Column | Furiosa en het probleem van de prequel

Box office meltdown! Voor Hollywood begint de filmzomer beroerd: na actiekomedie The Fall Guy lijkt ook Furiosa: A Mad Max Saga te floppen. Vreemd, want zowel publiek als filmpers is er zeer over te spreken. Is het probleem soms dat het een ‘prequel’ betreft? Een film die zich afspeelt vóór de eerdere hitfilm? In dit geval de beste actiefilm van de 21ste eeuw, Mad Max: Fury Road uit 2015.

Het woord prequel stamt uit 1958, maar wordt vooral geassocieerd met George Lucas’ stomvervelende Star Wars-trilogie die vanaf 1999 acht uur film nodig had om uit te leggen hoe het zo was gekomen met Luke Skywalker, Darth Vader en Obi-Wan Kenobi. Maar die trilogie was heel winstgevend, dus volgden in de 21ste eeuw meer prequels: X-Men First Class, The Hobbit, Fantastic Beasts.

De fans komen toch wel: ook als het verhaal rond is, willen ze meer tijd met hun helden doorbrengen. Maar terugkeren in hun verleden gaat niet zonder problemen, want je kent dan de afloop: dat kleine meisje groeit uit tot de fiere ‘road warrior’ Imperator Furiosa in dienst van sekteleider Immortan Joe. Dat haalt de spanning eruit, want hoewel je bij het gros van de actiefilms de afloop eigenlijk wel weet, schuilt de crux in dat woord ‘eigenlijk’. In het donker maak je jezelf wijs dat het nog alle kanten op kan gaan.

Qua script gunt een prequel weinig speelruimte: de toekomst staat vast. Een scifi-kunstgreep om jezelf meer armslag te geven, is van J.J. Abrams in Star Trek-film The Future Begins uit 2009, over de jonge Kirk en Spock. Een tijdreiziger verandert de toekomst radicaal door Spocks thuisplaneet Vulcanus op te blazen, waarna Abrams de handen weer vrij had. Nadeel is dat je zo alle eerdere Star Trek-films en -series bij het grof vuil zet en een precedent schept. Het huidige Star Trek-universum is door talloze frivool aangepaste tijdlijnen vervallen in totale chaos.

Een ander probleem van de prequel betreft de helden. Vaak beginnen die als onbeschreven blad: er vallen nauwelijks prequels te maken over de brave boerenzoon Luke Skywalker. Dus worden het films over de verwording van schavuiten (Han Solo uit Star Wars) of schurken (president Snow uit The Hunger Games) Maar helden die gecorrumpeerd raken door het leven zijn meer iets voor arthouse dan voor blockbusters. Die gaan over sukkels die tot helden uitgroeien, of over dubieuze, gebutste personages met wie het alsnog goed komt.

Er bestaan best geslaagde prequels. The Godfather II, al is dat een prequel én sequel: de opkomst van maffiabaas Vito Corleone wordt vervlochten met de morele verwording van zijn zoon Michael. Twin Peaks: Fire Walk With Me – indertijd zeer negatief ontvangen. Better Call Saul, die de louche advocaat Saul Goodman van Breaking Bad uitdiept.

Zulke prequels vullen een leemte over het verleden van een personage en maken zo de originele film of serie beter. Wie is dat dode meisje in plastic van Twin Peaks? Hoe raakte Furiosa haar arm kwijt? Furiosa, A Mad Max Saga zal de annalen hoe dan ook ingaan als een sterke prequel, flop of niet. Vermoedelijk is er gewoon een beperkt publiek voor deviante punkbikers die elkaar door de postapocalyptische woestenij achterna zitten.

Coen van Zwol is filmrecensent.