Europese sancties vanwege Noord-Koreaanse wapens voor Rusland

De Europese Unie heeft tegoeden en andere bezittingen van Noord-Koreaanse en Russische bedrijven en burgers bevroren, onder meer vanwege hun betrokkenheid bij wapenleveranties aan Rusland. Ook mogen zij de EU niet meer inreizen. Het gaat drie bedrijven en zes burgers.

Dat maakte de Europese Raad vrijdagmiddag bekend.

Het gaat onder andere om ene Song Rim, die werkt voor een eveneens op de sanctielijst geplaatst bedrijf dat valt onder het Noord-Koreaanse ministerie voor de Raketindustrie. Song zou meewerken aan belfraude, een oplichtingstruc waarmee Noord-Korea geld verdient. Ook inlichtingenofficier Kim Chol-sok helpt Pyongyang aan buitenlandse deviezen, door de exploitatie van hotels, bars en casino’s in Cambodja, waar hij op een ongeldig diplomatiek paspoort zou verblijven.

Andere Noord-Koreanen op de lijst zijn betrokken bij de bouw van een munitiefabriek in Mali, bij wapenverkoop in Syrië, en bij de uitzending van Noord-Koreaanse arbeiders naar het buitenland, waar zij vaak onder erbarmelijke omstandigheden geld verdienen voor het regime.

Wapens en uniformen

Er staat ook een prominente Rus op de lijst: gouverneur Oleg Kozjemjako van de regio Primorski in het Russische Verre Oosten. Die speelde een grote rol bij het bezoek van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un aan Rusland, in september vorig jaar. Kim ontmoette toen zijn Russische collega Vladimir Poetin, en bezocht er onder meer een raketbasis. Kozjemjako overhandigde Kim als welkomstgeschenk wapens en uniformen, een overtreding van het VN-sanctieregime tegen Noord-Korea.


Lees ook
Satellieten, munitie en dumplings met Kamtsjatka-krab bezegelen de vriendschap van Poetin en Kim

Poetin en Kim Jong-un in het kosmodroom Vostotsjny – de lanceerbasis vanwaar een maand geleden nog een Sojoez-raket vertrok.

Sinds Rusland in februari 2022 Oekraïne binnenviel, hebben de twee landen de onderlinge betrekkingen aangehaald. Rusland biedt Noord-Korea onder meer technologische ondersteuningen bij de ontwikkeling van militaire spionagesatellieten, en Pyongyang levert op grote schaal munitie en raketten, die Rusland inzet op het slagveld in Oekraïne.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un schudde de toenmalige Russische defensieminster Sergej Sjoigoe de hand tijdens zijn bezoek aan Rusland, in september 2023.
Foto KCNA via EPA

Russisch veto

Een deskundigenpanel van de Verenigde Naties, dat was ingesteld om toezicht te houden op de al jaren geldende VN-sancties tegen Noord-Korea, constateerde in april nog dat de Oekraïense stad Charkiv in januari is getroffen door een Hwasong-11, een ballistische raket van Noord-Koreaanse makelij.

Kort na publicatie van dat rapport werd het panel opgedoekt: Rusland had in de VN-veiligheidsraad de verlenging van het mandaat van het panel geblokkeerd met een veto. Sindsdien is het moeilijker om overtreding van de sancties tegen Noord-Korea vast te stellen.


Lees ook
Rusland torpedeert het toezicht op sancties tegen Noord-Korea

De Russische leider Vladimir Poetin ontving zijn Noord-Koreaanse evenknie Kim Jong-un in september op een raketbasis in het uiterste oosten van Rusland.

De EU sprak zich vrijdag in een gezamenlijke verklaring met de G7-landen, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea, die eveneens nieuwe sancties instelden, uit tegen de samenwerking tussen Moskou en -Pyongyang, die ze een „flagrante schending van verschillende VN-resoluties” noemen. Ook veroordeelden ze de Russische blokkade van het toezichthoudende panel.