Groningse kerkjes als podium voor muziek en theater: ‘We moeten die kerken hun betekenis teruggeven, maar op een nieuwe manier’

Met haar nieuwe show Unplugged treedt singer-songwriter Wende komend weekend op in de Nicolaïkerk van Appingedam. In diezelfde Nicolaïkerk, vrijdagavond: MARIA MARIA MARIA, muziektheater door De Veenfabriek. In de Stefanuskerk van Holwierde, zaterdag en zondag: zangeres Janne Schra en gitarist Laurens Radstake. In de kerk van Wirdum: Jongen, je moeder …, muziek, dans en theater ineen door theatergezelschap Zuhause. In de Petrus en Pauluskerk van Loppersum: singer-songwriter Johannes Sigmond alias Blaudzun.

Appingedam, Holwierde, Wirdum en Loppersum liggen in Groningen. Om precies te zijn: in een brede band ten noorden van de stad, als je naar zo’n dorp rijdt, moet je uitkijken dat je de afslag niet mist. Het omliggende land is vlak, leeg en stil, de weggetjes zijn smal.

En in vrijwel elk dorp van deze streek staat een oud kerkje, vaak uit de twaalfde of dertiende eeuw. ‘Kerk open’ staat al op een bordje als je het dorp in rijdt – en inderdaad: de deur zit niet op slot, je kunt gewoon naar binnen lopen. Al die kerkjes worden ’s morgens geopend (en ’s avonds weer gesloten) door één van de zevenhonderd vrijwilligers van de Stichting Groninger Kerken. Die in 1969 opgerichte stichting beheert in Groningen 101 kerken en kerkjes, 2 synagogen, 9 (vrijstaande) torens en 62 kerkhoven.


Lees ook
‘Heimwee-Groningers, we zien ze steeds meer’

‘Heimwee-Groningers, we zien ze steeds meer’

Bijna spirituele ervaring

Het is prachtig weer, groene velden zinderen onder een stralend blauwe lucht. We zitten aan een houten buitentafel bij de Mariakerk van Oosterwijtwerd (25 kilometer van Groningen, 10 kilometer van Delfzijl): Geert Lameris, Leo Delfgaauw, Mirjam van der Heide en de verslaggever. De drie zijn respectievelijk oprichter-bedenker, bestuursvoorzitter en (tijdelijk) projectleider van Festival Terug naar het begin, 25 voorstellingen (120 uitvoeringen) in achttien Groninger kerkjes. Muziek, theater, dans, spoken word, audiokunst: het is er allemaal. Aanstaand weekend is de vijftiende editie. Hier, in de Mariakerk van Oosterwijtwerd, speelt Collectief Tijdloos dan de spoken word-voorstelling (On)bevlekt. Zes uitvoeringen in totaal, elke dag drie keer.

Het festival Terug naar het begin in 2023.
Foto Siese Veenstra

We zijn er vandaag omdat precies op deze plek het festival ontstond, of in elk geval: het idee ervoor. Geert Lameris, hij woont in de stad: „Ik was hier in de buurt aan het fietsen en zag iemand die bij de kerk aan het schoffelen was. Ik stapte af en vroeg of ik even naar binnen mocht om de kerk te zien. Ik ging de trap op, naar het balkon bij het orgel – en toen gebeurde er twee dingen. Eerst ging de zon heel mooi naar binnen schijnen, het was bijna een spirituele ervaring. En toen kwam iemand uit het dorp de kerk in om de klok op te winden. Die klok is nu geëlektrificeerd, maar toen werd-ie nog elke week opgewonden. Dus er was dat licht, dat spirituele. En er was die enorme betrokkenheid.”

Voor ons gesprek is hij oude aantekeningen gaan opzoeken: hoe ging het ook al weer verder toen hij eenmaal had bedacht dat meer mensen zo’n ervaring zouden moeten hebben. „Eerst kwam ik er niet uit, ik wilde iets doen met religies maar ik wist niet goed wat. Later bedacht ik: we moeten die kerken hun betekenis teruggeven, maar op een nieuwe, andere manier. Vóór de ontkerkelijking waren ze functioneel: je werd er gedoopt, je trouwde er, je werd er begraven. Maar ook al gaan mensen niet meer naar de kerk, de behoefte aan stilstaan bij de zin van het leven is er nog steeds. Vandaaruit ben ik verder gegaan, ik dacht: we moeten terug naar dat begin, naar die eerste betekenis – en dat kan met kunst en cultuur.” Zo werd ‘terug naar het begin’ ook de naam van het festival.

oprichter festival Terug naar het beginGeert Lameris Eerst kwam ik er niet uit, ik wilde iets doen met religies maar ik wist niet goed wat

Mariaschilderingen

In die tijd was Geert Lameris zakelijk leider van het Groningse Super Librum, een ensemble voor middeleeuwse muziek. Hij kende en kent veel mensen, die hij inschakelde. Of die zelf vroegen of ze mee mochten doen. Zoals Henk van Os, oud-directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam, bekend van kunstprogramma’s op tv én Groninger. „Henk deed dat eerste jaar een rondleiding bij de Mariaschilderingen in de Petrus en Pauluskerk van Loppersum. De belangstelling was enorm, mensen stonden een uur van tevoren al bij de kerk te wachten.”

Wat het festival ook op gang hielp: 2008, het jaar van de eerste editie, was ‘Jaar van het Religieus Erfgoed’. „Daardoor kregen we meteen subsidie.” Op zulke fondsen en op sponsoren wordt nog elk jaar een beroep gedaan, de opbrengsten van de entreekaartjes (42,50 voor een dagticket, met toegang tot alle voorstellingen) dekken de kosten niet.

Ook voor komend weekend zijn de weersverwachtingen goed. En dat is niet onbelangrijk, want de bedoeling is dat bezoekers op de fiets van voorstelling naar voorstelling gaan. Je ziet het op sfeerfoto’s in het ‘Inhoudelijk Eindverslag 2023’, toen het ook mooi weer was. Optredende artiesten waren dat jaar onder anderen harpiste Lavinia Meijer (Stefanuskerk in Holwierde), theatermaker Nina de la Parra (Johanneskerk in Losdorp), zangeres Nora Fischer (kerk van Eenum) en het Wabi Sabi Theater (kerk van Wirdum).

Wat opvalt: er komen veel grote namen naar dit festival, terwijl het toch vrij onbekend is. Er komt ook niet veel publiek: 2.500 bezoekers.

Op de fiets van de ene kerkvoorstelling naar de andere.
Foto Siese Veenstra

Leo Delfgaauw: „Dat is niet echt veel, nee.” Geert Lameris: „Het is geen groot festival, maar dat is ook niet de bedoeling. Het is een festival van beleving: het is intensief, je ziet voorstellingen waar je van onder de indruk raakt. En daarna wil je even in het gras liggen, een stukje fietsen naar het volgende dorp.” Leo Delfgaauw: „Het kan wel wat groter, met een paar kerkjes erbij die nog te befietsen zijn. Maar er is een kritische bovengrens, je wilt niet dat mensen bij een kerkje komen en het is al vol.” Mirjam van der Heide: „Het heeft ook te maken met de capaciteit van de kerkjes. Vaak kunnen er niet meer dan honderd mensen in, soms nog minder. Maar het festival groeit wel, de zaterdag was een week geleden al uitverkocht.”

Grote namen

En de grote namen, hoe kan het dat die hier komen? Leo Delfgaauw: „Niet alleen grote namen hè. Juist ook onbekende: studenten van het conservatorium of van de kunstacademie. Maar inderdaad, we hebben een goede naam bij artiesten. Ze komen hier graag een nieuw programma uitproberen. Je speelt in een fijne ambiance, dicht op het publiek.” Mirjam van der Heide: „Wende is een goed voorbeeld. Met Unplugged heeft ze hier een try-out. Later staat ze in Carré.” Leo Delfgaauw: „Ze was hier al eerder een keer. Dit jaar belde het impresariaat ons: of ze hier weer een nieuw programma mocht uitproberen.”

Of neem vorig jaar – „dat voorbeeld is ook prachtig”. Toen liet sopraan Nora Fischer haar (gesproken) voorstelling De Sprong voor het eerst horen in het kerkje van Eenum. Na afloop kwamen mensen met tranen in de ogen haar omarmen en bedanken, vertelde ze later in NRC: „Wat moet zo’n publiek met een zangeres in doodsangst, omdat ze denkt geen hoge ‘e’ meer te kunnen zingen, vroeg ik mezelf van tevoren af. Er zijn ernstiger problemen – het randstedelijke verhaal over mijn zelfontplooiing en de valkuilen van het perfectionisme zullen hier wel op onbegrip stuiten, was mijn verwachting. Niets bleek minder waar.”

Festival Terug naar het begin, 24 t/m 26 mei, kaarten zijn nog beschikbaar voor 26 mei. Het hele programma staat op terugnaarhetbegin.nl.