Na hun werk gaan ze naar het klooster

Het kan kil zijn in het klooster. Ondanks het lenteweer draagt Iván Guerra Arroyo(26) een gewatteerd jack boven zijn bermuda. Hij loopt door de lange gangen om fotograaf Michiel Bles zijn kamer te laten zien. In een nis staat een beeld van de heilige Lidwina met een kruis in haar armen. Het hout heeft kale plekken en ze kijkt zuur. Even later passeren we de gezamenlijke douche.

Het Lidwinaklooster in Tilburg, gebouwd in opdracht van de Zusters van de Liefde, stamt uit de jaren dertig. De nonnen hadden er een Montessorischool en een pension voor ouderen. Sinds begin deze eeuw wonen er arbeidsmigranten.

Ingenieur Iván Guerra Arroyo (26) uit Sevilla kwam een half jaar geleden als arbeidsmigrant naar Nederland.
Foto Michiel Bles

Voor fotograaf Bles was het een verrassing dat het klooster naast zo’n 75 bewoners uit Oost-Europa ook 45 migranten uit Spanje en Portugal huisvest. De meesten werken in distributiecentra in de wijde omgeving, via een uitzendorganisatie die de huur van 500 euro per maand inhoudt op hun loon. Bles besloot een reportage over hen te maken.

Iván Guerra Arroyo is ingenieur, gespecialiseerd in telecommunicatie en hernieuwbare energie. Hij komt uit de Zuid-Spaanse stad Sevilla, daar kon hij geen baan vinden. „Er is een overschot aan ingenieurs en het betaalt slecht. Pas na je 45ste kun je leven van wat je verdient.” Zijn kamer in het klooster deelt hij met een landgenoot, zoals alle vrijgezellen. De kamer heeft twee eenpersoonsbedden, een koelkast met vriesvak en een tv. Gas, water, licht en internet zijn inbegrepen. Er is een gezamenlijke keuken.

Álvaro Gaspar (52), geboren in Colombia, deelt in het Tilburgse Lidwinaklooster een kamer met zijn vrouw.

Foto’s Michiel Bles

Oscar Pérez (26) studeerde human resources aan de universiteit van Cádiz, een stad met hoge werkloosheid. Hij deelt de kloosterkamer met zijn vriendin. Álvaro Gaspar (52) woont samen met zijn vrouw. Hij is geboren in Colombia en woonde 24 jaar in Madrid, tot hij geen werk meer vond. „Als het jongeren al niet lukt, lukt het mij al helemaal niet.” Hij is zes jaar in Nederland en heeft op „ontelbaar” veel plekken gewoond. Nu woont hij op loopafstand van een van zijn dochters, en zijn kleinkinderen van 1 en 5 jaar. Zijn andere dochter woont nog in Spanje.


Walid Aguili Aguili (24) uit Murcia werkt sinds anderhalf jaar in Nederlandse distributiecentra.
Foto’s Michiel Bles

Walid Aguili Aguili (24) uit Murcia is met drie vrienden naar Nederland gekomen. „Wat betreft werk voor jongeren is het hier perfect.” Al zou hij na anderhalf jaar weleens wat anders willen doen dan magazijnwerk, zoals sales. Hij spreekt Engels, Spaans en Arabisch. Het klooster noemt hij de schoonste plek waar hij tot nu toe heeft gewoond.

Iván Guerra Arroyo wil niets liever dan verder studeren in Nederland en als ingenieur aan het werk. Via online cursussen probeert hij in zijn vrije tijd beter Engels en Nederlands te leren. Hij gaat uit met een meisje uit Deurne, vertelt hij, daar verbleef hij eerst. Ze is half-Nederlands en half-Braziliaans. „Mijn toekomst ligt hier.”


Foto’s Michiel Bles