Kamer vraagt om actie vanwege intimidatie door de Rwandese ambassade

Het kabinet moet de Rwandese ambassadeur op het matje roepen om uitleg te geven over de lange arm van het Rwandese regime in Nederland. Dat stellen meerdere Kamerleden naar aanleiding van het onderzoek van NRC en onderzoeksconsortium Forbidden Stories. Daaruit bleek dat Nederlanders met Rwandese roots in Nederland geïntimideerd en bedreigd worden, waarbij de Rwandese ambassade een sleutelrol speelt. VVD en D66 kondigen aan gezamenlijk Kamervragen te gaan stellen, ook Volt en de ChristenUnie vragen opheldering aan het kabinet over Rwandese intimidatie.

„Schokkend”, noemt D66-Kamerlid Jan Paternotte de onthullingen. Vooral omdat Rwanda, in navolging van het Verenigd Koninkrijk, ook in Nederland in beeld is om asielzoekers op te vangen. VVD-Kamerlid Bente Becker: „Het is heel erg dat landen als Rwanda mensen die hier wonen nog als zijn onderdanen zien, en dat mensen zich daardoor in Nederland onveilig voelen.”

Paternotte vindt dat Nederland kritisch moet kijken naar hulp aan het Afrikaanse land. Eerder investeerde Nederland 144 miljoen euro in onder meer de opbouw van de rechtspraak. „We kunnen er grote vraagtekens bij zetten of dat wel zinvol was.” Paternotte en Becker willen een meldpunt voor leden van de Rwandese diaspora die zich geïntimideerd voelen, omdat de politie vaak moeite heeft hun zaken aan te pakken.


Lees ook
Rwandese ambassade in Den Haag intimideert en bedreigt critici van regime-Kagame in Nederland

Gloria Uwishema: „Ik neem mijn kinderen nooit mee naar bijeenkomsten van de Rwandese gemeenschap. Ik wil niet dat ze aan mij gelinkt worden.”

Accreditatie geweigerd

Volt, VVD, D66 en ChristenUnie willen dat de Rwandese ambassadeur door Nederland wordt aangesproken, en dat onderzocht wordt hoe ver de Rwandese intimidatie gaat. „Dit kan niet zonder gevolgen blijven”, zegt Volt-Kamerlid Marieke Koekkoek.

In België wordt de diplomatieke druk verder opgevoerd. Uit onthullingen van het Belgische tijdschrift Knack en Forbidden Stories blijkt dat België de accreditatie van de nieuwe Rwandese ambassadeur weigerde, mede vanwege een verdacht overlijden van een Belg met een Rwandese achtergrond.

Zo ver willen de Kamerleden nog niet gaan. „De beschuldigingen zijn fors, maar voordat we nadenken over zulke stappen moet er eerst een onderzoek komen”, zegt VVD’er Becker.

Nederland speelt een actieve rol bij het afpakken van paspoorten en intrekken van verblijfsvergunningen bij mensen met Rwandese roots. Dat gaat opvallend vaak om mensen die gelieerd zijn aan de oppositie tegen de Rwandese regering. Daarbij baseert Nederland zich op verklaringen van getuigen in Rwanda. Dat is volgens deskundigen riskant. Het leidt tot zorgen bij Kamerlid Koekkoek van Volt. „We moeten niet meer blind afgaan op die getuigenverklaringen.”

ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder: „Uitlevering aan een land waarvan je weet dat een beschuldiging er vaak politiek misbruikt wordt, en waar verdachten geen eerlijk proces krijgen, is onacceptabel en Nederland onwaardig.”