Column | Netto opbrengst van ons ‘islamdebat’: nul

Het was een ontspannen wandeling, alweer jaren geleden, over de boekenbeurs van Caïro, vergezeld door een bevriende Marokkaans-Nederlandse schrijver. Er lag en stond van alles, van vertaalde Flauberts tot Koran-exegese. Mijn oog viel op een omslag met de tekening van een kronkelende slang op een handgranaat. Hoe heette dat boek? Mijn metgezel wierp er een snelle blik op en vertaalde: „De geschiedenis van de Joden.”

Aha. Even verderop lag een geschrift dat ik aan de plaatjes zelf herkende: de oorspronkelijk Russische Protocollen van de Wijzen van Zion. En ja, daar was ook het boek met die onmiskenbare auteursfoto: de man met snor uit Braunau.

Niet dat de handelswaar veel aftrek vond. De Caïreense meisjes en jongens die over het terrein flaneerden hadden het te druk met hun suikerspinnen en gestolen blikken, de volwassenen dromden samen bij de studieboeken.

Sinds het onbesuisde optreden van Mona Keijzer op tv over antisemitisme als „onderdeel van de islamitische cultuur”– vliegen de verbale dagvaardingen door de media. Sympathisanten katapulteren lijstjes met anti-Joodse Koranteksten en pogroms uit de islamitische geschiedenis (Fez 1033, Granada 1066, Hebron 1517): de islam als oervijand. Critici van de Volendamse wanna-be Thatcher fulmineren op hun beurt over wat zij er allemaal vergat bij te zeggen: het moorddadige christelijke antisemitisme, de collectieve verbanningen van Joden (Engeland 1260, Frankrijk 1394, Spanje 1492), de nazi-horror van de Holocaust. Ze zingen van de weeromstuit de lof van hun eigen idylle, het divers-inclusief-tolerante Andalusië. Het Westen als de ware duivel.

Allemaal pogingen elkaar de mond te snoeren met hapklare brokken historie. Waarom zou je het verleden, dat vreemde land, ook serieus nemen als je het kan gebruiken als grabbelton voor je eigen grote gelijk?

In The Jews of Islam (1984) zette Bernard Lewis – een kenner, later gesmaad als ‘neocon’ – zich al af tegen twee beelden van de klassieke islam: als een ruimdenkende oase of juist als een hel van fanatisme. Allebei karikaturen. Antisemitisme, aldus Lewis, had in de islamitische wereld niet de theologische lading (‘Christus-moordenaars’) die het in Europa had en Joden waren er eeuwen beter af – maar met moderne ‘tolerantie’ laat staan inclusie had dat weinig te maken.

Als ondergeschikten konden Joden hun leven leiden binnen nauwe grenzen, ze moesten aparte belasting betalen, soms onderscheidende tekens dragen net als in Europa, en geweld tegen hen kon altijd opflakkeren. En toen moesten de emoties rond zionisme en de staat Israël nog komen.

Intussen is het netto resultaat van het overkookte ‘islamdebat’ hier: geschiedenis geperst in dagvaardingen.

Sjoerd de Jong schrijft elke donderdag op deze plek een -column.