Prikkelende vragen en slakkenslijm op kunstbeurs Art Island

Kokhalzend, met een endoscopische camera in zijn keel, maakte Thomas Swinkels (35) vier fotografische kunstwerken: een portret, een zelfportret, een landschap en een stilleven. Gebruikelijke genres, ongebruikelijk verbeeld – vanuit zijn mond ‘kijkt’ de kunstenaar naar de wereld. Het resultaat: wonderlijke foto’s die steeds omkaderd worden door zijn voortanden.

Swinkels printte de foto’s op postzegelformaat. Als toeschouwers met hun neus boven op zijn kunstwerken staan en tot het besef komen dat de foto’s vanuit zijn huig zijn gemaakt, deinzen ze soms verschrikt naar achteren. Over die fysieke reactie zegt de kunstenaar: „We zijn zo gewend aan de ordelijke blik van waaruit we doorgaans de wereld bekijken. De vraag wie daar binnen in mijn mond zit, zorgt voor een unheimisch effect.”

De fotowerken van Swinkels hangen vanaf vrijdag op de derde editie van Art Island, de driedaagse beurs voor hedendaagse kunst op het Fort-eiland bij IJmuiden. Dat is een voormalig verdedigingseilandje in de monding van het Noordzeekanaal, alleen te bereiken met een veerboot. De beurs vindt plaats in de ruige en kille (jas mee!) ondergrondse ruimtes van een bunkercomplex waar in de Tweede Wereldoorlog Duitse soldaten verbleven en dat als onderdeel van de Stelling van Amsterdam op de werelderfgoedlijst van Unesco staat.

Art Island is ook inhoudelijk een avontuurlijke beurs. Door de relatief lage deelnamekosten is de druk op verkoop minder groot dan bij andere beurzen en zijn de 36 deelnemende galeriehouders eerder geneigd tot experimenten. Dit jaar heeft de organisatie, de Amsterdamse galerie Brinkman & Bergsma, gevraagd om solo- of gecureerde presentaties. Het evenement wordt omlijst met ontregelende performances en een vaste attractie is de visboer die kibbeling en oesters serveert.

De Ateliers

De fotowerken van Thomas Swinkels hangen bij De Ateliers, de onafhankelijke in Amsterdam gevestigde kunstopleiding, die voor het eerst deelneemt. Kunsthistoricus Dominic van den Boogerd, die De Ateliers tot 2018 23 jaar lang leidde, stelde een expositie samen met vier oud-deelnemers van het instituut. Naast Swinkels ook Rinella Alfonso, Paul Geelen en Wieske Wester.

De tentoonstelling heet Human Nature/Animal Nature en is geïnspireerd op het gelijknamige neonwerk van de Amerikaanse kunstenaar Bruce Nauman, waarbij steeds de woorden LIFE, DEATH, PLEASURE, PAIN, KNOW, DOESN’T KNOW, HUMAN, ANIMAL en NATURE aan en uit flitsen in steeds nieuwe combinaties.

De vraag die door Nauman wordt opgeworpen – waarin onderscheiden onze gedragingen zich van andere diersoorten? – resoneert volgens Van den Boogerd ook in het werk van de vier door hem geselecteerde kunstenaars. „Hun kunstwerken stellen prikkelende vragen bij het onderscheid tussen menselijke en niet-menselijke levensvormen, tussen het natuurlijke en het kunstmatige.”

Neem de bijdrage van Paul Geelen, deelnemer aan De Ateliers van 2012 tot 2014. Hij toont op het eiland kunst gemaakt met wijngaardslakken, in Frankrijk als ‘escargots’ zeer populair op de menukaart. In de bunker klinkt straks het luidruchtig slurpen en smakken van de beestjes zelf, door Geelen opgenomen met speciale opnameapparatuur. Van den Boogerd: „Eten of gegeten worden, zo zijn de darwinistische wetten van de natuur.”

Paul Geelen: Untitled (Ghostwriter), (2017).

Geelen presenteert ook vijf door slakken gemaakte ‘tekeningen’, The Distance I-V (2011-2012), gemaakt door de slingerende slijmsporen te etsen die de slakken achterlieten op een koperplaat. Op een van de tekeningen zijn twee slakken aan het paren.

Een Chileense boer ontdekte in de jaren tachtig dat hij zachte handen kreeg van het vocht dat wijngaardslakken afscheiden. Na wetenschappelijk onderzoek werd het vocht een onmisbaar ingrediënt in anti-rimpelcrèmes. Paul Geelen biedt bezoekers van Art Island ampulletjes met 1 cc slakkenslijm aan. De titel van dit uit 2018 daterende kunstwerk-in-oplage: Are we many, are we them, or are we us?

Zijn cadeautje is bedoeld als relikwie, zegt Geelen. „Het slakkenslijm biedt de belofte een levenselixer te zijn dat ons onsterfelijk maakt. Dat past in een tijd waarin we op vele manieren eeuwige jeugd najagen.” De kunstenaar waarschuwt wel: het slakkenslijm is over de houdbaarheidsdatum. Een ampul om naar te kijken dus.

Kunstbeurs Art Island: van 17 t/m19 mei op Het Forteiland bij IJmuiden. Toegang, inclusief retourvaart, €20,00. Vanwege de capaciteit op de veerboot is reserveren aanbevolen. Info: art-island.nl