Paper Mario: The Thousand Year Door is een brutalere game dan Nintendo nu zou maken

Wat als een populaire gameheld ook wereldberoemd is in zijn eigen games? Het is de achterliggende gedachte in de Paper Mario-spellen. De loodgieter is in zijn eigen wereld een icoon geworden, nadat hij tientallen keren een prinses van de ondergang heeft gered.

Waar traditionele Mario-titels draaien om goed getimed springwerk, staat in Paper Mario denk- en schrijfwerk centraal. Het zijn rollenspellen waarin Mario de wereld intrekt, vecht en vooral veel praat. The Thousand Year Door verscheen origineel in 2004, maar is in het nieuw gestoken voor de Nintendo Switch.

Het is een game met een verrassend slim en grappig script. De gehele wereld bestaat uit papier, iets dat zowel tijdens het spelen als in dialogen tot zijn recht komt. Mario leert bijvoorbeeld om zijn papiertje een kwartslag te draaien zodat hij door nauwe openingen past. Het krijgen van die nieuwe krachten gaat altijd wel gepaard met wat woordgrapjes en een knipoog naar het publiek. Paper Mario is niet bang om de vierde wand te doorbreken en benadrukt af en toe zelf ook een game te zijn.

2001: A Space Odyssey, Monty Python en The Simpsons

De game zit vol met verwijzingen naar andere media. De wederom ontvoerde prinses Peach wordt ditmaal bijvoorbeeld gevangen gehouden door een kunstmatige intelligentie, die met zijn enkele rode oog sprekend lijkt op de AI van 2001: A Space Odyssey. Diezelfde computer wordt al snel verliefd op Peach, zoals ook te zien in de sci-fi-klassieker Electric Dreams. Verdere verwijzingen grijpen terug naar bijvoorbeeld Monty Python, The Simpsons en Pirates of the Caribbean.

De game leunt niet op al deze verwijzingen en is daardoor prima speelbaar voor jonge spelers, maar iets oudere gamers zullen er vele malen meer uit halen. Dat is ook duidelijk de doelgroep: dit is een Mario-game voor wie met de loodgieter is opgegroeid. Wie de game in het Nederlands speelt, wordt daarbij verrast door één van de betere Nederlandse vertalingen in een game van de afgelopen jaren. Er is gekozen voor creatief in plaats van simpel taalgebruik.

Speltechnisch is The Thousand Year Door een traditioneel rollenspel. Mario gaat op pad om een schat te vinden, begraven onder een piratendorp. Terwijl hij ook moet ontdekken wie Peach heeft ontvoerd. Hij praat met personages, lost puzzels op in kerkers en vecht vooral erg veel tegen allerlei tegenstanders.

Bij die gevechten wisselen jij en de vijanden om de beurt aanvallen uit. Door knoppencombo’s goed te timen kun je de schade van sommige aanvallen versterken of inkomende klappen vermijden, waardoor de game toch nog wat reflexwerk vereist.

Twintig jaar later is The Thousand Year Door nog steeds een verrassend frisse game, die beter overeind blijft staan dan recentere Paper Mario-spellen. Het Nintendo van toen lijkt wat brutaler dan het bedrijf in 2024. Dit script zou voor een nieuwe game wellicht wat te riskant aanvoelen om te produceren, omdat het bedrijf zich nu richt op een zo breed mogelijke doelgroep. Het maakt The Thousand Year Door in elk geval een makkelijke game om aan te raden.

https://www.youtube.com/watch?v=gCV-uTRULn8&pp=ygUfbWFyaW8gcGFwZXIgdGhvdXNhbmQgeWVhciBkb29yIA%3D%3D