Oplettende buurtbewoners hebben het al gezien: Sarah V. is vrij. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft besloten de voorlopige hechtenis met onmiddellijke ingang te schorsen en haar overdag onder voorwaarden thuis bij haar kinderen te laten zijn.
Dat blijkt uit een beschikking van het hof van vrijdag 10 mei, die geanonimiseerd is gepubliceerd op rechtspraak.nl. V., arts en voorheen in opleiding tot anesthesioloog, werd op 19 maart door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot elf jaar cel wegens herhaaldelijke poging tot moord op haar pasgeboren dochter. Ze deed dat naar de overtuiging van de rechtbank door de voeding van haar dochter te vergiftigen met het diarree-remmende middel loperamide. Wat betreft haar zoon waren er ook zware verdenkingen, maar die konden naar het oordeel van de rechtbank niet bewezen worden.
Het hof doet met het besluit om de voorlopige hechtenis van Sarah V. te schorsen wat de rechtbank in Utrecht ook deed toen het onderzoek in deze zaak nog gaande was: het belang van Sarah V. zwaarder laten wegen dan het belang van het Openbaar Ministerie om haar voorlopig vast te zetten. Volgens de wet mag een verdachte zijn of haar proces in vrijheid afwachten, ook in hoger beroep, tenzij de verdachte vluchtgevaarlijk is, een gevaar voor de samenleving vormt, of om een andere zwaarwegende reden. Bij Sarah V. ziet het hof die niet, zoals de rechtbank in Utrecht die eerder ook niet zag. Sarah V. werd in januari 2021 gearresteerd en kwam na een maand voorlopige hechtenis onder voorwaarden vrij. Na de uitspraak op 19 maart werd ze direct gevangengezet. Ze ging dezelfde dag nog in hoger beroep.
Recidive
Vormt Sarah V. een bedreiging voor de kinderen? In de terechtzitting van de meervoudige strafkamer op 17 februari 2022 in Utrecht, dus nog tijdens het onderzoek, zei de voorzitter dat het risico op recidive als „zwaar” werd gezien. Op 19 maart dit jaar oordeelde de rechtbank dat een gevangenisstraf van elf jaar „passend en geboden” was omdat, aldus het vonnis, „de kinderen van verdachte beschermd moeten worden en de kans moeten krijgen om veilig en in goede gezondheid verder op te groeien”.
In een recent wetenschappelijk artikel staat dat 77 procent van de daders die kindermishandeling plegen door het nabootsen en toebrengen van ziekteverschijnselen recidiveert.
Het hof wijst erop dat Sarah V. eerder lange tijd vrij is geweest, „waarbij zich geen incidenten hebben voorgedaan.” Ook dringt het gezin van V. erop aan dat ze vrij komt. V. mag haar kinderen geen medicijnen geven of eten en drinken voor hen bereiden, aldus een van de voorwaarden van het hof.
Wanneer het hoger beroep dient is nog niet bekend.