In Mexico is het zo heet dat de brulaapjes uit de bomen vallen

De aanhoudende hitte en droogte in Mexico leiden tot sterfte onder brulaapjes. In de zuidelijke jungle vinden inwoners dieren die uit de bomen vallen nu de temperaturen er tot boven de 45 graden stijgen. Alleen in de notoir snikhete deelstaat Tabasco zijn sinds begin deze maand al 83 wilde exemplaren van de kleine primatensoort dood aangetroffen.

Dierarts Sergio Valenzuela behandelde in zijn lokale kliniek enkele door uitdroging en hittestress verzwakte aapjes. „We leggen ijs op de palmpjes van hun handen en voeten”, stelt hij tegenover AP. Dieren die er ernstiger aan toe zijn, kregen een vochtinfuus.

Zijn patiënten knapten er snel van op, zegt hij. Waren ze eerst apathisch en makkelijk in de omgang, inmiddels sterken ze verder aan in kooitjes. Valenzuela: „Ze bijten alweer.”

De brulaap – bekend van zijn langgerekte diepe huil die hem veel groter doet klinken dan de 60 centimeter die hij hoog kan worden – is een geliefde bewoner van de Mexicaanse jungle. De lokale bevolking ontfermt zich dan ook over de dieren, waarbij vooral de jonkies worden geadopteerd als huisdieren.

De lokale bioloog Gilberto Pozo raadt dit laatste af: „Vooral de kleintjes zijn kwetsbaar en kunnen niet in huis verblijven waar ook katten of honden wonen”, omdat die ziektes kunnen dragen die voor hen dodelijk zijn. Hij dringt er op aan de aapjes weer uit te zetten in het oerwoud zodra ze zijn opgeknapt.

IJsklontjes op rantsoen

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador, zelf afkomstig uit Tabasco, erkende maandag dat de hitte brulapen fataal wordt en beloofde hulp aan de kliniek van Valenzuela. Ook de president, die er prat op gaat dat hij tijdens zijn drie presidentscampagnes alle Mexicaanse gemeentes heeft aangedaan, noemde de hitte ongekend: „Ik heb het nog nooit zo heet gehad.”

Eerder deze maand werd in de noordelijke deelstaat Tamaulipas een nieuw hitterecord geregistreerd: in Ciudad Victoria werd het 47,4 graden Celsius. Ook de aanhoudende droogte door uitblijvende regenval zorgt voor problemen. Omdat stuwmeren droogvallen wordt er minder elektriciteit opgewekt en zijn er vaker stroomuitvallen. Bij Oxxo, een nationale keten van gemakswinkels, mogen klanten in sommige plaatsen nog maximaal twee of drie zaken ijsblokjes kopen. (AP)


Lees ook
Politieke spelletjes bolsonaristas belemmeren hulp bij Braziliaanse watersnood

Ondergelopen huizen in de wijk Rio Branco, in Canoas, in de zuidelijke Braziliaanse deelstaat Rio Grande do Sul. Ruim 600.000 mensen zijn voor het hoge water op de vlucht.