De Vlaardingse loodgieter – slachtoffer van meer dan twintig aanslagen – wil terug naar huis

Ron van Uffelen, loodgieter te Vlaardingen, wil terug naar huis. De loodgieter was het afgelopen jaar op zijn privéadres meer dan twintig keer doelwit van aanslagen met explosieven of pogingen daartoe. Reden voor de burgemeester van Vlaardingen, Bert Wijbenga, om die woning te sluiten en hem eind maart een gebiedsverbod van een maand op te leggen.

Vrijdagmiddag spande Van Uffelens advocaat een bestuurlijk kort geding aan, waarin hij eist dat de loodgieter en zijn gezin weer naar huis mogen. Het verbod op het betreden van zijn woning leidt volgens Van Uffelen namelijk tot ontwrichting van het leven van zijn minderjarige kinderen, terwijl hij zelf niet verantwoordelijk is voor die situatie.

Hij zegt niet te weten wie er achter de aanslagen zit, en geen strafblad te hebben. Volgens de loodgieter zijn ook minder ingrijpende maatregelen, zoals verhoogde surveillance en gerichte politieacties mogelijk. De burgemeester wordt verweten dat er te weinig preventieve maatregelen zijn genomen om de loodgieter te beschermen.

Gouden tip: 50.000 euro

De politie arresteerde een aantal minderjarige jongens, ook werden twee mannen veroordeeld voor betrokkenheid bij de aanslagen. Afgelopen donderdag werd bekend dat het Openbaar Ministerie een beloning van 50.000 euro heeft uitgeloofd voor de gouden tip in de zaak.

Het gaat vooral om explosies waarbij zwaar illegaal vuurwerk wordt gebruikt. Zulke explosies zijn in heel Nederland in opkomst: in 2023 gebeurde het 378 keer. Sinds april zijn er 23 incidenten geweest die te linken zijn aan Van Uffelen. Het gaat om aanslagen, pogingen tot aanslagen of verdachte personen die al dan niet met vuurwerk voor panden van de loodgieter zijn aangehouden.

De laatste aanslag was vorige week maandag. Afgelopen maart brak er een grote brand uit in een huis van familieleden van de loodgieter. Daarbij moesten drie mensen met klachten door het inhaleren van rook naar het ziekenhuis. Een van hen belandde met zware brandwonden op de intensive care. Burgemeester Wijbenga zei toen dat mensen die nacht „aan de dood zijn ontsnapt”.

Wijbenga sloot de woning van de loodgieter verschillende keren, schakelde een beveiligingsbedrijf in dat tussen zeven uur ’s avonds en ’s ochtends toezicht hield, plaatste zandzakken aan de zijkant van de woning als buffer voor de buren en de politie surveilleerde extra. Afgelopen week verlengde de burgemeester de sluiting van de woning.

Onjuiste informatie

Van Uffelens advocaat correspondeerde de afgelopen maanden veelvuldig met de autoriteiten in zijn regio, blijkt uit mailwisselingen die NRC inzag. De Rotterdamse politie erkent daarin onjuiste informatie aan de gemeente Vlaardingen te hebben gegeven in Van Uffelens zaak. Mede op basis van die politie-informatie nam de burgemeester van Vlaardingen bestuurlijke maatregelen tegen de loodgieter.

De politie erkent in een mail aan de burgemeester dat ten onrechte als feit gesteld is dat de loodgieter weet wie de opdrachtgever is van de aanslagen op hem, en wat het motief zou zijn. In die mail van afgelopen donderdag, ingezien door NRC, stelt de politie ook dat ten onrechte aan de burgemeester is meegedeeld dat de loodgieter niet wilde meewerken aan het politieonderzoek. Dat Van Uffelen kennis heeft van de concrete identiteit van de opdrachtgever „had niet als feit gesteld mogen worden”, schrijft de politie. „De heer Van Uffelen heeft de politie gevraagd en ongevraagd van informatie voorzien.”

De politie erkent in een mail dat ten onrechte als feit is gesteld dat de loodgieter weet wie de opdrachtgever is van de aanslagen

De bestuurlijke rapportage heeft consequenties gehad voor Van Uffelen. Nadat tijdens het paasweekend brand uitbreekt in een pand van zijn familieleden, houdt de burgemeester de loodgieter verantwoordelijk voor de gevaarlijke situatie rond zijn woningen.

De burgemeester schrijft in die brief dat er „sterke aanwijzingen” zijn dat Van Uffelen weet „uit welke hoek de aanslagen komen”, maar dat hij er geen openheid van zaken over wil geven. Burgemeester Wijbenga stelt dat „het feit dat u deze kennis niet met de politie deelt en u zich niet coöperatief opstelt” er toe leidt dat er een gevaarlijke situatie blijft bestaan.


Lees ook
Aanslagen met zelfgemaakte explosieven zijn deze zomer in zwang, risico’s nemen toe

De politie deed afgelopen weekend onderzoek bij  een Bossche woning.

Geen strafblad

Ron van Uffelen stelt dat hij juist altijd heeft meegewerkt. Hij zegt, via zijn advocaat, alle vragen van de politie razendsnel en volledig te hebben beantwoord, geen strafblad te hebben en inzage te hebben verschaft in zijn telefoon. Zijn advocaat Richard Korver doet hierover vanaf halverwege april zijn beklag in brieven aan onder meer de gemeente Vlaardingen en de politie en het OM in Rotterdam. Korver stelt dat in de bestuurlijke rapportages „onwaarheden” staan en dringt er op aan dat zijn cliënt wordt opgenomen in het stelsel Bewaken en Beveiligen. Ook vindt hij een schadevergoeding van 10.000 euro, die de gemeente Vlaardingen al uitkeerde, te weinig.

Korver zegt namens zijn cliënt dat deze een kort geding begint omdat „hij wil dat iedereen weet dat hij slachtoffer is, en geen crimineel. Hij wil dat de burgemeester zijn gezin beschermt, in plaats van dat hij hem de schuld geeft”. Van Uffelen wil, ondanks de aanslagen, nog steeds in „zijn geliefde wijk” wonen, en is niet bang, mede omdat hij geen enkele keer thuis was tijdens een aanslag.

Korver zegt dat Van Uffelen „op verzoek van de politie” namen heeft genoemd van mensen die mogelijk vinden dat ze een conflict met hem hebben, maar heeft hij geen reden aan te nemen dat wie dan ook hem iets wil aandoen. „Hij weet niet wie achter de aanslagen zit.”

De gemeente Vlaardingen stelt dat de correctie van de politie niets afdoet aan de bestuurlijke maatregelen, omdat deze op meerdere rapportages, feiten en omstandigheden gebaseerd zijn. De politie Rotterdam zegt in een reactie op vragen van NRC dat de politie de betreffende bestuurlijke rapportage op een specifiek onderdeel heeft aangepast. Een woordvoerder zegt verder „terughoudend” te blijven om het onderzoek naar de reeks explosies alle ruimte te geven.


Lees ook
Opnieuw explosie bij woning in Den Bosch

Een politieman in bompak doet onderzoek bij een woning waar een explosie heeft plaatsgevonden.