Bouw boorplatform bij Schiermonnikoog kan worden hervat

De bouw van een boorplatform in de Noordzee boven Schiermonnikoog mag worden hervat. Afgelopen april vernietigde de rechtbank in Den Haag een deel van de vergunning voor het grote gasproject N05-A van gasbedrijf ONE-Dyas, nadat milieuorganisaties er een rechtszaak tegen hadden aangespannen.

De rechter oordeelde toen dat papieren die gingen over bepaalde effecten van de bouw op de natuur niet op orde waren. ONE-Dyas moest de bouw stilleggen totdat de betrokken ministeries de problemen met de papieren hadden opgelost en de vergunning kon worden aangepast. Dat is nu gebeurd, waardoor ONE-Dyas de bouw van het platform van de regering mag hervatten, zo maakte het bedrijf woensdag bekend in een persbericht.

Hoewel Nederland de komende decennia van het gas af zou moeten om de klimaatopwarming te beperken, willen met name rechtse partijen meer gas opboren uit de Noordzee. De nieuwe coalitie VVD, BBB, PVV en NSC wil Nederland met ‘eigen’ gas uit de Noordzee minder afhankelijk maken van andere landen, tot er genoeg alternatieven voor aardgas beschikbaar zijn. Die energie-afhankelijkheid van andere landen was goed voelbaar toen Rusland vorig jaar winter de gaskraan dichtdraaide.

Eigen gas

Gasproject NO5-A speelt een grote rol in het realiseren van de ambitie om meer eigen gas te winnen. Op zo’n twintig kilometer ten noorden van Schiermonnikoog, op de grens met Duitsland, moet het platform 1,5 miljard kubieke meter gas per jaar gaan opboren. Dat is behoorlijk veel: op de hele Noordzee werd vorig jaar ongeveer 5,5 à 6 miljard kuub gas gewonnen.

One-Dyas stak al 500 miljoen euro in het project. Volgens de exploitant zelf is dat de grootste investering in Nederlandse gasvelden in de afgelopen vijftien jaar. Eind dit jaar moest, als alles goed ging, gas van het boorplatform gebruikt worden in Nederlandse en Duitse huizen.

In de zomer van 2022 kreeg ONE-Dyas een vergunning voor het N05-A project. Maar in april dit jaar kwam de installatie van het platform dus abrupt stil te liggen.

De milieugroep Mobilisation for the Environment (MOB) spande samen met de Duitse gemeente Borkum en Duitse milieuorganisaties een rechtszaak aan tegen het bedrijf. De milieugroepen maken zich onder meer zorgen over de grote hoeveelheid stikstof die vrijkomt tijdens de bouw, en die vervolgens in de Natura2000-gebieden in de duinen van Schiermonnikoog neerslaat.

Onderwaterherrie

ONE-Dyas zou dit hebben gecompenseerd door stikstofrechten van drie boerderijen te kopen, maar de rechter vond die compensatie onvoldoende. Ook oordeelde de rechtbank dat er in de vergunning papieren ontbraken over het effect van de bouw op beschermde zeehonden en bruinvissen. Zo maakt het heien van de verankeringspalen veel onderwaterherrie, wat het gehoor van dieren kan beschadigen.

Ondanks deze bezwaren bleef het grootste deel van de vergunning overeind. Zo had de overheid volgens de rechter voldoende onderbouwd dat de kans op aardbevingen door bodemdaling verwaarloosbaar klein is.

Milieugroep MOB is overigens tegen de bouw van boorplatforms onder alle omstandigheden, omdat dit niet in lijn is met de klimaatdoelstellingen die landen hebben afgesproken onder het Parijsakkoord. Maar op dat punt gaf de rechter MOB géén gelijk. Landen zouden zelf mogen bepalen hoe ze die doelstellingen halen. Volgens de rechter zijn nieuwe gasprojecten bovendien noodzakelijk voor de energiezekerheid.


Lees ook
Gaswinning op de Noordzee weer in trek

Bergeenden (en een paar rotganzen) boven de Waddenzee bij Ternaard. In de verte het aardgasproductieplatform van de NAM op de Noordzee bij Ameland.

Doordat de rechtbank oordeelde dat de vergunning voor een groot deel wel deugde, en de milieu-onderzoeken inhoudelijk al waren uitgevoerd, was de vergunning snel te herstellen door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en ONE-Dyas.

„Deze zomer willen we het plaform, geheel volgens planning, naar locatie in zee brengen”, aldus een woordvoerder van ONE-Dyas. „Het ziet ernaar uit dat we het platform nog steeds eind dit jaar in gebruik kunnen nemen.”

MOB gaat in beroep samen met andere partijen, mailt de milieuorganisatie.