Column | Halleluja! Toch een kabinet met visie op sport en bewegen?

Even was ik bang dat ik de column die ik al duizend keer heb geschreven, nog eens zou moeten schrijven. Ik had het hoofdlijnenakkoord van onze nieuwe coalitie, getiteld ‘Hoop, lef en trots’ zelfs al stilletjes herdoopt tot ‘Kortzichtig en gemakzuchtig’: pronken met 130 kilometer per uur rijden op de snelweg; tot tranen toe geroerd zijn omdat je lekker goedkope diesel voor de boeren hebt geregeld; duurdere kunst en cultuur om die vervelende linkse lui te pesten. Dat kunst en cultuur zin en betekenis geven en aanzetten tot reflectie, wat zou dat. Zelfkritiek zijn we liever kwijt dan rijk.

Voor de echt hete hangijzers die tot een breuk hadden kunnen leiden, blijken de vier partijen iets slims te hebben bedacht. „Het onderhandelingsakkoord wijst op allerlei terreinen naar Brussel voor oplossingen voor Nederlandse problemen”, analyseerde EU-correspondent Kysia Hekster bij de NOS. „Op sommige punten lijkt het erop dat de partijen het onderling niet eens geworden zijn over maatregelen die genomen moeten worden, en daarom hopen ze dat het in Brussel geregeld kan worden.” Fijntjes voegde ze eraan toe: „Maar dat zou goed ijdele hoop kunnen blijken.”

Na het lezen van de eerste nieuwsberichten, nog voor ik het akkoord zelf indook, meende ik ook al te weten hoe sport en bewegen zouden worden behandeld door dit nieuwe kabinet. Niet. Terwijl de eigen bijdrage op de zorgkosten gehalveerd wordt. Lekker populistisch, als je er niet bij bedenkt waar dat geld vandaan moet komen. Want de zorgkosten zakken echt niet hoor, althans niet vanzelf, en met het halveren van de eigen bijdrage gaat de zorgpremie natuurlijk gewoon omhoog.

Helemaal nu er een diabetescrisis op ons afstevent. Het was het onheilspellende gezondheidsnieuws van de week, maar we weten het eigenlijk al jaren: we leven met z’n allen veel te ongezond. We eten te veel en bewegen steeds minder. Inmiddels hebben 1,1 miljoen mensen in ons land de welvaartsvariant van diabetes. En dat aantal kan zomaar met nog eens 1,4 miljoen mensen groeien, becijferde Maastricht University (sorry nieuwe coalitie: Universiteit van Maastricht zeggen we voortaan natuurlijk weer). Veel Nederlanders zitten op het randje van diabetes type 2. Op het randje van ziek zijn en van dure medicijnen, waardoor de zorgkosten fors stijgen.

Een heel groot deel van dit probleem is doodeenvoudig aan te pakken, met meer bewegen en gezonder eten. Met preventie kortom. En wat zie ik daar, tot mijn immense vreugde, op pagina 15 van het akkoord? ‘Preventie meer centraal, inclusief sport en bewegen, om de gezondheid te verbeteren, gezondheidsverschillen te verkleinen en de zorgvraag te beheersen.’

Halleluja! Dit had ik niet verwacht. Deze coalitie heeft besloten ons immense gezondheidsprobleem op te lossen.

Vanaf nu krijgen kinderen op de basisschool allemaal gymles van vakdocenten, drie keer per week. We gaan ze weer écht goed leren bewegen, na al die jaren van verschraling. Ze krijgen gezonde maaltijden tussen de middag, en leren die ook zelf te bereiden zodat ze daar de rest van hun leven wat aan hebben. Ze gaan meer buiten spelen. Met onze kinderen moeten we beginnen, zeker als je gezondheidsverschillen wil verkleinen. Voor volwassenen trekken we die lijn natuurlijk door. Gezond eten wordt goedkoper, en we helpen iedereen aan het bewegen. Fantastisch. Eindelijk een kabinet met visie.

En als het niet gebeurt? Dan zal dat wel de schuld van Brussel zijn.

Marijn de Vries is oud-profwielrenner en journalist.