Edward Scissorhands als ballet mist navrante ironie

Het is een van de signature roles van Johnny Depp: Edward Scissorhands, de vriendelijke, Frankensteinachtige creatie van een zonderlinge uitvinder die door de voortijdige dood van zijn schepper geen handen maar vlijmscherpe, blikkerende scharen aan zijn armen heeft. In de film van Tim Burton zien we hoe het verweesde joch dankzij een uniek talent – hij kan buxusstruiken, kapsels, ijssculpturen en hondenvachten in de meest geweldige vormen knippen – zijn plaats vindt in een slaperig, Amerikaans doorsneestadje in de jaren vijftig. Dus: identieke, witte huizen en een bevolking van Amerikaanse burgermannen en -vrouwen, de onvermijdelijke kwezels, even christelijk als onverdraagzaam, de locale vamp, jongens met vetkuiven en meisjes met petticoats. Romantische verwikkelingen en een onfortuinlijk incident laten zien hoe flinterdun de acceptatie is van deze Ander, want een buitenstaander blijft hij.

Heerlijke film, maar een ballet? Jazeker, dacht Matthew Bourne, die de zeldzame gave heeft klassiekers, meestal uit het IJzeren Balletrepertoire, te vertalen naar verhalende balletten vol vaart en humor en een bijzondere, geestige twist. In Bournes doorbraakhit Swan Lake (ook te zien in de slotscène van Billy Elliot) vertoonde de koninklijke familie verdacht veel gelijkenis met de Britse royals, en zijn Sleeping Beauty, vorig jaar in Carré, kreeg onverwachte logica door de honderd jaar slaap (en het ‘lange en gelukkige leven’ tot slot) in een vampiercontext te plaatsen.


Lees ook
Doornroosje als vampier, heroïnejunk en kind van overbeschermende ouders

Scène uit de voorstelling ‘Doornroosje’ van choreograaf Matthew Bourne en New Adventures.

Eigen kleur en karakter

Edward Scissorhands valt helaas wat tegen. Zeker niet door het aandeel dans: het stadje waar Edward zijn thuis denkt te vinden, rolt van de ene party naar de volgende politieke rally, kerstviering, picknick of barbecue vol vlotte groepsdansen. Dan weer rock-’n-roll, dan weer swing, dan weer rechttoe-rechtaan Amerikaans nostalgisch, met bijpassende, filmische muziek, soms tenenkrommend kitsch, van Danny Elfman.

Liam Mower modelleert zijn Edward perfect naar Depps voorbeeld, net als zijn aanbedene Kim (Ashley Shaw). Bourne geeft alle personages een eigen kleur en karakter.

Mooi is ook Edwards droom, waarin hij echte handen heeft en de gestileerde buxusstruiken optreden als corps de ballet: een klassiek ballet blanc, maar dan groen.

Maar de navrante elementen die Burtons film een diepere laag geven, ontbreken hier goeddeels. Of krijgen een wat luchthartiger vorm, zoals het misbruik en de exploitatie van de argeloze Edward. De Amerikaanse ironie is ook in betere handen bij een Amerikaan, lijkt het. In Bournes ballet ogen de bewuste clichés vooral een beetje oubollig, alsof het oude Scapino Ballet van Hans Snoek herleeft. Maar dan aanmerkelijk beter gedanst, dat wel.