RIVM: gezondheidsrisico’s door Tata Steel zijn vergelijkbaar met beruchte Italiaanse staalfabriek

Het is een vraag die in het dossier-Tata Steel regelmatig opduikt: hoe verhoudt de vervuiling van de staalfabriek in IJmuiden zich tot die van de beruchte fabriek Acciaierie d’Italia in het Zuid-Italiaanse Taranto? Die laatste, sinds kort in handen van de Italiaanse staat, is de grootste staalfabriek van Europa en kwam de afgelopen decennia keer op keer in het nieuws vanwege milieuproblemen. Verschillende managers ervan gingen in 2005 zelfs de cel in.

Het RIVM heeft nu een poging gedaan de situatie bij de twee fabrieken met elkaar te vergelijken, in een analyse die een prominente rol kan krijgen in een eventuele rechtszaak. Uit het onderzoek blijkt volgens het instituut dat de fijnstofconcentratie rond beide fabrieken vergelijkbaar zijn. De gezondheidsrisico’s door fijnstof zijn daarmee ook ongeveer hetzelfde: er bestaat een licht hoger sterfterisico op beide locaties.

Voor de vergelijking, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, gebruikte het RIVM een Wereldgezondheidsorganisatie-onderzoek uit 2023 naar de situatie rond de staalfabriek in Taranto. Buiten fijnstof – zeer kleine deeltjes van verschillende stoffen – wordt niet naar andere stoffen gezocht. Daarom heeft het RIVM in de vergelijking bijvoorbeeld zware metalen buiten beschouwing gelaten. Deze komen in RIVM-onderzoek naar Tata Steel wel voor en vormen mede de basis voor de conclusie van eind 2023 dat omwonenden van Tata Steel gemiddeld 2,5 maand korter leven.

Ofschoon de mogelijkheden tot vergelijking beperkt zijn, kan de analyse in theorie een belangrijke rol spelen in juridische procedures tegen Tata Steel. Tegen de staalfabriek in Taranto loopt een grote rechtszaak van omwonenden die een schonere omgeving eisen. In een recent advies van de advocaat-generaal van het Europese Hof voor Justitie, opgesteld na vragen van de rechtbank in Milaan, stelde deze voor dat strengere maatregelen nodig zijn als een fabriek de gezondheid in gevaar brengt – zoals in Taranto. Dat geldt óók als de fabriek voldoet aan alle vergunningen.

Dit advies „gaat mogelijk ook relevant worden voor industrieën als Tata Steel”, aldus het RIVM. Dat de gezondheidssituatie in IJmuiden vergelijkbaar is met die in Taranto, kan een troef zijn in een rechtszaak tegen Tata Steel, denken omwonenden. Zij zouden ook overwegen een dergelijke zaak tegen Tata Steel te beginnen.

Economisch hoofdpijndossier

De staalfabriek in Taranto, lang bekend als Ilva, is één van de grote economische hoofdpijndossiers van Italië. De fabriek is in de jaren zestig opgericht om het economisch achtergestelde zuiden aan banen te helpen. Als Acciaierie d’Italia zijn capaciteit volledig benut, is het de grootste staalfabriek van Europa: deze kan 11 miljoen ton staal per jaar maken en heeft ruim achtduizend werknemers.

Begin deze eeuw kwam de fabriek in opspraak nadat bleek dat hij op grote schaal gevaarlijke stoffen uitstootte. Het leidde uiteindelijk tot de veroordeling van twee directeuren en een groot plan van de regering om de fabriek aan de modernste eisen te laten voldoen. Dat voornemen is in ieder geval deels uitgevoerd, maar de impact op de omgeving is nog altijd groot.

De laatste tijd zijn er grote zorgen over het voortbestaan van de fabriek, die kampt met veel achterstallig onderhoud. De Italiaanse staat heeft het bewind over de fabriek eerder dit jaar overgenomen van ArcelorMittal, dat de fabriek in 2018 kocht. ArcelorMittal zou niet meer bereid zijn geweest erin te investeren, waardoor de regering van premier Giorgia Meloni zich genoodzaakt zag in te grijpen.


Lees ook
‘Als de fabriek sluit, duikt Taranto vijftig jaar terug in de tijd’

Het uitzicht vanaf het balkon van het echtpaar Egidio en Emilia Di Todaro. De prijs van hun huis is gekelderd vanwege de nabijgelegen staalfabriek.

De regering zoekt nu naarstig naar kandidaten om de fabriek over te nemen, en is bereid zelf ook honderden miljoenen euro’s bij te dragen. In totaal zouden er investeringen van circa 1 miljard euro nodig zijn.