‘Cybercriminele organisatie lichtte tienduizenden Nederlanders op met nepsites’

Een crimineel netwerk dat grotendeels opereert vanuit China heeft de afgelopen jaren 27.000 Nederlanders online opgelicht. Dat blijkt uit berichtgeving van RTL Nieuws, gebaseerd op onderzoek van Security Research Labs. Het criminele netwerk creëert zogenaamde webshops voor schoenen of kleren en maakt daarmee mensen op twee manieren geld afhandig. Ten eerste betalen slachtoffers online voor producten die ze nooit ontvangen. Ten tweede stelen de cybercriminelen hun privé- en bankgegevens, die vervolgens worden gebruikt voor oplichting.

Volgens RTL Nieuws zetten de criminelen zo veel mogelijk nepsites op voor een grotere kans op het bemachtigen van gegevens. Er zouden elke dag zeker honderd online nepwinkels bij komen. De bende steelt na een bestelling de creditcardgegevens van slachtoffers en bestelt daarmee producten of bitcoins. Van een creditcard die RTL Nieuws voor dit onderzoek gebruikte, werd volgens de nieuwssite meteen geld afgeschreven voor bestellingen. Andere privégegevens, zoals huisadressen, worden doorverkocht via het darkweb of Telegram. Die gegevens kunnen andere criminelen dan weer gebruiken voor oplichting, bijvoorbeeld door zich in een telefoontje voor te doen als een bedrijf dat beschikking heeft over persoonlijke data.

Het gaat om zo’n zevenduizend nepwebshops die zich op Nederlandse onlineconsumenten richten. De sites lijken vaak op die van grote merken als Nike en Tommy Hilfiger en verschijnen hoog in zoekopdrachten via Google. De URL van de websites wijkt vaak net iets af van de echte URL van het desbetreffende merk. Door Nederlanders zou voor 2 miljoen euro zijn besteld bij de verschillende nepwinkels.

De organisatie heeft internationaal meer dan 850.000 slachtoffers gemaakt volgens Security Research Labs, voornamelijk in Europa en de Verenigde Staten. In de afgelopen drie jaar zou het netwerk voor 50 miljoen dollar (46 miljoen euro) aan bestellingen hebben binnengekregen. Dat is nog zonder eventuele opbrengsten uit oplichting met de creditcardgegevens die daarbij afhandig werden gemaakt. De bende heeft in totaal meer dan 75.000 websites opgezet.