Oud-president Jacob Zuma mag toch niet meedoen aan Zuid-Afrikaanse verkiezingen

Ex-president Jacob Zuma van Zuid-Afrika mag eind deze maand niet als kandidaat deelnemen aan de verkiezingen in dat land. Het grondwettelijk hof in Johannesburg bepaalde maandagochtend dat hij vanwege een veroordeling uit 2021 terecht door de kiescommissie van deelname is uitgesloten.

De 82-jarige Zuma, die in 2018 door regeringspartij ANC gedwongen werd om op te stappen als president, is in december een eigen politieke partij begonnen: uMkhonto we Sizwe (MK), vernoemd naar de voormalige gewapende tak van bevrijdingsbeweging ANC. De partij kan volgens peilingen op veel steun rekenen in de grote provincie KwaZulu-Natal, waar Zuma vandaan komt, en zo de landelijke uitslag van de parlementsverkiezingen op 29 mei ingrijpend beïnvloeden.

In de Zuid-Afrikaanse grondwet staat dat iedereen die tot meer dan 12 maanden veroordeeld is, uitgesloten is om als kandidaat aan parlementsverkiezingen deel te nemen. Zuma werd in 2021 veroordeeld tot 15 maanden cel omdat hij niet kwam opdagen bij een corruptieonderzoek.

Maar een speciale verkiezingsrechtbank in Bloemfontein oordeelde in april dat het betreffende grondwetsartikel alleen zou gelden voor mensen die in beroep kunnen gaan tegen hun straf. Dat was bij Zuma niet het geval. De kiescommissie besloot daarop naar het grondwettelijk hof te stappen, het hoogste rechtsorgaan in Zuid-Afrika, en kreeg daar nu alsnog gelijk.


Lees ook
Zuma, de kwelgeest van het ANC, is terug: ‘We zijn niet te stoppen’

Oud-president Jacob Zuma bij de rechter, op 8 april. Die oordeelde een dag later dat  Zuma mag meedoen aan de aankomende verkiezingen.

De veroordeling en gevangenneming van Zuma leidde in 2021 in KwaZulu-Natal en rond Johannesburg tot grootschalige plunderingen en rellen. Daarbij kwamen meer dan driehonderd mensen om het leven. Kopstukken van zijn nieuwe partij MK hebben de laatste weken gedreigd dat dit geweld zich kan herhalen als Zuma wordt uitgesloten van deelname aan de verkiezingen.

Zuma, die slechts twee maanden van zijn straf heeft uitgezeten, vindt dat het ANC hem ten onrechte heeft afgezet als president en claimt dat niet zijn opvolger Cyril Ramaphosa maar hij het enige echte ANC vertegenwoordigt. Bij een grote verkiezingsbijeenkomst in Soweto op zaterdag beloofde hij snellere economische veranderingen die tot meer economische gelijkheid tussen zwarte en witte Zuid-Afrikanen zou moeten leiden.

Tijdens Zuma’s presidentschap van 2009 tot 2018 kwam door wijdverbreide corruptie en door plundering en uitholling van staatsbedrijven de economische groei juist vrijwel tot stilstand. President Ramaphosa beloofde in 2019 bij zijn aantreden „een nieuwe dageraad”. Hij was in de jaren negentig namens het ANC hoofdonderhandelaar voor de nieuwe grondwet en werd daarna gevierd zakenman. Maar de economie is de laatste vijf jaar, ook door de Covid-pandemie, nog nauwelijks hersteld van de Zuma-jaren. De werkloosheid in Zuid-Afrika ligt op 33 procent, bleek vorige week uit nieuwe cijfers.

Coalitie

Het ANC regeert Zuid-Afrika sinds het einde van de apartheid in 1994. Dit jaar lijkt de partij voor het eerst bij landelijke verkiezingen onder de grens van 50 procent van de stemmen te komen. De partij zou dan een coalitie moeten vormen met andere partijen om aan de macht te kunnen blijven.

Omdat de stembiljetten in Zuid-Afrika al gedrukt zijn, is het de vraag of de diskwalificatie van Zuma de uitslag van de verkiezingen sterk zal veranderen. Op de biljetten staat een foto van Zuma naast het partijlogo van uMkhonto we Sizwe.