Column | Wilders en de zorgen om de Europese democratie

De Europese Unie staat wereldwijd bekend als toonbeeld van democratie, zo bleek deze week nog eens uit Deens opinie-onderzoek. Door een aanslag in Slowakije en protest in Georgië werden we er ook weer eens aan herinnerd dat democratie niet vanzelfsprekend is: democratie vereist strijd en vergt permanent onderhoud. Ook in Europa.

Tweehonderdvijftig activisten en oud-politici ondertekenden een „Oproep ter verdediging van de democratie”. In de aanloop naar Europese verkiezingen (6 – 9 juni) zien ze een „reëel risico voor de opkomst van anti-democratische politici”. Als één van de Founding Fathers van de EU dan een radicaal-rechts coalitieakkoord presenteert, ligt het voor de hand dat er in Europa scherp op Nederland wordt gelet.

Hoe kwetsbaar democratie is, werd woensdag onderstreept in Slowakije. Een 71-jarige activist vuurde op de populistische premier Robert Fico, die daarop uren in levensgevaar verkeerde. Fico won in september verkiezingen met pro-Russische retoriek en de belofte de bewegingsvrijheid van onafhankelijke media in te perken. Slowakije is een democratie van vallen-en-opstaan en kent een guur politiek klimaat van haat en verdachtmakingen. Als tweestrijd overgaat in polarisatie gebeuren ongelukken.

In de straten van Tbilisi wordt intussen gestreden om de democratische toekomst van Georgië. Demonstranten lopen er te hoop tegen het onzalige initiatief van de regering om instellingen die meer dan 20 procent van hun inkomsten krijgen uit het buitenland te brandmerken als ‘buitenlandse agenten’ – een beproefd recept onder autocraten om kritiek te smoren. Georgië is langzaam op weg richting EU-lidmaatschap: deze wet alleen is al genoeg om dat proces te blokkeren.

Conflict en teleurstelling over Europa zijn in het coalitieakkoord ingebakken

Het nieuws uit Den Haag is van een andere orde. Nederland is een gevestigde democratie – al is ook in Nederland een populistische politicus vermoord en wordt Geert Wilders zwaar beveiligd.

Is het Nederlandse coalitieakkoord een reden tot zorg voor de democratie-bewakers? Met het akkoord legt Nederland de macht in elk geval voor een belangrijk deel in handen van een leider die is veroordeeld voor groepsbelediging, een hekel heeft aan de islam en een hard migratiebeleid voorstaat. En geheel volgens democratische principes is hij de aanvoerder van een éénmanspartij.

Na zijn overwinning in november heeft Wilders zich op wonderbaarlijke wijze gesplitst. De ‘nieuwe’ Wilders is beduidend ingetogener dan de oude. Het coalitieakkoord bevat op het eerste gezicht weinig voorstellen die regelrecht in strijd zijn met de rechtsorde – dat was voor de coalitiepartners ook niet acceptabel. Positief is dat een lans wordt gebroken voor versterking van de rechtsstaat. Maar dan is er altijd nog die andere Wilders, die zijn meest radicale voorstellen in de ijskast legde. Veel zal er dus van afhangen hoeveel ruimte BBB, VVD en NSC die oude Wilders geven.

Het akkoord blijft dan wel binnen de regels van de Nederlandse rechtsstaat, veel Brusselse paragrafen stroken niet met de Brusselse realiteit. Een opt-out voor asielbeleid is niet zomaar te regelen (dat kan alleen bij een Verdragswijzing en daar zit niemand op te wachten) en het ligt ook niet voor de hand dat Nederland nu wel uitzonderingen krijgt voor landbouwbeleid waar de vorige regering tevergeefs om zeurde. Ook nieuwe grenscontroles kunnen Nederland op ramkoers brengen met Europese partners. Conflict en teleurstelling over Europa zijn voorgeprogrammeerd.

Politiek is één deel maatregelen op twee delen narratief. Het akkoord ademt een benauwend nationalisme. Wilders zei donderdag: „Ik beloof Nederland: Nederland wordt weer van ons.” Het deed onmiddellijk denken aan de verongelijkte Brexit-slogan take back control . Het is in elk geval geen uitnodiging voor EU-samenwerking.

Maar het belangrijkste signaal dat Den Haag aan Europa zendt is dat het kán, dat het mogelijk is voor een radicaal-rechtse stokebrand de macht te grijpen in een welvarend land met een rijke democratische traditie. Vlak voor de Europese verkiezingen is een glunderende Wilders een godsgeschenk voor alle campagnevoerders van radicaal-rechts.

Redacteur geopolitiek Michel Kerres schrijft hier om de week over de kantelende wereldorde.