Bijna 700 doden bij aardverschuiving Papoea-Nieuw-Guinea

Het aantal doden door de grote aardverschuiving in Papoea-Nieuw-Guinea op vrijdag is opgelopen tot zeker 670. Dat heeft het hoofd van het VN-migratieagentschap in dat land gezegd tegen persbureau Associated Press. Zaterdag was al duidelijk dat eerdere schattingen door lokale functionarissen veel te laag waren.

In de afgelegen provincie Enga zijn zeker 150 huizen bedolven. Volgens de VN-functionaris, Serhan Aktoprak, hebben reddingswerkers de hoop opgegeven om nog overlevenden te vinden onder de metersdiepe laag aarde en stenen. Die schoof over een dorp nadat een deel van een berghelling loskwam. De aardverschuiving blokkeert ook de hoofdweg in het hooggelegen gebied, dat zo’n 600 kilometer ten noorden van de hoofdstad Port Moresby ligt.

Hulpverleners in Papoea-Nieuw-Guinea brachten zondag nog overlevenden naar veiliger terrein, omdat vrees bestaat voor meer verschuivingen. De regering van het land, dat de oostelijke helft beslaat van het eiland Nieuw-Guinea, heeft nog geen internationale hulp aangevraagd. Buurland Australië heeft al gezegd daartoe bereid te zijn.