De Georgische president Salome Zoerabisjvili heeft zaterdag haar vetorecht gebruikt om een omstreden ‘Russische wet’ tegen te houden. Dat melden het Russische persbureau ITAR TASS en verschillende westerse persbureaus, waaronder Reuters en AFP, op basis van een verklaring van de president.
„Vandaag heb ik een veto uitgesproken over de wet, die in wezen ‘Russisch’ is en in strijd met onze Grondwet”, aldus Zoerabisjvili in de verklaring. De wet is volgens de president eveneens strijdig met „Europese standaarden” en moet daarom „verdwijnen”.
Dat Zoerabisjvili haar vetorecht zou gaan inzetten, werd alom verwacht. Zij sprak zich eerder al scherp uit tegen de wet en is een politieke opponent van de regeringspartij Georgische Droom, die de wet heeft ingediend.
Maar veel effect zal haar actie zeer waarschijnlijk niet hebben. Het Georgische parlement mag het veto naast zich neerleggen met een meerderheid van stemmen, en die meerderheid heeft het. De voorstanders, naast Georgische Droom ook de afgesplitste partij Macht van het Volk, hebben samen 83 van de 150 zetels. Deze stap wordt binnen enkele dagen verwacht.
De afgelopen weken was er veel te doen om de controversiële wet, wekenlang waren er bijvoorbeeld felle protesten in de hoofdstad Tbilisi, die soms hardhandig werden ontruimd. De wet houdt in dat Georgische organisaties met zeker 20 procent aan buitenlandse inkomsten zich moeten registreren als ‘buitenlands agent’. Zij komen dan onder toezicht te staan van justitie. De wet geldt ook voor mediabedrijven en ngo’s die aanzienlijke fondsen uit het buitenland ontvangen.
Monddood
De tegenstanders van de regering vrezen dat ze zo monddood worden gemaakt. Dat gebeurde ook in Rusland in 2012, met de invoering van een identieke wet. Het etiket ‘buitenlands agent’ schrikte investeerders en adverteerders af en gaat gepaard gaat met verschillende beperkingen.
Het Georgische parlement stemde begin deze week al definitief in met de wet, waarna de oproerpolitie met geweld een einde maakte aan een grote blokkade van het parlementsgebouw die het weekend ervoor was begonnen.
De tegenstanders vrezen ook dat de wet een eventuele toetreding tot de EU van Georgië in de weg zal staan. Georgië is kandidaat-EU-lid. Ook zijn de tegenstanders bang dat Georgië met zo’n wet politiek verder richting het autoritair geleide Rusland kruipt.
Een van de aanjagers van het controversiële wetsvoorstel is zakenman en politicus Bidzina Ivanisjvili. Achter de schermen leidt hij de pro-Russische regeringspartij Georgische Droom, die het doel nastreeft om Georgië verder in Russische invloedssferen te krijgen.
Afgelopen jaar behandelde de regering de wet ook al, maar toen werd die na twee dagen massale protesten ingetrokken. De ‘Russische wet’ is uitgegroeid tot het grootste twistpunt in Georgië, en een symbool van de polarisatie in het land met 3,7 miljoen inwoners.
Volgens de voorstanders van de wet is die juist bedoeld tegen die polarisatie, die vooral door buitenlandse partijen aangewakkerd zou worden.
Lees ook
In slechts 67 seconden slaagde de Georgische regeringspartij erin de Europese droom van talloze Georgiërs in gevaar te brengen