Schooluniformen en een avondklok: hoe het Zuid-Franse Béziers denkt het gezag te herstellen

Zabre Ferdous (7) draagt graag jurken. Roze als het even kan, de kleur van haar schooltas. Maar vandaag heeft ze een zwarte broek aan, een witte polo en een grijze trui. Ze laat het zien terwijl ze de hand van haar moeder Fatima Ferdous (35) stevig vasthoudt en met grote, bruine ogen naar de verslaggever kijkt. Wat ze van haar outfit vindt? „C’est bien”, zegt ze zachtjes. „Maar het is wel een beetje somber”, vult haar moeder aan. „Ze is gekleed als een jongetje.”

Zabre is een leerling van de basisschool Riquet-Renan in het centrum van het Zuid-Franse Béziers, een arm, heuvelig stadje vlak bij de Middellandse Zee met zo’n 80.000 inwoners. Sinds februari dragen Zabre en haar schoolgenootjes bij wijze van experiment uniformen, net als op ruim honderd andere scholen verspreid door Frankrijk. Op een grijze dinsdagochtend is het niet te missen voor het schoolgebouw: van alle kanten komen in het grijs-wit-zwart gestoken kindjes aan, de meesten aan de hand van hun moeder.

Lytziano Di-Legge (6) vindt zijn uniform ook wat saai, maar nadat hij zijn moeders gezicht heeft volgeplant met kusjes laat hij wel trots de mammoet op zijn borst zien. (Het is eigenlijk een kameel, maar dat doet er niet toe.) De 7-jarige Neda vindt het helemaal niets. „Ze is het zat dat ze iedere dag hetzelfde aan moet trekken”, zegt haar moeder, die ook Fatima heet en haar achternaam niet in de krant wil. Neda: „En het verandert helemaal niets in de klas.”

De moeder van de 7-jarige Zabre Ferdous vind haar uniform “een beetje somber”
Foto Adrien Tache



Lees ook
Jonge premier Attal moet Macrons presidentschap nieuw elan geven

Gabriel Attal op 20 december 2023, toen hij nog minister van Onderwijs en Jeugd was.

Experiment

Het idee is dat er wél wat verandert in de klas. Het experiment komt uit de koker van premier Gabriel Attal, die voor zijn premierschap een paar maanden minister van Onderwijs was. De regering wil onderzoeken of een uniformplicht ervoor kan zorgen dat kinderen zich meer met elkaar en de school verbonden voelen. Ook is de hoop dat sociaal-economische verschillen minder zichtbaar worden, wat moet leiden tot minder pesterijen van kinderen die bijvoorbeeld niet de juiste merken dragen. Als het experiment succesvol is, kan er vanaf 2026 op alle publieke scholen een uniformverplichting komen.

Maar de kans op verbluffende resultaten lijkt op basis van bestaand onderzoek nihil. „De enige manier waarop je de impact van het dragen van schooluniformen kunt meten is als je binnen één school verschillende klassen onderzoekt die wel en geen uniformen dragen”, zegt de in onderwijs gespecialiseerde sociaal psycholoog Sébastien Goudeau van de Universiteit van Poitiers telefonisch. „En binnen dat soort vergelijkbaar onderzoek bestaat er geen enkele studie die een verband aantoonde tussen een uniformplicht en het verbeteren van het schoolklimaat of -prestaties.”

„We zijn niet allemaal gemeen”, zegt de 13-jarige Yacine. Zijn vriendinnen Maryam en Yasmine staan met hem op de foto.
De 6-jarige Lytziano Di-Legge is trots op de „mammoet” op zijn uniform.

Foto’s: Adrien Tache

Ook zijn er geen redenen om aan te nemen dat het pesten zal afnemen. „Kleding is duidelijk een sociaal merkteken”, zegt Goudeau. „Maar uit onderzoek blijkt dat kinderen prima in staat zijn om op basis van andere kenmerken, zoals de manier van praten, op te maken uit welke sociaal-economische omgeving iemand komt.” Bij Riquet-Renan merken ouders op dat gezinnen alsnog zelf de schoenen en schooltas kiezen (en betalen) van de kinderen.

Volgens Goudeau past de maatregel vooral in „de visie die de politiek heeft van wat school moet zijn”. Dat wil zeggen: een plek waar kinderen komen om te leren en zich volgzaam op te stellen naar de docenten, wier autoriteit onbetwist is. Om dezelfde reden wil Attal dat leerlingen opstaan als de leraar binnenkomt en is hij voorstander van internaten voor kinderen met gedragsproblemen. Zijn toverwoord is steeds de ‘terugkeer van de autoriteit’. „Het is een visie die niet is gebaseerd op onderzoek, maar op ideologie”, zegt Goudeau.


Lees ook
‘Ze komen er aan. Migranten in ons stadscentrum!’

Volgens burgemeester Ménard zijn de affiches die waarschuwen voor migranten  gemeentelijke voorlichting.

‘Terugkeer van de autoriteit’

Deze visie draagt de nationale regering ook op andere vlakken uit, bijvoorbeeld door harder op te treden tegen relschoppers en strenger immigratiebeleid te voeren. Dit tot blijdschap van de burgemeester van Béziers, de 70-jarige Robert Ménard. Hij werd in 2014 verkozen met steun van het radicaal-rechtse Front National (inmiddels Rassemblement National). „U bevindt zich in een stad waar de burgemeester autoritair is”, zegt Ménard in zijn kantoor in het centrum van Béziers – zijn labrador Joy ligt in een hoek te slapen. „Dat is nodig omdat het gezag in Frankrijk is ingestort.”

De visie van premier Attal is niet gebaseerd op onderzoek maar op ideologieSébastien Goudeau sociaal psycholoog

Volgens Ménard is dit te zien aan het feit dat sommige mensen afval op straat gooien en elkaar uitschelden in het verkeer. Ook stoort hij zich aan het communautarisme in sommige wijken – een moeilijk vertaalbare term voor het samenklonteren van sociale groepen die daardoor de verbinding met de maatschappij zouden verliezen. De term wordt meestal gebruikt met betrekking tot niet-westerse migranten. En vooral zou er in Béziers meer geweld plaatsvinden, met name door jongeren. Precieze cijfers heeft de burgemeester niet, „maar de politie zegt dat de hele tijd tegen mij”.

Op nationaal niveau is de afgelopen jaren ook een toename te zien van het aantal geweldsincidenten, ook waarbij jongeren waren betrokken – een aantal daarvan werd afgelopen tijd breed uitgemeten in Franse media. Critici merken bij deze cijfers op dat ze ook toegenomen zijn omdat wetten zijn aangescherpt, waardoor zaken die in het verleden als overtredingen werden gezien, nu als misdaden worden geregistreerd.

Avondklok

Hoe dan ook is ‘autoriteit’ het toverwoord van Ménards beleid in Béziers. Dat toonde hij door in 2015 de gemeentepolitie te bewapenen – op posters op de stadsmuren was te lezen dat „de politie een nieuwe vriend heeft”. Ook voerde hij tweemaal een avondklok in voor kinderen. De eerste keer, in 2014, werd hij uiteindelijk teruggefloten door de rechter. Maar dat weerhield hem er niet van om vorige maand nogmaals zo’n couvre-feu in te stellen, in drie kwetsbare wijken en voor kinderen tot dertien jaar (de leeftijd waarop kinderen juridisch aansprakelijk worden). Ook nu weer loopt er een zaak.

„Het is gewoon gezond verstand”, vindt Ménard. „Vindt u het normaal dat er kinderen midden in de nacht buiten lopen?” Hoeveel kinderen van onder de dertien er voor de invoering van de avondklok in Béziers op straat waren na 23.00 uur, kan hij niet zeggen. Wel dat sinds de invoering op 22 april tien kinderen zijn opgepakt en overgedragen aan hun ouders. Het doel van de maatregel is vooral om hen „een morele les” te leren, zegt Ménard. Of die les ook getrokken wordt, kan hij niet zeggen. „Op sommigen kun je invloed hebben, maar anderen boeit het niks.”

De wijk La Devèze in Béziers, waar een avondklok voor kinderen onder de dertien geldt.
Foto Adrien Tache

Voor een middelbare school in La Devèze, een zandkleurige buitenwijk van Béziers waar Ménard opgroeide en waar nu een avondklok geldt, reageerden kinderen voor wie de regel geldt met verbazing. Ja, er hangen ’s avonds jongens op straat rond, zeggen ze, maar heus geen kinderen jonger dan dertien. „Deze regel verandert niet veel hoor”, zegt de 13-jarige Riyad (omdat hij minderjarig en zonder zijn ouders is, wordt zijn achternaam niet genoemd). „Mijn vrienden en ik hebben voetbal tot 20.00 uur en gaan daarna naar huis. Ik zou niet weten wie er dan op straat rondhangt.” Een schoolgenootje zegt: „Als een kind van 12 ’s nachts op straat is, heeft hij problemen.”

Dát er in de wijk problemen zijn, erkennen de meeste jongeren. Zo vertelt de 18-jarige Manelsia Salmi – die ook „niet echt verschil ziet” sinds de avondklok is ingesteld – dat er ’s avonds vooral jongens en mannen op straat zijn waardoor ze zich soms onveilig voelt. „Soms fluiten ze naar me of roepen ongepaste dingen. We zijn bijna allemaal moslim, daarom zetten sommigen je onder druk om je op een bepaalde manier te gedragen.” Ze wil daarom verhuizen naar de nabijgelegen grote stad Montpellier, waar ze een lerarenopleiding wil doen.

Andere jonge bewoners vertellen over de drugshandel in de wijk. Ook nu zijn dealers te zien. „Hier in de buurt zijn al vier verkooppunten”, vertelt de 13-jarige Yasmine, die tandarts wil worden . „Er wordt ook soms geschoten, vorig jaar is iemand doodgegaan.” Haar klasgenoot Yacine (13) zegt dat dealers vaak door de wijk crossen op hun motoren. „Sommige kinderen vinden dat vet, dus overwegen dan ook te gaan dealen. Dan kunnen ook zij doodgaan.” De 17-jarige Bilal, die op de marktkraam van zijn vader sjaals en doeken verkoopt, zegt dat hij altijd om 22.00 uur thuis moet zijn. „Sommige mensen hier zijn slecht. Ze stelen auto’s enzo.”

De 17-jarige Bilal zegt dat hij altijd om 22.00 uur thuis moet zijn: „Sommige mensen hier zijn slecht.”

Foto’s: Adrien Tache

Slecht imago

Maar of de repressieve maatregelen van Ménard zullen helpen? Dat denken de meeste inwoners van La Devèze niet. „Het lost de problemen niet op maar het geeft ons, de kinderen van immigranten, Noord-Afrikanen, moslims, wel weer een slecht imago”, zegt Yacine. „Terwijl we niet allemaal gemeen zijn.”

Oudere inwoners zeggen dat Ménard uit zijn autoritaire beleid vooral een electoraal slaatje probeert te slaan. Zo zegt de zestiger Pauline („mijn leeftijd mag je raden en mijn achternaam geef ik niet”) dat „het enige wat de burgemeester wil bereiken, is dat mensen over hem praten. Hij was vroeger journalist en weet precies wat hij moet zeggen om op de nieuwszenders te komen.”

U bevindt zich in een stad waar de burgemeester autoritair isRobert Ménard burgemeester

Ménard ontkent dit. „Ik tref de maatregelen waar de mensen op zitten te wachten. Ze willen autoritaire leiders, ik ben niet voor niets met ruime cijfers herkozen [in 2020].” Ook benadrukt hij dat hij niet alléén repressief beleid voert. „Er is niemand die meer heeft gedaan voor La Devèze dan ik – misschien omdat ik er zelf vandaan kom. Ik heb er bijvoorbeeld expres een tweetalige school geopend, om ander publiek te trekken, want niemand wilde meer in de wijk wonen.”

Wat opvalt is dat in La Devèze, waar middelbare scholieren hun eigen kleding dragen, wel oren zijn naar een uniformplicht. „Het is beter voor het milieu en dan zie je niet meer hoeveel geld mensen hebben”, zegt Yacine. Hij vertelt dat op zijn school kinderen worden gepest die niet de juiste kleding aan hebben. „Als je een trui aan hebt zonder logo, kan iedereen zien dat je geen geld hebt, en dat krijg je dan te horen.” Yasmine laat met enige trots haar Eastpak-rugzak zien. „Die is wel veertig of vijftig euro, dat kan niet iedereen hier betalen.” Bilal woonde tot voor kort in Marokko, waar hij een schooluniform droeg. „Ik zou dat wel weer willen. Het is lekker makkelijk.”

Burgemeester Robert Ménard van Béziers: „U bevindt zich in een stad waar de burgemeester autoritair is.”
Foto Adrien Tache

‘Dit is wat men wil’

Het gemak vindt ook Fatima Ferdous, de moeder van de grootogige Zabre van zeven, een voordeel. „Na het wakker worden hoeven we niet te kiezen wat ze gaat aantrekken.” Maar de andere Fatima blijft, net als haar dochter Neba, fel tegen. „Het uniform kost de staat 200 euro per kind, dat kunnen ze beter in andere dingen steken, zoals het lerarentekort of het niveau van het onderwijs.” Dat zijn zorgen die gedeeld worden door vakexperts. „Toen Neba dit schooljaar begon, kon ze nog niet eens lezen. In mijn tijd konden we dat op die leeftijd allang.”

Ménard wuift alle kritiek weg. Hij noemt Yacines opmerking dat de avondklok kan leiden tot meer racisme overdreven pessimistisch. Het uniformexperiment noemt hij „een intelligent voorstel”, ondanks het gebrek aan wetenschappelijk bewijs. „We moeten gewoon onderzoeken wat werkt.” De burgemeester benadrukt dat de regering het salaris van (een klein deel van) de leraren al heeft verhoogd om de lerarencrisis tegen te gaan, maar dat heeft niet geleid tot enorme nieuwe aanwas.

En steeds herhaalt hij weer: „ik ben een autoritaire burgemeester en dat is wat burgers willen”. Gezien de peilingen voor de Europese verkiezingen, waarin Rassemblement National ruim aan kop gaat, heeft hij daar geen ongelijk in.

Béziers, Zuid-Frankrijk.
Foto Adrien Tache



Lees ook
Franse leraar voelt zich niet alleen onderbetaald, maar ook ondergewaardeerd

In het kantoor van de onderwijsvakbonden in Lyon roepen affiches op tot een staking voor betere arbeidsvoorwaarden.