Na het onverwachte uitstel van de Biënnale van Dakar nemen artiesten en galerieën het kunstfeestje over

In Dakar is het die donderdagavond een opvallend gezicht. Terwijl op een naastgelegen weg het verkeer voorbij raast en de zon langzaam ondergaat over de Senegalese metropool, hebben zich voor de hekken van het Centre Culturel Régional de Dakar Blaise Senghor al rijen gevormd.

Dan moet de openingsexpositie van Black Rock, het kunstinitiatief van de beroemde Amerikaanse schilder Kehinde Wiley, nog beginnen. Wiley, die onder meer Barack Obama portretteerde, opende in 2019 een residentie in Dakar, gericht op Afrikaanse kunstenaars en de diaspora. Velen in de rij weten of hoorden hoe de avond van Black Rock een hoogtepunt was tijdens de vorige Biënnale in Dakar, inmiddels een van de grootste evenementen voor moderne kunst op het continent.

„Dit is zo’n beetje de plek waar iedereen naartoe komt, toch?”, vraagt radiopresentator Sagid Carter, die met haar vriendin Iriée Zamblé, kunstenares, uit Amsterdam is gekomen voor de Biënnale. Net als in 2022 is Black Rock’s avond het onofficiële startschot van de Biënnale en het uitgebreide randprogramma, de OFF: een maand waarin de kuststad wordt overspoeld door kunstenaars, verzamelaars, liefhebbers en influencers die komen voor de honderden exposities die door heel Dakar plaatsvinden.

Alleen, ditmaal zonder de Biënnale zelf. Minder dan drie weken voor de geplande opening op 16 mei werd de Biënnale uitgesteld naar later dit jaar in november en december. Een klap, niet alleen voor de tienduizenden internationale bezoekers die het normaal trekt, maar ook voor de betrokken kunstenaars. Zij werden evenzeer door het nieuws verrast.

„Niet eens een belletje”, vertelt kunstenaar en fotograaf Malick Welli, die deel zou uitmaken van het Senegal paviljoen in het Musée des Civilisations noires in het centrum van de stad. „Ik zat nog in Parijs toen ik het hoorde. Terwijl ik net als anderen mijn jaar hieromheen heb gepland.”

Het uitstel is uniek. Sinds de eerste editie in 1992 werd Dakars Biënnale, dat vrijwel volledig door de staat wordt gefinancierd, slechts één keer uitgesteld: in 2020 vanwege Covid. In een verklaring wees het hoofd van Dak’Art, dat de Biënnale organiseert, nu naar de „nationale en internationale context”. Uitstel was nodig om het evenement in „optimale condities” te kunnen organiseren.


Lees ook
Senegalezen vochten voor hun democratie – en wonnen

Aanhangers van Amadou Ba, kandidaat van de Salls Alliance pour la République, wachten dinsdag bij een campagne-evenement in Diourbel op hun kandidaat.

Geldprobleem

Tegen de Franse krant Le Monde gaf deze Marième Ba iets meer uitleg. Zo wees ze naar Senegals veelbewogen presidentiële verkiezingen die eind maart plaatsvonden. In aanloop daarnaartoe liepen de spanningen in het land hoog op. Ook noemde Ba de aanvallen in de Rode Zee en de Golf van Aden als gevolg van de oorlog in Gaza. Dat zou het transport van werken hebben bemoeilijkt.

Dat is het officiële verhaal.

Achter de schermen gaat het vooral over geld. Van het budget van omgerekend ruim twee miljoen euro dat de organisatie van de staat zou krijgen, zou slechts een derde zijn overgemaakt door het vorige regime. Tegen de Franse radiozender RFI vertelde een anoniem lid van de organisatie dat er hierdoor geen geld was om de kunstwerken te vervoeren, kunstenaars in hotels onder te brengen en, zoals gebruikelijk, Dakar vol te hangen met aankondigingsposters.

Het leidde binnen de organisatie tot onenigheid over wanneer en hoe over de financiële zorgen te communiceren. Tegen NRC zegt een betrokkene anoniem dat sommigen aandrongen op meer transparantie, vooral naar de kunstenaars toe. Maar de leiding zou hebben willen wachten tot de benoeming van de nieuwe minister van cultuur. Zij werd vorige maand aangesteld. Op verzoeken van NRC aan Ba en haar secretariaat werd ondanks een toezegging niet gereageerd.

Ook een woordvoerder van Senegals ministerie (Sport, Jeugd en) Cultuur reageerde niet.

Openingsavond van ‘Encounters’, een tentoonstelling met werk van Black Rock artists-in-residence in Dakar, Senegal.
Foto Annika Hammerschlag

Het brak zijn hart toen hij het nieuws hoorde, zegt de Nigeriaanse Jelili Atiku. Samen met nog zeven kunstenaars exposeert hij komende maand in Galerie Atiss in Dakars levendige Medina-wijk. Hun expositie zou onderdeel zijn van de ‘OFF’: ooit begonnen als een door galerieën georganiseerd randprogramma van de Biënnale, en sindsdien uitgegroeid tot een vast onderdeel daarvan. Voor Atiku, een performancekunstenaar die in Atiss een grote muurschildering heeft gemaakt, had dit zijn eerste deelname aan Dakars Biënnale moeten zijn. Eeuwig zonde vindt-ie het „Tijdens zulke evenementen vloeit een bepaalde energie. De overheid zou moeten begrijpen dat het een slechte impact kan hebben die te stoppen.”

Suikerspin

Gekleed in een groen-roze patroon met leren loafers eronder, spreekt hij vanuit een suikerspin roze wereld. Speciaal voor de bonte werken van de Ghanese kunstenares Na Chainkua Reindorf heeft Céline Fakhoury, één van Dakars meest bekende galerieën, alles – van de muren tot het tapijt op de grond – in roze gehuld.

Even hebben ze overwogen hun programmering om te gooien, vertelt directeur Delphine Lopez. Maar samen met tientallen andere kunstinstellingen besloten ze deze toch ‘gewoon’ door te laten gaan. Ondanks de stelling van Dak’Art dat met de Biënnale óók de OFF naar november verplaatst.

„Uitstellen was voor ons geen optie”, zegt ook Fatima Bintou Rassoul Sy, directeur programma’s bij kunstcentrum RAW Material. „We kunnen het ons niet, zoals publieke instellingen, veroorloven van de ene op de andere dag alles te annuleren. Het is al moeilijk genoeg fondsen te mobiliseren.” En niet alleen zij worden geraakt, zegt Sy telefonisch. „Wat denk je van de hotels, restaurants, vervoerders, al die toeristen die speciaal hiervoor tickets naar Dakar hebben gekocht?”

Dat ze toch exposeren, in hun geval het deels fotografische werk van de Ghanese Zohra Opuku, is niet bedoeld om tegen de organisatie in te gaan, benadrukt Sy. „We willen juist de vitaliteit van de kunstscene laten zien en tonen dat, zelfs wanneer er op regeringsniveau moeilijkheden zijn om de Biënnale te ondersteunen, wíj dat wel kunnen.”

In november staan ze er gewoon weer, belooft Sy.


Lees ook
Racisme is onwetendheid, zegt de Senegalese fotograaf Malick Welli

Malick Welli (i.s.m. Charlotte Brathwaite), Forgotten Paradise 2 (2021)

Al snel na de aankondiging van de organisatie over de verplaatsing van de Biënnale stroomden de sociale media van Dakars kunstwereld vol met de hashtag “TheOFFisON”. Dat leidde tot een politiek relletje: in een nieuw communiqué benadrukte de leiding van Dak’Art kribbig dat de OFF „exclusief gelieerd is” aan de Biënnale. Idioot, vindt Malick Welli die samen met zijn vrouw, de Amerikaanse kunstenaar Charlotte Braithwaite, ook een eigen expositie in de stad organiseert.

„Hoeveel respect heb je voor mensen als je denkt dat alleen jouw kalender ertoe doet? Dit zijn privé-initiatieven, die kun je niet verbieden.”

Werk van kunstenaar Na Chainkua Reindorf in Galerie Cécile Fakhoury in Dakar, Senegal.
Foto Annika Hammerschlag

De ruzie noopt de kunstenaars en instellingen tot enige creativiteit. Normaal verzorgt de Biënnale de communicatie over alle evenementen en gidst bezoekers zo langs honderden exposities, tot in kapsalons en restaurants. Dat proberen ze nu zelf te ondervangen met behulp van alternatieve hashtags, waaronder de knipoog “TheNonOFFisON”, en met het delen van informatie via met Excelbestanden en op Instagram.

Voor Kehinde Wiley’s Black Rock was dat nauwelijks nodig. In de rij voor aanvang klinkt Frans, Engels, Italiaans, Nederlands – de meeste Dakarois laten zich pas later op de avond zien. De Amsterdamse Iriée Zamblé kreeg vooral tips door via vrienden, vertelt ze. Ze is net bij de Biënnale in Venetië geweest en wilde de kunst weleens vanuit een ander, niet-Westers perspectief ervaren. Haar deels West-Afrikaanse (Ivoriaanse) achtergrond is ook een belangrijke invloed in haar eigen werk.

Natuurlijk is het jammer dat de echte Biënnale niet doorgaat, zegt Zamblé. Maar er gebeurt genoeg. Bovendien, relativeert haar vriendin, dit is hun eerste keer hier. „Wij weten niet wat we missen.”