Dat Jennifer Lopez een slechte film heeft gemaakt, zal niemand verrassen. Atlas, deze week op Netflix, is Lopez’ eerste sciencefictionepos. Zij is Atlas Sheperd, het laatste verzet van de mensheid tegen ’s werelds eerste AI-terrorist: Harlan Sheperd, met wie ze wonderwel blijkt te zijn opgegroeid.
De film bevat komisch onuitgewerkte filosofiën over AI, komisch slechte computereffecten. En Lopez’ gepatenteerde manische acteerwerk: tussen jubelende blijdschap, zinderende woede en zielsmeltende treurnis zit soms maar een paar seconden. Maar waar Lopez eerder werd vergeven – of zelfs geliefd was – voor haar aandeel in slechte films, wordt ze nu online afgemaakt. Bespot om haar werk en persoonlijke leven, afgewisseld met steunbetuigingen aan haar man Ben Affleck, die met haar moet leven.
Het is al maanden aan de gang. En het begon allemaal met Lopez’ nieuwste comeback in februari. Een strijd om haar reputatie met de roddelpers op drie fronten: het album This is me… Now, een gelijknamige muziekfilm, én een documentaire over de muziekfilm. Lopez deed het eerder, terugkomen. Voor het eerst is het mislukt.
Jenny from the block
Lopez was nooit ‘de beste’. Niet als actrice, ook niet daarna als zangeres. Op misdaadkomedie Out of Sight (1996, Steven Soderbergh) na kregen bijna al haar films negatieve recensies. En haar albums, die wereldhits bevatten, zijn volgens recensenten inconsequent en hoogstens adequaat gezongen.
Haar talent draait eerder om persoonlijkheid. Ze imponeert met haar uiterlijk, intimideert bijna, maar blijft toegankelijk door haar gedrag: speels brutaal en energiek, ongepolijst en ietwat klunzig. En ze gebruikte haar reputatie goed. Ze brak glazen plafonds voor Latina’s én voor mensen uit de destijds arme New Yorkse wijk The Bronx. Het sijpelt door in haar werk: je duimt voor haar. Het maakte een hitsong als ‘Jenny From the Block’ extra leuk. Haar onhandigheid in de liefde kwam ook van pas: het maakte haar geloofwaardig en herkenbaar in romkoms.
Tien jaar lang had ze wereldsucces met alles wat ze deed. In 2001 had ze als eerste vrouw tegelijkertijd een film én album op nummer één staan – J.Lo en romkom The Wedding Planner. Maar in 2003 raakte haar carrière in het slop. Lopez’ reputatie brandde op onder de loep van de media. Ze zou een oncontroleerbare diva geweest zijn op de set van Gigli (ook nog een van de slechtste films van de eeuw). Erger: op de set van die film verruilde ze haar man Cris Judd voor haar tegenspeler Ben Affleck. En nog erger: kort na het uitkomen van Gigli én enkele dagen voor de bruiloft strandde ook haar relatie met Affleck. Lopez’ speelse brutaliteit leek nu verwaande agressie. Haar films en albums begonnen te floppen.
Tot haar eerste comeback, in 2011. Ze nam plaats in de jury van American Idol, als vervanger van de beroemde Simon Cowell. Binnen een jaar was ze erbovenop. Forbes schreef over de wonderlijke omkering. De televisieserie vermenselijkte haar. Ze werd niet langer als „aandachtszoekende sirene” gezien, maar als „hardwerkende moeder”. Haar album Love? (2011) was een hit, ook al vonden critici het „zo vaag als de titel suggereert.”
In 2019 was ze toe aan een tweede comeback, in de filmwereld ditmaal. Lopez was bekend van romkoms, maar die werden amper nog gemaakt. Daarbij: ze was de veertig gepasseerd, en Hollywood mandateert een maximumleeftijd van veertig voor romantiek. In Hustlers liet ze zien een dramatische rol aan te kunnen. Als bijenkoningin van een groep New Yorkse strippers speelde ze eveneens in op haar imago als harde, brutale, hardwerkende New Yorkse Latina.
Lees ook
‘Ik moest stoer doen om te overleven’
Volmaakt liefdesgenot
Lopez had niet nog een comeback hoeven maken. Sinds Hustlers maakte ze twee films voor streamingdiensten, een Spaanstalig album, verzorgde de felbegeerde show in de rust van de Super Bowl én vertelde hoe zij al haar tegenslagen te boven kwam in de documentaire Halftime
Toch werd haar werk in 2024 zo gepresenteerd, en het draait allemaal om Ben Affleck. Album This is me… Now is een vervolg op hitalbum This is me… Then uit 2002. In haar ‘visuele album’ en documentaire probeert ze het album én zichzelf uit te leggen. De breuk met Ben Affleck 20 jaar geleden stortte haar in liefdesongeluk, maar nu zijn ze getrouwd en heeft ze eindelijk haar volmaakte liefdesgenot gevonden.
Die albumfilm, het grootste hekelpunt van fans, gaat over Lopez’ ‘hart’, ‘ziel’ en ‘dromen’. Het is moeilijk over te brengen hoe megalomaan en zelfserieus de (zelfgefinancierde) film is. Ze scheurt met man op een motor richting zonsondergang. Danst tussen vuur en staal in een ontploffende fabriek die ‘mechanische harten’ maakt. Vecht met een partner in een glazen huis (snap je?). En ze leert vrij letterlijk van het innelijke kind te houden. Allemaal terwijl het universum (beroemdheden verkleed als sterrenbeelden) haar met de handen in het haar naar de juiste man proberen te sturen.
Kijkers walgden ervan. Dat lijkt gek. In een tijd dat iedereen zichzelf filmt, een verhaal van zijn leven maakt, is dit toch niet zo heel anders? Maar wat kijkers missen is authenticiteit. Ze zien iemand die zich vanuit haar paleis naarstig als underdog probeert te presenteren. Ze zien iemand die haar liefdesgeluk overdrijft om te bewijzen dat ze niet meer de persoon uit de tabloids is. En erger nog: ze zien dat zij dat zelf niet doorheeft. Het is ‘cringe’, zoals dat heet op het internet: plaatsvervangende schaamte die leidt tot haat-tweets en internetgrappen. Dat is de reden dat de comeback mislukt: er is een fundamenteel verschil tussen hoe fans Jennifer Lopez zien en hoe ze zichzelf ziet.
In de bijgaande documentaire The Greatest Love Story Never Told wordt dat duidelijk. Terwijl Lopez zich daar twee keer vergelijkt met Prince, vertelt Affleck dat Lopez nog steeds worstelt met de emotionele nalatigheid van haar ouders. Dat gat probeert ze op te vullen met volgers, films en platen, zegt hij, maar hij twijfelt of dat ooit genoeg is. Lopez zelf lijkt juist trots op haar harde werken.
Actrice Jane Fonda doet in de documentaire verschillende pogingen haar te beschermen. Ze weet zelf ook niet helemaal waarom, maar ze leeft erg mee met de relatie van Affleck en Lopez. Maar, zegt ze, „het lijkt te veel alsof je iets probeert te bewijzen, in plaats van dat je het gewoon leeft.” Lopez „moet oppassen dat ze er niet teveel over opschept”. Dan geef je critici wat ze willen. Lopez is resoluut: „Ik verwacht niet dat mensen het begrijpen. Waar [Fonda] bang voor is, is hét punt van het album. Dat passen we niet aan.”