Opinie | Dure plannen van Sunak voor dienstplicht stuiten op verzet

Zijn twee tienerdochters zijn enthousiaster over dít plan dan over zijn voorstel om alle jongeren tot hun achttiende verplicht wiskunde te laten volgen op school, zei premier Rishi Sunak over zijn plan om de dienstplicht weer in te voeren in het Verenigd Koninkrijk. Jongeren van achttien jaar kunnen volgens zijn voorstel kiezen tussen een jaar voltijds in dienst bij het leger of een jaar lang één weekend per maand vrijwilligerswerk.

In het VK is de verkiezingscampagne volop begonnen, eigenlijk meteen nadat Sunak (premier en partijleider van de Conservatieve Partij) had aangekondigd dat het land op 4 juli een nieuw Lagerhuis kiest. Niks langzaam op gang komen, zoals in Nederland vaak gebeurt. Partijleiders en andere belangrijke kandidaten zijn bijna elke dag op pad.

Gevechtstrainingen

Afgelopen week sprong Sunaks voorstel voor een dienstplicht eruit. Britse kranten veegden hun voorpagina’s er graag voor leeg en die aandacht hield aan toen bleek dat Sunak en zijn campagneteam nogal voortvarend te werk waren gegaan. Andere kabinetsleden wisten van niets. Minister Steve Baker (Noord-Ierland) schreef in een bericht op X: „Het voorstel is bedacht door één of meerdere politiek adviseurs en heeft kandidaten verrast, ook de relevante ministers.” Eén van die betrokken ministers had een paar dagen eerder nog aan het Lagerhuis laten weten niets in een dienstplicht te zien.

Er zou bij Defensie maar plek zijn voor dertigduizend jongeren per jaar. Zij zouden geen gevechtstrainingen krijgen, maar bij logistieke of civiele afdelingen aan de slag gaan. Onzeker is hoe de verplichting gehandhaafd kan worden. Minister van Binnenlandse Zaken James Cleverly zei tegen Sky News dat jongeren „geen straf opgelegd krijgen of in de gevangenis belanden” als ze niet meedoen.

2,5 miljard pond

Het plan zou 2,5 miljard pond (2,93 miljard euro) kosten, gefinancierd door extra achter belastingontwijkers aan te gaan – onduidelijk hoeveel dat oplevert – en door een fonds dat nu bedoeld is voor het economisch bijtrekken van armere regio’s. De dienstplicht creëert persoonlijke ontwikkeling voor achttienjarigen in het hele land, maar „zou honderden miljoenen minder aan investeringen betekenen voor gemeenschappen en economische ontwikkeling in Wales, Cornwall en het midden en noorden van Engeland”, tekende The Guardian op.

Al gaat het voorstel over jongeren, premier Sunak wil vooral oudere kiezers ermee aanspreken. Zijn ‘National Service’ moet de herinnering aan de National Service oproepen zoals het VK die had na de Tweede Wereldoorlog. Van 1949 tot 1963 moesten fitte meerderjarige mannen anderhalf jaar in militaire dienst. Dit plan is „rechtstreeks gericht aan oudere, gedesillusioneerde kiezers” en komt neer op „jarenvijftignostalgie”, schreef journalist Andrew Marr voor het linkse blad The New Statesman.

Aanmoediging voor de oudere kiezer

Dit punt maakten meer media, ook op rechts. Zoals het conservatieve tijdschrift The Spectator constateerde: „Een cynicus zou kunnen aanvoeren dat dit aantrekkelijk is voor de achterban van de partij, een aanmoediging voor de oudere kiezer die verleid zou kunnen zijn door Reform, in de wetenschap dat toch maar heel weinig jongeren Conservatief stemmen.” Reform is de radicaal-rechtse partij die van migratie een groot punt maakt. En het klopt: maar 8 procent van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar is van plan om voor de Conservatieve Partij te stemmen.


Lees ook
Lichte opleving in economie verleidt Britse premier Sunak tot grote gok met vroege verkiezingen

Nadat de Britse premier Rishi Sunak had aangekondigd dat de verkiezingen op 4 juli zijn, begon  hij woensdagavond in Londen meteen met zijn campagne.

Op zich, concludeert The Spectator ook, is een dienstplicht helemaal geen gek idee: landen als Zweden en Denemarken hebben het ook. Alleen maakt de timing, middenin een verhitte verkiezingscampagne en „ingebracht door een overheid waarvan de meesten verwachten dat ze wordt verslagen”, het onwaarschijnlijk dat dit plan er in deze vorm doorheen komt.