Joanne van Lieshout voor het eerst wereldkampioen judo na winst op Angelika Szymanska

De Nederlandse judoka Joanne van Lieshout heeft donderdag haar eerste wereldtitel behaald in de klasse tot 63 kilogram. Op het WK judo in Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten, versloeg de 21-jarige Brabantse in de finale de Poolse Angelika Szymanska met waza-ari. Eerder had Van Lieshout de Canadese nummer 1 van de wereldranglijst Catherine Beauchemin-Pinard met ippon uitgeschakeld in de halve finale .

Van Lieshout, zelf zesde op de wereldranglijst, nam in de finale met ongeveer een minuut te gaan een aanval van Szymanska over en kreeg haar opponent op een zij. Haar voorsprong kwam in de slotseconden van het duel niet meer in gevaar.

Van Lieshout, die in haar jeugd twee wereldtitels won, verraste vorig jaar bij haar WK-debuut door de bronzen medaille te winnen. Ook afgelopen maand behaalde ze succes door op het EK judo in Zagreb zilver te behalen. De 21-jarige judoka is de eerste Nederlandse die WK-goud weet te winnen in de klasse tot 63 kilogram. Ze is ook de eerste vrouw die een wereldtitel wint sinds Marhinde Verkerk bij de WK in 2009 in Rotterdam. (ANP)


Lees ook
Judotalent Joanne van Lieshout verloor haar broer. ‘Met Kerst ben je met iedereen samen. Maar wij zíjn niet meer met iedereen’

Joanne, Yordi, Claudia en John van Lieshout in 2021.