Opinie | In Nederland voelt Brussel als ver weg – dat is riskant

Als er één land Europees is dan is het Nederland. Onze cultuur is open, internationaal en transparant. Hoe komt het dan dat de mensen in ons land zo weinig geboeid raken door de verkiezingen van het Europees Parlement? Het debat over de Europese Unie wil bij ons maar niet vlotten. Hoewel Brussel bijna om de hoek ligt, is de relatieve afstand tot de EU te hoog. En als dat zo blijft, kunnen we een heel opmerkelijke uitslag verwachten.

Je kunt je misschien beter afvragen wat er niet Europees is aan onze cultuur. Er is geen ontkomen aan. In onze dagelijkse omgangsvormen, bedrijvigheid, gezondheidszorg en sociale voorzieningen lijken we het meest op onze directe buurlanden. We delen 1.027 kilometer landsgrens met Duitsland en België. Ons land ligt aan de monding van de Rijn en de Maas en ons monetair beleid wordt in Frankfurt beslist.


Lees ook
De burger heeft na dit coalitieakkoord weinig te zeggen

Op de Silja Europa worden 1200 statushouders tijdelijk gehuisvest in de Merwehaven in Rotte

Dat ook de Nederlandse geschiedenis deel is van een veel groter, Europees verhaal weten ze in Brussel maar al te goed. Zo is daar is één van de belangrijkste gebouwen van de EU vernoemd naar de beroemde humanist en filoloog Justus Lipsius, die van 1674 tot 1691 hoogleraar was in Leiden. Maar dat zijn we in Nederland al lang vergeten.

Verworvenheden

Hoe komt het toch dat het debat over de EU in Nederland zo moeilijk op gang komt en dat de interesse voor de EU in de media zo gering is? Uit allerlei enquêtes blijkt dat de Nederlandse bevolking goed ziet dat we voordeel hebben aan het lidmaatschap van de EU. Maar kennelijk gaat het om verworvenheden waar we ons niet al te druk over willen maken.


Lees ook
Brussel heeft baat bij pottenkijkers

Brussel heeft baat  bij pottenkijkers

Wie de Nederlandse talkshows volgt zou eerder denken dat we een provincie van de Verenigde Staten zijn dan een volwaardige lidstaat van de Europese Unie. Waarom zijn we zo weinig betrokken bij onze meest directe omgeving, die zo bepalend is voor ons eigen welzijn.

Ik zie vier oorzaken. De eerste is simpel: het best bewaarde geheim van Nederland is dat het velen te goed gaat. Het bbp van Nederland is gestegen van 330 miljard euro in 1995 naar 1.033 miljard euro in 2023. Per hoofd van de bevolking is het in dertig jaar tijd bijna verdriedubbeld. Mede hierdoor wordt de noodzaak om ons zorgen te maken over de wereld om ons heen te weinig gevoeld. De asielinstroom staat hoog op de agenda, maar dat kunnen we niet zomaar in Nederland oplossen. Daarvoor hebben we de EU hard nodig.

Een tweede oorzaak is gelegen in de geografische ligging op ons continent. Nederland lag tot nog niet zo lang geleden in het hart van de Europese macht, tussen Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk in. Premier Mark Rutte (VVD) omschreef het in 2012 als volgt: „Nederland zit bij de Europese politiek precies waar het wil zijn, midden in de driehoek van de grote landen.”

Zonder inhoudelijke discussie staat de kiezer met lege handen in het stemhokje

Maar de macht in de EU is verschoven naar het oosten. Nadat in 2004 tien nieuwe lidstaten erbij kwamen werden de kritische geluiden over de EU niet toevallig vooral in West-Europa gehoord. Het jaar erop stemden Frankrijk en Nederland tegen een grondwet voor Europa.

Terwijl de Britten uit de Unie zijn gestapt wordt nu gesproken over toetreding van landen als Servië, Oekraïne en Georgië. Helemaal toeval is het dus niet dat eurosceptische partijen in Nederland en Frankrijk op kop gaan in de peilingen. Voor Nederland in het bijzonder was de Brexit een hard gelag. Niet alleen de Britse politiek, ook de humor, het koningshuis, Wimbledon en zelfs de welbekende stiff upper lip liggen veel Nederlanders na aan het hart.

Water bij de wijn

Maar de belangrijkste oorzaak van de relatieve desinteresse voor de EU is gelegen in de Nederlandse politieke cultuur die op beslissende momenten slecht matcht met die van de EU. De Nederlandse pragmatische stijl van politiek bedrijven ligt relatief veraf van de Brusselse politiek die altijd over vele schijven gaat, waar voortdurend water bij de wijn gedaan wordt en met enige regelmaat weer teruggekomen wordt op reeds gedane beloftes. Steeds weer moet rekening worden gehouden met precaire machtsverhoudingen, bureaucratische regelgeving en met het Europese recht, dat in de Europese arena nu eenmaal veel zwaarder weegt dan in de Nederlandse. Waar de EU bestaat bij de gratie van verdragen mogen Nederlandse rechters de eigen wet- en regelgeving niet eens toetsen aan de Grondwet.

Is de Nederlandse politiek al moeilijk te begrijpen, de Europese politiek is voor velen een soort Verweggistan. We weten te weinig wat er gaande is, wie er toe doet en wat er mogelijk is. Hierdoor kunnen Nederlandse politici zich soms heel populair maken door zich te weer te stellen tegen nieuw EU-beleid, en daarmee op zijn minst de indruk te wekken zich ten volle in te zetten voor Nederland.

Dat is overigens een precair evenwicht. Bij het felle Nederlandse verzet tegen het Covid-herstelfonds verloor Wopke Hoekstra aan gezag, terwijl Mark Rutte niet veel later de verkiezingen won.

Drugs en prostitutie

Een vierde factor is gelegen in het weinig realistische beeld dat veel Nederlanders hebben van de plaats van ons land in de wereld. Nederlanders zien zichzelf graag als voorlopers. Nieuwe ontwikkelingen zijn bij ons begonnen. Dat was al zo met het gedogen van drugs en prostitutie en dat is ook nu zo met de Nederlandse visie op de oorsprong van het populisme, het boerenprotest en de moeizame coalitieonderhandelingen, die vast elders zullen volgen.

Vaak ook lijkt, als het over Europa gaat, onze vrijheid in het gedrang. De verontwaardiging over de diskwalificatie van Joost Klein voor het Eurovisie Songfestival was vooral zo groot omdat hij een eigenzinnige boodschap voor Europa had, die plotseling werd ‘gedwarsboomd’. Als dan blijkt dat in het Europees Parlement slechts 31 van de 720 zetels voor Nederlandse Europarlementariërs zijn gereserveerd, dan valt dat tegen. We hadden er zoveel meer van verwacht.


Lees ook
Wilders en de zorgen om de Europese democratie

Wilders en de zorgen om de  Europese democratie

Toch ligt juist op het vlak van de Nederlandse invloed op het Europese beleid het grootste misverstand. Nederland staat in de EU bekend als een land dat efficiënt opereert en daadwerkelijk invloed heeft in Brussel, veel meer dan waar het qua grootte recht op heeft. Slechts weinig Nederlanders weten dat de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen meer inwoners heeft dan Nederland. En de inwoners van deze deelstaat worden niet door 31 maar door slechts door 19 afgevaardigden gerepresenteerd in het Europees Parlement. Alleen dat al zegt veel over de Nederlandse lobbykwaliteiten.


Lees ook
De EU heeft Von der Leyen nodig

De EU heeft    Von der Leyen   nodig

De EU lijdt onder een narratieve crisis. Zolang er in Nederland geen inhoudelijke discussie wordt gevoerd over de toekomst van ónze EU en het debat in de media wordt versmald tot een gesprek tussen uitgesproken voor- en tegenstanders, staat de kiezer met lege handen in het stemhokje. Op wie moet je überhaupt stemmen? En waarom eigenlijk? Oude argumenten voor de EU als vredesproject lijken niet meer te werken. Nieuwe argumenten schieten tekort om de aandacht in de media, met name de televisie, vast te houden. Juist in deze leegte hebben partijen die de EU van binnenuit willen uithollen vrij spel, zonder dat ook maar iemand weet wat daarvan de consequenties zijn.

Correctie (17-5-2024): In een eerdere versie van dit artikel stond dat de Nederlandse bbp in 2023 1.300 miljard euro bedroeg. Dat moest zijn 1.033 miljard. Dat is hierboven aangepast.