De Europese buitenlandchef Josep Borrell heeft het Georgische parlement woensdag opgeroepen om de omstreden ‘Russische wet’ in te trekken. Het parlement nam die wet, die inhoudt dat organisaties met meer dan 20 procent van hun budget uit het buitenland het etiket ‘buitenlands agent’ krijgen, dinsdag aan. Dat heeft volgens Borrell „negatieve gevolgen voor Georgië op de weg naar de EU”.
Georgië werd afgelopen december EU-kandidaatlid. Eind april liet Borrell echter al weten de wet „onverenigbaar” te vinden met de waarden van de EU. Daar voegde hij woensdag aan toe dat de wet volgens hem het werk van het maatschappelijk middenveld en de vrije pers ondermijnt. Ook zei hij de „intimidatie, bedreigingen en fysieke aanvallen” van de politie richting demonstranten te hekelen.
De Duitse parlementariër Michael Roth, in april op bezoek in de Georgische hoofdstad Tbilisi, zei toen dat onderhandelingen over toetreding van Georgië waren uitgesloten als de wet zou worden aangenomen. Georgische betogers, die de afgelopen weken met tienduizenden tegelijk de straten van Tbilisi op gingen, vrezen al lange tijd dat de goedkeuring van de wet de weg naar de Europese Unie blokkeert.
Waarschuwingen VS en NAVO
Ook de Verenigde Staten hebben Georgië gewaarschuwd de wet niet in te voeren. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dreigde dinsdag om financieringen aan Georgië stop te zetten wanneer dat wel gebeurt, schrijft The Guardian. De VS gaven door de jaren heen miljarden dollars uit aan de wederopbouw van Georgië na de val van de Sovjet-Unie.
Ook de NAVO, waar Georgië zich eveneens bij wil aansluiten, was woensdag uiterst kritisch. Een woordvoerder va nhet militaire samenwerkingsverbond sprak tegen persbureau Reuters over „een stap in de verkeerde richting”. Ook zou de wet Georgië volgens de NAVO verder weg brengen van de Europese en Euro-Atlantische integratie. „Wij dringen er bij Georgië op aan om van koers te veranderen en het recht op vreedzaam protest te respecteren”, aldus de woordvoerder.