Politie schiet 24-jarige vrouw dood in Groningen

In de nacht van zondag op maandag heeft de politie in Groningen een 24-jarige vrouw doodgeschoten. Dat blijkt uit een verklaring maandagochtend van de politie. Er ontstond rond 00.30 uur een „dreigende situatie” in een woonwijk op zo’n drie kilometer van de binnenstad waardoor een agent „zich genoodzaakt voelde te schieten”, aldus de politie.

Door het schot van de agent raakte de 24-jarige vrouw zwaargewond. Wat er met een „dreigende situatie” wordt bedoeld blijkt niet uit de verklaring. De agent raakte niet gewond. De Rijksrecherche doet onderzoek naar het schietincident. Dat gebeurt in alle gevallen van vuurwapengebruik door een agent met letsel of dood tot gevolg.

In een jaarlijkse rapportage bleek begin mei dat de politie vaker geweld toepast in vergelijking met vorig jaar. In 2023 is door de politie bij ruim drie miljoen incidenten in totaal 35.542 keer geweld gebruikt. 2.421 registraties daarvan zijn gevallen waar geweld werd toegepast waarbij een verdachte „meer dan licht lichamelijk letsel” opliep.