Zoektocht naar slachtoffers van aardbeving in Papoea-Nieuw-Guinea is race tegen de klok

De schattingen over het aantal dodelijke slachtoffers lopen flink uiteen. Dat heeft te maken met het gebrek aan inzicht over de omvang van de populatie in het gebied. De laatste volkstelling was in het jaar 2000, en een databank met stemgerechtigden uit 2022 bevat alleen mensen boven de achttien jaar.

Australië heeft als buurland van Papoea-Nieuw-Guinea noodhulp toegezegd, maar het rampgebied is slecht bereikbaar voor hulpdiensten omdat de weg naar de dorpen toe grotendeels geblokkeerd is door het puin. Bovendien wordt het gebied sinds de aardverschuiving geteisterd door aanhoudende regenval en blijft de grond onrustig. Deskundigen vrezen voor meer aardverschuivingen in de komende periode. Bijna achtduizend mensen zijn daarom al uit het gebied geëvacueerd.

De schade aangericht door de aardverschuiving bij het dorp Yambali. Lokale autoriteiten vrezen een tweede aardverschuiving en de uitbraak van ziektes, omdat het stromende water onder het puin bedolven is en ontbindende lichamen in het water terecht komen.
Foto Juho Valta/UNDP/AP


Een beschadigd huis door de aardverschuiving in Maip Mulitaka.
Foto Emmanuel Eralia/Reuters
Een gewonde overlevende van de aardverschuiving, die vrijdagnacht het hele dorp Yambali verwoestte wordt op een brancard naar hulpdiensten gebracht.
Foto Benjamin Sipa/International Organization for Migration/AP


Lokale bewoners met hun bezittingen op hun rug in het dorp Kaokalam, in de provincie Enga, ongeveer 600 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Port Moresby.
Foto EPA

Ook de vrees voor ziekte-uitbraken is groot. Het stromende water is grotendeels bedolven geraakt onder modder en puin, en naar alle waarschijnlijkheid liggen veel lichamen in het water te vergaan.

Het zoeken naar lichamen en overlevenden gebeurt zonder graafmachines. De grond is nog te instabiel om de zware voertuigen toe te laten op het terrein, maar de lokale bevolking wil ook proberen de lichamen zoveel mogelijk in tact te houden. Daarom zoeken bewoners nu met hun blote handen en met houten stokken in de modder naar overlevenden. De aanhoudende regenval bemoeilijkt de zoektocht.

Satellietbeeld van het heuvellandschap vóór en na de aardverschuiving in het dorp Yambali.Foto’s Maxar/Reuters

Inwoners van het dorp Mulitaka lopen langs de brokstukken van de aardverschuiving.
Foto AFP
De lokale bevolking helpt graven aan de rand van de aardverschuiving in de buurt van het dorp Mulitaka.
Foto UNDP/AFP


Lokale bewoners reageren geschokt tijdens de zoek- en reddingsacties aan de rand van het dorp Mulitaka, dat zwaar werd getroffen door de aardverschuiving.
Foto UNDP/AFP

De VN hebben dinsdag gezegd dat schoon water, eten, kleding, keukengerei, medicijnen en psychologische hulp zo snel mogelijk naar het rampgebied moeten worden gebracht. De regering van Papoea-Nieuw-Guinea vraagt de internationale gemeenschap om wetenschappers die een goede inschatting kunnen maken van de bodemactiviteit in het gebied.

Dorpsbewoners lopen door het verwoeste landschap.
Foto AFP
Een man uit Papoea-Nieuw-Guinea helpt mee graven aan de rand van een aardverschuiving bij het dorp Mulitaka.
Foto UNDP/AFP


Een lokale bewoner tijdens een zoekactie in het dorp Yambali, in het heuvellandschap van Papoea Nieuw-Guinea.
Foto Juho Valta/UNDP/AP