambodja, die het niets uitmaakt of de munt wel of niet gedekt is. Het is gewoon een handige manier om met fraude verdiend cryptogeld om te zetten in bankbiljetten.


Lees ook
‘Gaan we niet doen, tiger,’ zegt ze nog. En dan laat ze zich toch door haar Tinder-date overhalen om tienduizenden euro’s in te leggen

‘Gaan we niet doen,  tiger,’ zegt ze nog. En dan laat ze zich toch door haar Tinder-date overhalen

Cryptomanie is op zijn sterkst wanneer dit soort gevolgen van cryptogekte in de echte wereld en voor echte mensen wordt beschreven. De wetenschap dat er zoveel duistere zaken mogelijk gemaakt worden door cryptomunten maakt dat de decadente uitspattingen een wat wrange smaak krijgen. Zoals wanneer Faux naar een festival in New York gaat ter ere van ‘plaatjes van apen’. Het zijn zogeheten NFT’s, Non Fungible Tokens, afbeeldingen waarvan via een blockchain is vastgelegd wie de eigenaar is. Daar heb je helemaal niks aan: de plaatjes zijn door iedereen te downloaden en te gebruiken. Het is puur egostrelerij om te kunnen bewijzen dat die ene afgebeelde aap van jou is. Dure egostrelerij bovendien: de aap die Faux koopt om toegang te krijgen tot het festival kost hem ruim 20 duizend dollar.

Faux vertelt vol humor en kan complexe blockchainconcepten helder uitleggen. Hij weet bovendien op tijd te stoppen. „Vraag maar niet wat dat betekent”, schrijft hij als termen als ‘Staking-as-a-Service’ en ‘yield farming’ vallen. De precieze betekenis ervan is namelijk irrelevant.

Toch zijn er zaken waarvan je zou willen dat Faux er wel uitgebreider op ingaat. Zoals die aap-NFT’s: hij beschrijft hoe die groot zijn geworden doordat komiek Jimmy Fallon in zijn show op primetime tv praat met Paris Hilton over hun beider apen. Hij werpt de gedachte op dat de celebrities daarmee medeplichtig zijn aan het oppompen van de zeepbel. Daar zou je nog meer over willen lezen.