Nu is het aan de jonge Zuid-Afrikanen

Het is echt niet zo dat de lokale autoriteiten in Zuid-Afrika niets doen voor de mensen. In de township Motherwell, een arme wijk van de stad Gqeberha (voorheen Port Elizabeth), is in oktober 2020 een prachtig nieuw buurtcentrum opgeleverd: sportzaal, medische faciliteiten, gratis internet – alles. Het complex heeft ongeveer een maand gefunctioneerd. Toen viel het ten prooi aan vandalen. Of aan armoede, het is maar hoe je het bekijkt.

Op de foto die Ilvy Njiokiktjien afgelopen december van het Siphiwo Mthimkhulu Multipurpose Community Centre maakte resteert nog slechts een karkas. Alles wat enige waarde had, is gedemonteerd en verkocht – tot aan schroot en bouwmaterialen toe. 18 miljoen rand gemeenschapsgeld (nu zo’n 900.000 euro) ging in rook op. Ver weg op de achtergrond zijn de kleurrijke subsidiehuisjes te zien waarmee het sinds 1994 regerende ANC de belofte van een dak voor iedereen probeerde na te komen. Die staan gelukkig nog overeind.

Het Siphiwo Mthimkhulu Multipurpose Community Centre in Motherwell is een maand na oplevering volledig gestript.
Foto Ilvy Njiokiktjien


Bij het Siphiwo Mthimkhulu Multipurpose Community Centre worden nu auto’s gewassen.
Mensen op straat in Helenvale (Gqeberha). De wijk wordt geteisterd door bendegeweld en drugshandel.

Foto’s Ilvy Njiokiktjien

De foto is een van de weinige uit de serie waarop mensen niet in het middelpunt staan. Uitzichtloosheid hoef je niet altijd in een teleurgestelde blik te vatten.

Sinds zestien jaar volgt Njiokiktjien Zuid-Afrikanen van de zogenoemde Born Free-generatie: geboren in of rond 1994, het jaar waarin Zuid-Afrika een democratie werd. Miljoenen mensen stonden destijds in lange rijen voor de stembus. Voor het eerst mochten zwarte Zuid-Afrikanen zich politiek uitspreken. Maar van het optimisme waar de toen verkozen president Nelson Mandela het symbool werd, is dertig jaar later weinig over.

Nomathemba Windvoel (43, blauwe jas) vervoert met neef Ayahluma Zibi (15) en buurman Oyisa Goni (17) zout uit een verlaten zoutmijn. Ze verkopen het op straat.
Mannen verkopen schroot aan Bertram’s Scrap Metals in de township Zwide (Gqeberha). Door de extreem hoge werkloosheid hier, vooral onder jongeren, is dit voor sommige inwoners de enige bron van inkomsten.
Ntombizanele Kefile (23) in haar huisje bij de vuilnisbelt van Gqudu in Uitenhage. Ze wilde sociaal werker worden, maar ging op haar 16de van school en leeft van de verkoop van verzameld afval.
Het vervallen en deels gekraakte hoofdkantoor van regeringspartij ANC in Gqeberha. Veel bedrijven zijn de laatste jaren uit de binnenstad vertrokken, daklozen zijn in de lege gebouwen getrokken.
Twee mannen slapen in een gekraakt gebouw in de binnenstad van Gqeberha.
De nieuwe krottenwijk ‘Young Park’ bij townshup Motherwell (Gqeberha). Veel jongvolwassenen die het huis uit gaan komen hier terecht.

Foto’s lvy Njiokiktjien

Vooral jonge Zuid-Afrikanen van deze generatie, vrij geboren maar in veel gevallen nog in dezelfde sociaal-economische situatie als hun ouders, zijn gedesillusioneerd. Mandela, praten veel jonge zwarte Zuid-Afrikanen populistische politici na, was een „sell-out”: door bezittingen van de witte minderheid en het bedrijfsleven niet aan te pakken, heeft hij zijn eigen mensen uitverkocht. Armoede en ongelijkheid bleven, vooral ook door corruptie en mismanagement, ongekend groot.

Want een buurtcentrum breek je niet voor de lol af. De werkloosheid in de gemeente waarin Gqeberha ligt, Nelson Mandela Bay, lag het eerste kwartaal van dit jaar op 32,4 procent. Werkloosheid onder jongeren ligt nog vele malen hoger. Handel in oud ijzer, koper en andere materialen levert geld op – en de politie heeft in een stad met wijdverbreid bendegeweld (ook rond koperdiefstal trouwens) en het hoogste moordcijfer van het land andere dingen aan het hoofd.

Leden van de Motherwell Modelling Foundation, die via modellenwerk levens van meiden een positieve draai probeert te geven, komen in Gqeberha samen voor een barbecue.
Meisjes en jonge vrouwen spelen rugby in township Motherwell onder begeleiding van de organisatie Love Sport Africa van professioneel rugbyer Athi Mayinje

Foto’s Ilvy Njiokiktjien

Twee jongens duwen een auto op de begraafplaats van township Motherwell, (Gqeberha).
Foto Ilvy Njiokiktjien

Volgende week, 29 mei, gaat Zuid-Afrika opnieuw naar de stembus. Het ANC staat onder grote druk. Voor het eerst kan de partij onder de 50 procent van de stemmen uitkomen.

De stem van jonge Zuid-Afrikanen weegt deze keer zwaar. Dankzij overheidscampagnes gericht op jongeren heeft ruim een miljoen nieuwe kiezers zich geregistreerd. In de agglomeratie Nelson Mandela Bay, waarvan Gqeberha het hart is, maakte Ilvy Njiokiktjien de balans op van dertig jaar democratie.

Pumeza Mpati (33) voor haar foodtruck in Bridgemead, Gqeberha. Ze werd opgeleid tot IT’er maar kon geen werk vinden. Nu heeft ze haar eigen cateringbedrijfje.
Foto Ilvy Njiokiktjien


Siviwe Sneyi (22) en zijn vrienden met een geleende auto in de township Zwide (Gqeberha). Vanwege de corruptie zegt hij zich niet meer voor de Zuid-Afrikaanse politiek te interesseren. Hij heeft maar één doel nu: een baan vinden.
Pretpark Playland op Kingsbeach, in Gqeberha.

Foto’s Ilvy Njiokiktjien

St. Georges Strand is een gemoedelijk kustplaatsje op steenworp afstand van township Motherwell.
Foto Ilvy Njiokiktjien