Britse politie verdenkt 19 bedrijven en 58 personen van brand Grenfell Tower in Londen

De Britse politie heeft 19 bedrijven en organisaties en 58 personen aangewezen als verdachten in het onderzoek naar de brand in Grenfell Tower in Londen. Dat heeft de politie in Londen, The Metropolitan Police, woensdagmiddag bekendgemaakt. Het gebouw brandde in juni 2017 volledig uit. Dat kostte het leven van 72 mensen, en was de grootste en dodelijkste brand in het Verenigd Koninkrijk sinds de Tweede Wereldoorlog.

Wie de verdachten zijn is vooralsnog niet bekendgemaakt. Volgens de aanklagers kunnen de verdachten vervolgd worden voor onder meer dood door schuld, dood door nalatigheid, ambtsmisbruik en fraude. De kans bestaat dat de verdachten en ooggetuigen nog een keer verhoord moeten worden om al het bewijsmateriaal vast te stellen.

Volgens de politie is het onderzoek naar de brand een van de grootste en meest complexe onderzoeken die ooit door The Metropolitan Police zijn uitgevoerd. De politie verwacht dat het onderzoek pas eind 2026 helemaal is afgerond. De aanklagers hopen tegen die tijd beslissingen te kunnen nemen over de aanklachten.


Lees ook
Het verhaal van Grenfell Tower

Het verhaal van Grenfell Tower

Zestig uur blussen

De woontoren bestond uit sociale huurwoningen. In een van de onderste appartementen, op de vierde verdieping, ontstond brand in de keuken, waarna binnen heel korte tijd via de gevelplaten het hele gebouw vlam vatte. Het duurde zestig uur voordat de brandweer het vuur had geblust. Volgens onderzoekers zouden minder mensen gestorven zijn als de brandweer beter had gereageerd.

Zo bleek dat de brandweer te laat was begonnen met het evacueren van bewoners en hen in het begin zelfs had geadviseerd dat het veiliger was om binnen te blijven. Ook was de brandweer niet voorbereid op een brand van deze omvang. Verder zou blijken dat veiligheidsexperts eerder al eens hadden gewaarschuwd dat het gebouw brandgevaarlijk was.