Noord-Koreaanse satellietlancering op gevoelig moment mislukt

Hoewel een topontmoeting tussen China, Japan en gastland Zuid-Korea maandag officieel niet over Noord-Korea ging, kreeg dat na afloop toch de meeste aandacht. Pyongyang had de Japanse autoriteiten diezelfde dag gewaarschuwd dat het van plan was komende week een raket te lanceren die een kunstmaan in een baan om de aarde moet brengen. Kort daarna voegde het de daad bij het woord, maar de lancering eindigde in een explosie. Het ging om de lancering van een tweede militaire spionagesatelliet, volgend op een eerdere succesvolle lancering in november vorig jaar.

Vorige week zei het Zuid-Koreaanse leger al voorbereidingen op zo’n lancering te hebben waargenomen op de raketbasis Sohae, in het noordwesten van Noord-Korea. En inderdaad meldden de strijdkrachten later op maandag dat vanaf Sohae een „ongeïdentificeerd projectiel” was afgeschoten, dat zuidwaarts over de Gele Zee vloog. In zee zouden brokstukken zijn gedetecteerd.

Enkele uren later erkende Pyongyang dat de lancering was mislukt. De raket ontplofte volgens staatspersbureau KCNA kort na de lancering, vermoedelijk door een motorprobleem. Eerder had een Japanse regeringswoordvoerder al gezegd dat het het projectiel boven zee van de radar was verdwenen. Op de Japanse tv-zender NHK waren beelden te zien van een explosie.

Russische technici

De Japanse premier Fumio Kishida en de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol hadden Noord-Korea na de aankondiging opgeroepen om van de raketvlucht af te zien. Die is in strijd met VN-sancties tegen Noord-Korea, die zulke lanceringen ziet als verkapte raketproeven. Seoul hield als reactie op het voornemen oefeningen met twintig gevechtsvliegtuigen in de buurt van de grens tussen Noord- en Zuid-Korea.

Het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap meldde zondag op basis van een anonieme defensiebron dat Noord-Korea hulp zou hebben gekregen van „een groot aantal Russische experts” bij de ontwikkeling van zijn spionagesatellieten. „Veel Russische technici” zouden naar Noord-Korea zijn gereisd nadat de Russische president Vladimir Poetin zijn hulp had beloofd tijdens een bezoek van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un afgelopen september aan een raketbasis in in het Russische Verre Oosten.


Lees ook
Satellieten, munitie en dumplings met Kamtsjatka-krab bezegelen de vriendschap van Poetin en Kim

Poetin en Kim Jong-un in het kosmodroom Vostotsjny – de lanceerbasis vanwaar een maand geleden nog een Sojoez-raket vertrok.

De satellieten moeten Noord-Korea helpen om Zuid-Koreaanse en Amerikaanse militaire installaties in kaart te brengen. Staatsmedia beweerden eerder dat de vorig jaar gelanceerde satelliet inmiddels foto’s van onder meer Pearl Harbor, het Pentagon en het Witte Huis naar de aarde zou hebben gestuurd, maar die beelden zijn niet vrijgegeven.

Noord-Korea en Rusland hebben hun banden aangehaald sinds de Russische oorlog in Oekraïne. In ruil voor onder meer technologische ondersteuning levert Noord-Korea op grote schaal munitie en raketten, die Moskou inzet op het slagveld.

Denuclearisering

De topontmoeting in Seoul, waar behalve Kishida en Yoon ook de Chinese premier Li Qiang aan deelnam, was eigenlijk bedoeld om de betrekkingen tussen de drie landen te verbeteren. Op de agenda stonden pogingen om onderhandelingen over onderlinge vrijhandel vlot te trekken, die waren vastgelopen door de coronapandemie. Ook spraken de drie over onder meer klimaatverandering en de aanpak van zwerfplastic in hun wateren.

De drie riepen na afloop van hun ontmoeting ook op tot ‘denuclearisering’ van het Koreaanse schiereiland. Noord-Korea beschikt volgens schattingen van de meeste experts over zeker enkele tientallen kernkoppen. Zuid-Korea heeft zelf geen kernwapens, maar zijn voornaamste militaire bondgenoot, de Verenigde Staten, wel. De oproep werd ook door China ondersteund. Beijing is een bondgenoot en de voornaamste handelspartner van Noord-Korea, maar stemde in het verleden wel voor VN-sancties vanwege Noord-Koreaanse kernproeven. Met nieuwe sancties ging het echter niet meer akkoord.

Noord-Korea reageerde maandag boos op de oproep van de drie. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken noemde die in een door staatspersbureau KCNA verspreide verklaring „een zware politieke provocatie” en een „vijandige aanval op onze soevereiniteit”.

Naschrift (27 mei 2024): Dit bericht is maandagavond geactualiseerd nadat Noord-Korea de mislukking van de lancering had bevestigd.