Column | Ze zijn bijna Tweede Kamerlid, nu nog ‘de poppetjes’ en een telefoontje

Op woensdag 22 november werd Harry Bevers net niet opnieuw gekozen als Tweede Kamerlid van de VVD. En al na twee dagen kreeg hij een e-mail van de facilitaire dienst: hij had één week om zijn werkkamer leeg te halen. „Cold turkey”, noemt hij het nu. „Ineens sta je buiten.” Dat was veel moeilijker dan hij van tevoren had gedacht. Hij had zich gelukkig gevoeld in Den Haag, hij vond dat zijn werk nog niet af was, hij miste zijn collega’s. En ook wel, hij zegt het eerlijker dan zo’n beetje elk ander ex-Kamerlid, het aanzien dat je hebt als Kamerlid. In december meldde hij zich net als elk jaar aan voor de nieuwjaarsreceptie in Groningen waar politici, bestuurders en ondernemers uit de drie noordelijke provincies bij elkaar komen. Harry Bevers woont in Leeuwarden. Maar toen hij moest invullen wat hij deed, besefte hij: het was niet meer de bedoeling dat hij daar rondliep.

Vorige week woensdagavond, toen de fracties van PVV, VVD, NSC en BBB bij elkaar zaten om het coalitieakkoord te lezen, was VVD’er Jacqueline van den Hil te zien in bijna elke nieuwsuitzending. Zij was in november ook net niet opnieuw gekozen als Kamerlid, ze kon daarna wel een zwangere collega vervangen. Maar ook dat voelde anders. De zestien weken vervanging werden afgetrokken van de tijd dat ze recht had op wachtgeld en net als alle andere ex-Kamerleden kwam ze begin mei ineens niet meer door de toegangspoortjes van de Tweede Kamer: de Rijkspassen van oud-Kamerleden blijven zes maanden geldig, maar de facilitaire dienst had zich een maand vergist.

Het lijkt wel zeker dat twee of drie Kamerleden van de VVD minister of staatssecretaris worden in het nieuwe kabinet en dan is er weer plek voor Jacqueline van den Hil en Harry Bevers. Dus mochten zij woensdag het akkoord ook lezen. Van den Hil, uit Zeeland, kwam pas aan bij het Johan de Witthuis nadat cameraploegen hadden ontdekt dat de VVD daar zat. „Ik zag eruit”, zegt ze de volgende ochtend, „als een blij ei”.

Aan het eind van de formatie had ze élke keer weer op haar telefoon op X gekeken of het ging lukken. Harry Bevers ook. Hij lacht. „Het was bijna ziekelijk.” Hij voelt zich, zegt hij, wachtkamerlid.

Diederik Boomsma, die bij NSC net niet in de Tweede Kamer kwam, werd fractiemedewerker en als naaste adviseur van Pieter Omtzigt hoefde híj nooit op X te kijken om te weten hoe het ging. Bij NSC zullen er nu vast ook fractieleden zijn die minister worden en dan wordt híj Kamerlid. Maar ook hij durfde er pas in te geloven toen hij Geert Wilders dinsdagnacht hoorde zeggen dat het niet meer kon misgaan. „Wow, dacht ik. Het is zover.”

Harry Bevers zegt dat nu het tweede rondje wachten begint. Op „de poppetjes” in het kabinet. „En dan nog op een telefoontje.”