Aardverschuivingen komen vaak voor in Papoea-Nieuw-Guinea, maar niet vaak zo heftig als nu

Een aardverschuiving in een afgelegen regio in Papoea-Nieuw-Guinea heeft volgens de autoriteiten aan tweeduizend mensen het leven gekost. De hulpverlening komt maar moeizaam op gang in het politiek instabiele land in Oceanië.

1
Wat is er gebeurd?

In de vroege ochtend van vrijdag maakte zich een groot gesteente los van de berg Mount Mungalo, in de provincie Enga. Zes dorpen werden deels bedolven onder een dikke laag grond en keien, sommige groter dan zeecontainers. De ramp gebeurde rond drie uur ’s nachts, waardoor veel bewoners werden overvallen in hun slaap. Huizen en boerenland werden verwoest.

Over het dodental is veel onduidelijkheid. Zondag zeiden de autoriteiten te schatten dat er bijna zevenhonderd slachtoffers waren, maar in een bericht aan de Verenigde Naties stelden ze dat aantal maandag bij naar meer dan tweeduizend doden. Dat cijfer is gebaseerd op tellingen van vermisten en schattingen over de bezetting van de bedolven huizen. Maandag waren echter pas zes lichamen daadwerkelijk geborgen.

Gevreesd wordt dat er nog meer aardverschuivingen zullen plaatsvinden, omdat de puinlaag nog niet tot rust is gekomen, schrijven de autoriteiten aan de VN. Uit vrees daarvoor zijn veel bewoners het gebied ontvlucht.

2
Hoe kan zoiets gebeuren?

Over de oorzaak van de ramp is nog weinig bekend. Het gebied waar de aardverschuiving plaatsvond, werd eerder deze maand getroffen door een aardbeving en ook heeft het er afgelopen tijd flink geregend. In het gebied vindt veel mijnbouw plaats, onder meer goudwinning. Maar of die zaken bij het ontstaan van de ramp een rol hebben gespeeld, is onduidelijk.

Aardverschuivingen komen in Papoea-Nieuw-Guinea vaak voor, schrijft de Britse geoloog Dave Petley op zijn blog. Dat komt door het bergachtige landschap, aardbevingen en menselijke activiteit. In maart nog kwamen 21 mensen om het leven na drie aardverschuivingen in de provincie Chimbu. Bij nog eens twaalf aardverschuivingen elders in het land vielen geen slachtoffers, maar werd wel veel schade aangericht.

Het dorp Yambali is grotendeels weggevaagd.
Foto Mohamud Omer/Internationale Organisatie voor Migratie via AFP

3
Hoe staat het met de hulpverlening?

De getroffen dorpen liggen in een moeilijk bereikbaar gebied in het binnenland van Papoea-Nieuw-Guinea, zo’n zeshonderd kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Port Moresby. Het gebied is bergachtig en dicht bebost, en de belangrijkste toegangsweg is door puin en stenen deels geblokkeerd geraakt. Contact met het gebied wordt ook bemoeilijkt doordat mobiele telefoonnetwerken er niet goed werken.

Pas zondag arriveerde de eerste graafmachine in het rampgebied. Tot dan toe gingen bewoners met behulp van schoppen en landbouwwerktuigen op zoek naar slachtoffers. Vanwege de instabiele puinlaag zullen ze dat ook blijven doen.

De hulpverlening wordt bemoeilijkt door gewelddadige stammenstrijd die in de regio heerst

Papoea-Nieuw-Guinea heeft de internationale gemeenschap om hulp gevraagd. Volgens de Australische minister van Defensie Richard Marles zal het Australische leger de hulpverlening komen ondersteunen. Ook zegde Canberra omgerekend ruim 1,5 miljoen euro aan noodhulp toe.

De hulpverlening wordt bemoeilijkt door de gewelddadige stammenstrijd die in de regio heerst. Bij een gevecht tussen twee rivaliserende stammen vielen zaterdag volgens het Amerikaanse persbureau Associated Press acht doden en werd een dertigtal woningen in brand gestoken. Tijdens een weekend in februari kwamen elders in de provincie Enga zelfs zeker 49 mensen om bij het hevigste stammengeweld in lange tijd.

Konvooien die uit de provinciehoofdplaats Wabag naar het rampgebied trokken met voedsel, water en andere hulpgoederen, worden daarom begeleid door militairen.

De hulpverlening kan ook last krijgen van de aanhoudende politieke onrust in het land. De oppositie trachtte in februari tevergeefs de regering van premier James Marape weg te stemmen nadat bij hevige onlusten in Port Moresby en in de tweede stad van het land, Lae, zeker 22 doden waren gevallen. Deze week wil ze opnieuw een motie van wantrouwen in stemming brengen. Die lijkt kansrijker, nu 26 parlementariërs naar de oppositie zijn overgelopen.