Tot dertig jaar cel voor verdachten overvallen West-Friesland ‘uit absolute buitencategorie’

De rechtbank op Schiphol heeft maandag celstraffen van bijna vier tot dertig jaar opgelegd aan zes verdachten die terechtstonden voor een reeks extreem gewelddadige overvallen in de Noord-Hollandse regio West-Friesland, meldt ANP. Eén slachtoffer werd doodgeschoten en twee anderen raakten levensbedreigend gewond. In totaal pleegden de verdachten tussen 2021 en 2022 acht overvallen, waarvan zeven in de provincie Noord-Holland en één in het Gelderse Dreumel. De daders overvielen vooral woningen, op zoek naar geld, en een tankstation voor sigaretten.

Vier leden van de harde kern van de groep kregen gevangenisstraffen van tussen de twintig en dertig jaar opgelegd. Twee andere verdachten kregen 6,5 jaar en drie jaar en negen maanden. Het OM eiste eerder een levenslange celstraf voor de hoofdverdachte. De straffen van de andere vijf verdachten komen overeen met de eis van het OM.

De rode draad in alle zaken is de ernstige bedreiging aan het adres van de slachtoffers. Meerdere slachtoffers werden geslagen met een breekijzer en een persoon kreeg een heet strijkijzer op zijn arm om toegang tot een kluis af te dwingen. Een slachtoffer getuigde aan haar haren te zijn rondgesleept en een ander werd in de slaapkamer bedreigd met een hamer.

Tijdens eerdere zittingen zei de officier van justitie dat er „nog nooit zo’n bende” voor de rechter was gekomen. „Roven, bedreigen, mishandelen, martelen, schieten en doden: daar gaat het over. Niets weerhield ze.”


Lees ook
Gewelddadige overvalgolf in West-Friesland leidt tot zware strafeisen van het OM

De strafeisen houden verband met acht roofovervallen die tussen 2020 en 2021 werden gepleegd in Noord-Holland en Gelderland, waarbij een dode en twee zwaargewonden vielen.