Hij werd door de Ghanese rechter aangekondigd als Stevie Wonder, maar toen hij maandag de eed aflegde om Ghanees staatsburger te worden bleek de Amerikaanse musicus in het dagelijks leven anders te heten. „Ik, Stevland Morris, zweer plechtig […] trouw aan de republiek Ghana, en ik zal de grondwet van Ghana levend houden, beschermen en verdedigen”, zei de artiest onder luid gejoel van een volle presidentiële perszaal in de Ghanese hoofdstad Accra.
De zanger van Happy Birthday (…to you) kreeg op zijn 74ste verjaardag een cadeau dat hij naar eigen zeggen al sinds de jaren zeventig begeerde: een Ghanees paspoort. Onderzoek zou destijds hebben uitgewezen dat zijn voorouders afkomstig zijn uit dit deel van West-Afrika. De zanger heeft Ghana regelmatig bezocht en zou met opeenvolgende leiders van het land goede relaties hebben opgebouwd. Oud-president Jerry Rawlings, die eerder luchtmachtpiloot was, zou Stevie Wonder zelfs een keer hebben ingezet als copiloot op een vlucht, vertelde de artiest aan de BBC.
Ghana was in 2001 het eerste Afrikaanse land dat mensen uit de diaspora de mogelijkheid gaf om zich in het land te vestigen. Zij kunnen zonder al te ingewikkelde procedures ook in Ghana werken. Volgens het kantoor van de Ghanese president Nana Akufo-Addo hebben sindsdien zo’n driehonderd mensen van Afrikaanse afkomst een paspoort gekregen. In 2019 memoreerde het land met het ‘Jaar van terugkeer’ dat vierhonderd jaar eerder de eerste slaafgemaakten naar Virginia getransporteerd werden. Het zogenoemde roots tourism vanuit de Verenigde Staten neemt sindsdien flink toe. De oervader van het Amerikaanse pan-Afrikanisme, W.E.B. Du Bois (1868-1963), sleet de laatste jaren van zijn leven in Ghana en ligt in Accra begraven.
Door Stevie Wonder staatsburger te maken „tonen we ons niet alleen erkentelijk over zijn immense talenten en successen”, zei de president bij de ceremonie, „maar erkennen we ook zijn diepe band met het Afrikaanse continent en zijn onvermoeibare inspanningen om eenheid, solidariteit en culturele uitwisselingen tussen mensen van Afrikaanse afkomst te bevorderen”. Welke naam er precies in het paspoort staat, is niet bekendgemaakt.
Lees ook
In Ghana komen nazaten van slaafgemaakten dichter tot zichzelf