Faillissement islamitische scholenstichting Amsterdam afgewend, interim-bestuur treedt aan

Een faillissement lijkt afgewend voor de drie islamitische As-Siddieq-scholen in Amsterdam: ze krijgen weer geld van het ministerie van Onderwijs. De Raad van State heeft vrijdag besloten dat demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul (VVD) het bestuur mag schorsen en zelf bestuurders mag aanwijzen. De stichting krijgt een interim-bestuur om orde op zaken te stellen, maakte zij bekend.

Onder de stichting Islamitische School Amsterdam (ISA) vallen drie Amsterdamse scholen met in totaal 1.100 leerlingen en tweehonderd medewerkers. In 2022 kwam de school in opspraak toen de Onderwijsinspectie ontdekte dat het bestuur — een directeur en vijf bestuursleden — voor bijna 300.000 euro aan onrechtmatige uitgaven had gedaan. Dennis Wiersma, toenmalig minister van Onderwijs (VVD), wilde de bestuurders wegsturen, maar ze weigerden op te stappen. Zijn opvolger Paul probeerde eveneens het bestuur weg te krijgen door financiële sancties op te leggen. In april gaf de rechtbank de stichting nog tot 1 juni de tijd om een faillissement af te wenden, anders zouden de bestuursleden geschorst mogen worden.

Omdat het ISA niet gelukt is om op tijd een nieuwe bestuurder te vinden, krijgt de minister groen licht om een interim-bestuur aan te stellen. Met het aantreden daarvan worden de financiële sancties opgeheven. Minister Paul noemt het „goed nieuws voor de leerlingen van de ISA-scholen in Amsterdam”. „Na zo’n lange tijd kunnen deze scholen nu eindelijk weer vooruit. Daar ben ik blij mee.”


Lees ook
Onderwijsminister Paul legt Islamitische School Amsterdam financiële sanctie op vanwege aanhoudend wanbeleid

Logo aan de buitenmuur van basisschool As-Siddieq in de Dijkmanshuizenstraat in Noord.