Wil Rusland groter deel van Oostzee?

In Europese landen is woensdag verontrust gereageerd nadat op de website van het Russische ministerie van Defensie een resolutie werd gepubliceerd om eenzijdig de zeegrenzen in de Oostzee aan te passen. Rusland zou zich volgens die resolutie meer territoriale wateren toe-eigenen door de afstand vanaf waar die gelden tot de kust te ‘updaten’.

De coördinaten vanaf waar de territoriale wateren op dit moment zijn vastgelegd, zijn in 1985 overeengekomen. Het ministerie van Defensie schreef dat dit gebeurde op basis van gegevens uit het midden van de twintigste eeuw, en dat die data „niet volledig overeenkomen met de moderne geografische situatie”.

Zweden vreest dat Rusland zijn oog heeft laten vallen op het eiland Gotland. „Wie Gotland beheerst, controleert de Oostzee”, zei Micael Bydén, de opperbevelhebber van de Zweedse strijdkrachten, „Dit zou het einde betekenen van de vrede en stabiliteit.”

Het Kremlin liet woensdagochtend tegenover Reuters nog weten dat het voorstel „niet politiek” is, maar dat „de spanning toeneemt” in het gebied en „relevante stappen” genomen moeten worden om de „veiligheid te garanderen”. Gelijktijdig lekte via ‘anonieme bronnen’ op Russische staatspersbureaus uit dat het Kremlin níet van plan was de maritieme grenzen te verleggen. De verwarring was compleet toen enkele uren nadat het nieuws bekend werd, de resolutie weer offline werd gehaald.

In de Oostzee grenzen de territoriale wateren van NAVO-lidstaten Zweden, Finland, Litouwen en Estland aan die van Rusland. Zeegrenzen zijn vastgelegd in het VN-Zeerechtverdrag, benadrukte de Finse minister van Buitenlandse Zaken Elina Valtonen. Die organisatie is ook belast met het eventuele herzien van zeegrenzen, wat alleen gebeurt wanneer hierover consensus bestaat onder de betreffende landen.

„Het is de moeite waard in herinnering te brengen dat het creëren van verwarring ook een element is van hybride beïnvloeding”, schreef Valtonen op sociale media. „Finland is niet verrast.” Het Litouwse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde het voorstel een „opzettelijke, gerichte provocatie met als doel het intimideren van de buurlanden en hun samenlevingen.” De regering in Berlijn stelde de situatie „nauwgezet in de gaten” te houden, maar zei ook dat de precieze implicaties nog onduidelijk zijn.

Ruimtewapen

Rusland laat zich flink gelden deze week. In het grensgebied boven de Oekraïense stad Charkiv zijn de Russische strijdkrachten bezig aan een verwoestende opmars die de bevolking op de vlucht doet slaan. Dinsdag heeft het land bovendien een simulatie uitgevoerd van de inzet van tactische nucleaire wapens, in het zogeheten Zuidelijke Militaire District van Rusland, het gebied rondom Krasnodar.

Woensdag beschuldigde het Pentagon Moskou ook van het lanceren van een ‘ruimtewapen’ – een satelliet die in staat zou zijn andere satellieten aan te vallen en zich in dezelfde baan om de aarde zou bevinden als een Amerikaanse overheidssatelliet. Rusland heeft niet op de aantijging gereageerd. Wel beschuldigen de twee grootmachten elkaar in de VN al weken van het ‘militariseren van de ruimte’.