Bestuur UvA wil niet meer in gesprek met actievoerders
De Universiteit van Amsterdam gaat niet meer in gesprek met actievoerders. Dat heeft Geert ten Dam, college van bestuurvoorzitter van de UvA dinsdagochtend gezegd in het NOS Radio 1 Journaal. „Wij gaan niet meer praten met actievoerders en wij gaan ook niet meer om tafel zitten met mensen die gezichtsbedekkende kleding dragen. Dat hebben wij vorige week alleen gedaan in een uiterste poging om te de-escaleren.”
Maandag liepen protesten bij UvA-campussen opnieuw uit de hand. Aanvankelijk vond een demonstratie buiten bij Roeterseiland plaats, later zouden volgens de politie „enkele honderden” demonstranten naar binnen zijn gegaan. De politie van Amsterdam meldde op X dat de UvA aangifte had gedaan van vernieling en dat de politie er daarom voor zorgde dat niemand het pand in kan. De actievoerders zijn uiteindelijk door de ME het pand uitgezet. Op beelden van AT5> zijn grote vernielingen in de UvA-gebouwen te zien.
Het bestuur reageerde maandag „geschokt” over de manier waarop een „vreedzaam protest is gekaapt door gewelddadidge elementen die hun eigen ‘demonstratierecht’ misbruiken en de grondrechten van anderen, inclusief de media, ontkennen.” De demonstratie werd aanvankelijk opgezet door studenten en medewerkers als ‘walk-out’, waarbij zij tijdelijk hun werk neerleggen en gezamenlijk naar buiten lopen. Dat deel van de demonstratie is volgens het bestuur „ordelijk verlopen” maar het protest zou later zijn gekaapt toen mannen met zwarte (gezichts)bekleding het gebouw binnendrongen. Volgens het bestuur is er „sprake van moedwillige vernieling overal”.
Op de radio vertelt Ten Dam ook dat medewerkers in paniek zijn gevlucht. Gemaskerde personen die het gebouw binnendrongen, kwamen tot de zesde verdieping, de plek waar het bestuur van de UvA huist. „Wij kunnen ons dan ook niet aan de indruk onttrekken dat het op ons gericht was”, zegt Ten Dam. Ze zegt dat het bestuur niet aanwezig was, maar anders ook gevlucht zou zijn.
Alle campussen van de UvA zijn dinsdag en woensdag gesloten, op uitzondering van de faculteiten geneeskunde en tandheelkunde. Het college van bestuur kan naar eigen zeggen „geen verantwoordelijkheid nemen voor de veiligheid” van docenten en studenten op de campus. „Het is onaanvaardbaar dat mensen die op de UvA werken of studeren belaagd en bedreigd worden en hun werk- of studieplek moeten verlaten”. Dinsdagochtend is op de Roeterseiland een schoonmaak bezig, verder mag niemand naar binnen.
Welkom in dit blog
In dit blog doet NRC verslag van de verschillende pro-Palestijnse studentenprotesten en hun nasleep. Afgelopen dagen vonden betogingen plaats in Utrecht en Amsterdam. Lees hier het vorige blog terug.