Radicaal-rechts droomt al van de macht

Maximilian Krah, de lijsttrekker voor Alternative für Deutschland (AfD) bij de Europese verkiezingen, deelde vorige week een inzicht over de SS. In een interview met de Italiaanse krant La Repubblica zei hij dat leden van die paramilitaire organisatie van de Duitse nazipartij, wat hem betreft „niet automatisch criminelen” waren. Hij verwees naar het SS-lidmaatschap van schrijver en Nobelprijswinnaar Günter Grass en voegde eraan toe dat „onder de 900.000 SS-mannen ook veel boeren” waren geweest.

En daarmee was voor zijn Europese radicaal-rechtse vrienden de maat vol. Onder aanvoering van het Franse Rassemblement National, de partij van Marine le Pen, is AfD deze week uit Identiteit en Democratie gegooid, een van de twee radicaal-rechtse groepen in het Europees Parlement. „De ID-groep wil niet langer geassocieerd worden met de incidenten rond Maximilian Krah”, klonk het.

Op het eerste gezicht is dit Europees radicaal-rechts ten voeten uit. Onderling geruzie, versplintering en op gezette tijden ophef over omstreden uitspraken. Radicaal-rechts zit al verdeeld in het Europees Parlement, want naast ID zijn er ook de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR), waarbij onder meer JA21, de SGP en Fratelli d’Italia van Giorgia Meloni zijn aangesloten. Met het gedwongen vertrek van AfD zijn de zetels na de verkiezingen nog verder verdeeld.

Likkebaardend om de PVV

Radicaal-rechts mag dan verdeeld zijn, zowel ID als ECR koerst op winst bij de verkiezingen die 6 juni beginnen. Daarbij wordt likkebaardend uitgekeken naar de acht of negen zetels die gepeild worden voor de PVV, die al jarenlang bij ID is aangesloten maar nu geen enkele zetel heeft.

Het vergoelijken van de SS hoort daar niet bij. Krah en de AfD lagen toch al op ramkoers met de rest van de groep. In januari bleek dat AfD-politici een bijeenkomst met rechts-extremisten hadden bijgewoond waar een ‘remigratieplan’ werd besproken dat erop neerkwam dat miljoenen mensen gedeporteerd moesten worden naar een Afrikaans land. Krah kwam zelf in opspraak toen hij en een naaste medewerker opdoken in een onderzoek naar spionage en het aannemen van smeergeld.

Het verbannen van de partij uit de Europese gelederen past bij de poging van de andere ID-politici om schoon schip te maken en komt hen zelfs goed uit. Hoe meer AfD buiten de orde is geplaatst, hoe meer de ID-fractie zichzelf als redelijk alternatief kan presenteren.

Dat toegang tot de macht daarmee daadwerkelijk dichterbij komt, zien de ID’ers bij de ECR. Dat concurrerende blok heeft met dank aan de Italiaanse premier Giorgia Meloni in korte tijd flink aan invloed gewonnen. Veel partijen uit deze groep, zoals het Spaanse Vox en de Zwedendemocraten, werden nationaal en in Brussel lange tijd te giftig bevonden om mee samen te werken. Bovendien waren ze in veel gevallen zo kritisch over de Europese Unie, dat ook zijzelf weinig voelden voor samenwerking.

Maar dat tij is aan het keren. Stuk voor stuk zien de eurosceptische partijen dat er in Brussel wat te halen valt: door op een aantal terreinen in te binden, kunnen ze elders juist invloed uitoefenen. Meloni heeft dat rap ontdekt. Bij het opstellen van nieuw migratiebeleid speelt ze zelfs een voortrekkersrol.

Handreiking

Andersom verdwijnt bij steeds meer centrum-rechtse partijen het taboe op samenwerking met radicaal-rechts. In veel Europese hoofdsteden staat de deur op zijn minst op een kier voor radicaal-rechts als coalitiepartner en ook in Brussel worden de banden aangehaald.

De Europese christen-democraten hebben een pragmatische reden om zich verder op de rechterflank te bewegen. Zonder steun uit die hoek ziet de huidige voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen haar kansen op een nieuw voorzitterschap slinken. Om die toenaderingspoging te verkopen, probeert ze zoveel mogelijk nadruk te leggen op de verschillen tussen de ECR (een prima partner) en de ID-partijen (te giftig).

„Ze is duidelijk pro-Europees, tegen Poetin, daar is ze heel duidelijk over, en voor de rechtsstaat”, zei Von der Leyen donderdag over Meloni in een Europees lijsttrekkersdebat. „En als dat zo blijft, bieden we aan om samen te werken.” Dezelfde dag beschreef ze de hele ID-fractie, ook na het wegsturen van de AfD, in een bericht op X als „pionnen van Poetin die op onze waarden stampen”.

Von der Leyen haalde zich met haar handreiking aan de ECR wel de woede van de andere Europese partijen op de hals. Zij tekenden de afgelopen maanden gezamenlijk een verklaring om op Europees niveau niet met radicaal-rechts samen te werken. Maar ook daar zijn scheurtjes zichtbaar, zoals bij de liberale Renew-groep. Daar wordt volop geworsteld met de coalitie van VVD met de PVV in Den Haag.

Meerdere Renew-kopstukken riepen deze week op tot het vertrek van de VVD uit Renew. Maar het is de vraag of een meerderheid van de leden dat wil. De liberale groep zou dan kostbare zetels verliezen. Bovendien werkt de Zweedse Centrumpartij, ook lid van Renew, alweer anderhalf jaar samen in een gedoogconstructie met de Zweden-democraten, die bij de ECR zijn aangesloten. Dat bleef al die tijd zonder gevolgen.

Machtsdenken

De verschuivende verhoudingen na de verkiezingen zullen Brussel op de grondvesten doen trillen, is de verwachting. Daarbij staan de twee blokken soms nog altijd tegenover elkaar. Zo wordt de komende weken een flink gevecht verwacht om de gunst van Viktor Orbán, wiens Fidesz-partij een paar jaar geleden uit de christen-democratische groep werd gezet en nog geen nieuw onderdak heeft gevonden. Orbán ligt vanwege zijn pro-Russische koers moeilijk bij een deel van de ultrarechtse flank. Tegelijkertijd heeft hij als regeringsleider veel status opgebouwd. Zowel bij ID als bij ECR heeft hij fans.

Uiteindelijk zien beide blokken hun invloed groeien. Een fusie tussen ID en ECR lijkt nog een brug te ver, maar groot zijn de verschillen tussen de leden niet. Niet voor niets gaan ze allebei graag op de foto met Orbán.

Zo droomt radicaalrechts, dat zich altijd verzette tegen Europese bemoeienis, zich naar de macht in Brussel. En als duidelijk is dat we straks met radicaalrechts wel zullen moeten samenwerken, vragen de eerste politici op centrumrechts zich inmiddels af, waarom dan nu nog wachten?