Tv-recensie | Bij twijfel gewoon ‘Schoof’ antwoorden, denkt het opiniepanel van RTL

Kijk, dat was nog eens een knap staaltje oudhollandse besluitvaardigheid. Was tot zijn bekendmaking als premierskandidaat dinsdag slechts zes procent van het RTL Opiniepanel bekend met de naam ‘Dick Schoof’, woensdag gaf een ruime meerderheid al aan de topambtenaar een acceptabele optie te vinden. Dat vertelde Nederlands opgewektste opiniepeiler Gijs Rademaker in Renze (RTL), terwijl op het scherm achter hem de resultaten in beeld kwamen: de vraag of de panelleden Schoof acceptabel vonden als premier, werd door acht procent met ‘nee’ beantwoord, door 29 procent met ‘weet ik nog niet’ en door 63 procent met ‘Schoof’.

Nu leek dat laatste deze kijker geen antwoord op de vraag, maar goed, voor de interpretatie van die resultaten kun je beter terecht bij een professional als Rademaker. Die kon verder melden dat de ‘Schoof’-stemmers de oud-AIVD- en NCTV-baas wel konden harden omdat ze hem zagen als betrouwbaar persoon met politieke en bestuurlijke ervaring. Bij presentator Renze Klamer ging er voorzichtig een wenkbrauwtje omhoog: dat hadden we toch maar knap binnen een dag over deze voormalige vreemdeling vastgesteld. (Of besluitvaardigheid daadwerkelijk in het Nederlandse dna zit zou ik overigens niet weten, maar als er tot nu toe iets van de kabinetsformatie te leren valt, is het de kunst om jezelf gewoon wat eigenschappen toe te kennen en dan te kijken wat daarvan aanslaat (#hoopleftrots).)

Maar in het geval van Schoof werkte het feit dat hij lang buiten de spotlight opereerde misschien juist in zijn voordeel, dacht Rademaker. De wat kleurloze ambtenaar, die in 2021 zijn PvdA-lidmaatschap opzegde, werd door veel panelleden gezien als een neutraal persoon die boven de vier kabinetspartijen kon staan. Onbekend maakt niet per definitie onbemind, wilde de opiniepeiler maar zeggen.

Een onbekende meester

Toch zou je sommige mensen wat meer bekendheid hebben gegund. Armand Baag, bijvoorbeeld (ja, we gaan het ook nog even hebben over iemand anders dan Schoof). AVTROTROS-programma Het geheim van de meester stond woensdag in het teken van de Surinaamse schilder (1941-2001) en zijn werk, waarin hij de schoonheid van de zwarte mens centraal stelde en daartoe een heel eigen methode ontwikkelde om de zwarte huid te schilderen. Daarin bleek hij vele malen beter dan grootheden als Rembrandt. Pas na zijn dood kreeg hij daarvoor de erkenning die hij verdiende en werden zijn indrukwekkende schilderijen tentoongesteld in onder meer het Stedelijk Museum, tijdens de expositie ‘School van Suriname’.

Interessant was ook het bezoekje dat werd gebracht aan Dion Rosina, een kunstenaar met wortels in de Cariben, die een belangrijke rol speelden in zijn werk. Twintig jaar na de dood van Baag zag Rosina (die de nodige erkenning kreeg) dat hij zelf niet dezelfde tegenwerking ervoer als Baag, maar dat zijn roots alsnog maakten dat er zaken waren waar hij specifiek op moest letten.

„Ik moet me er bewust van zijn wat de intentie is van een instituut of iemand die wil samenwerken”, legde Rosina uit. „Sommige mensen willen dat voornamelijk voor een diversiteitskwestie en gaan daarmee een beetje voorbij aan de kwaliteit van je werk. Bijvoorbeeld nu…” Hij richtte zich geduldig tot de interviewer. „Dit is de eerste aflevering met een kunstenaar van kleur in Het geheim van de meester. Dus ik ben ook benieuwd: is dat iets eenmaligs? Of kan er structureel iets veranderen?”

Wie weet hadden de leden van het RTL Opiniepanel met hun vooruitziende blik alvast een antwoord op die vraag gehad. Maar er is ook nog de kans dat ze de hele casus zouden hebben doorgelezen, de vraag nauwlettend zouden hebben bestudeerd, en dan met grote besluitvaardigheid hadden geantwoord: ‘Schoof’.