De jazzsaxofonist die speelde met Bowie en de Stones; de sound van David Sanborn was uit duizenden herkenbaar

Hij wilde nog van alles, er stonden tourdata gepland tot in 2025. Maar eerder deze maand moesten er al concerten worden geschrapt: saxofonist David Sanborn had pijn in zijn rug, kon moeilijk lopen en saxofoonspelen was er al helemaal niet bij. „Ik kom terug!”, verzekerde hij fans. „Spelen voor jullie, vrienden, fans, crew en aanhangers, is wat me in leven houdt.”

Dit weekeinde overleed David Sanborn, 78 jaar. Zesvoudig Grammywinnaar Sanborn leed al enkele jaren aan prostaatkanker, hij overleed aan de complicaties daarvan, zo werd via zijn sociale media bekendgemaakt.

David Sanborn werd in 1945 geboren in Tampa, Florida, en groeide op in St. Louis. Op zijn derde kreeg hij polio en moest hij een tijd in een ijzeren long liggen, die hielp met ademen. Het gaf hem lang het gevoel dat hij wat achterliep. Door de polio hing zijn linkerarm een beetje, en hij bleef veel aan huis gebonden. „Ik was niet zoals de andere kinderen”, zei hij in 2008. „Mijn mantra was: ‘Hee jongens, wacht even!’ Ik lag veel in bed en luisterde naar de radio.” Sanborn kreeg van een arts het advies om saxofoon in plaats van piano te gaan spelen, goed voor zijn ademhaling en borstspieren.

https://www.youtube.com/watch?v=xFudBQcplj4

Opwarmstukje

Dat werkte. Op zijn veertiende speelde hij al met enkele grote bluesnamen, en hij werd aangenomen in de band van Paul Butterfield, met wie hij in 1969 op Woodstock speelde. Daarna kon hij met Stevie Wonder op tour, die hem ook op zijn album Talking Book wilde hebben. „De Rolling Stones hadden ons uitgenodigd voor een feestje, en we gingen door tot een uur of acht in de ochtend”, vertelde Sanborn in 2022 in The New York Times. „Ik kwam in mijn hotel en werd gebeld of ik naar de studio van Stevie wilde komen. Nu meteen. Ze speelden een nummer en ik speelde wat mee om er een beetje in te komen. Daarna zei ik: ‘Ok, ik ben er klaar voor.’ Maar Stevie zei over de intercom: ‘Nee, nee, dit was prima!’ Het album kwam uit en ja hoor: daar was mijn opwarmstukje.”

Bekend is ook zijn bijdrage aan David Bowie’s Young Americans, vooral de solo in het titelnummer. Alleen op het bekende ‘Fame’, dat Bowie maakte met John Lennon, hoor je Sanborn niet. Hij was op tour met Gil Evans, en kon er niet bij zijn. „Ik heb daardoor mijn kans om met Lennon te spelen gemist. Maar het werken met Bowie was een van de leukste dingen die ik heb gedaan”, zei hij in 2017.

David Sanborn in juli 1982. Een smooth-jazzsaxofonist die zijn instrument kon laten gillen en huilen.
Foto Paul Natkin / Getty Images

Springsteen en Dulfer

Sanborn werkte in de decennia erna met B.B. King, Paul Simon, Bruce Springsteen, Elton John, Billy Joel, Aretha Franklin, Al Jarreau, Eric Clapton, Candy Dulfer en vele anderen, en zat in de bands van tv-programma’s Saturday Night Live en Late Night With David Letterman, en presenteerde samen met Jools Holland Night Music.

Ook de jazzscene trok hem aan: hij speelde met Miles Davis, Dizzy Gillespie en Marcus Miller. In fusionband The Brecker Brothers werd hij zeer door de vernieuwende sound van saxofonist Michael Brecker beïnvloed. Met die broers nam hij in 1975 zijn eerste soloplaat op, Taking Off – de eerste van 25 soloalbums (acht keer goud, negen keer platina).

https://www.youtube.com/watch?v=7U0gDkriczc

Sanborn kon makkelijk schakelen tussen de verschillende genres. Hij bracht z’n popgevoeligheid naar jazz, en zijn jazztouch in de pop. Hij stond bekend om z’n toegankelijke smooth jazzsound, maar kon zijn sax evengoed laten gillen en huilen. Het maakte zijn sound uit duizenden herkenbaar. Hij speelde er zeer regelmatig mee in Nederland, vaak op North Sea Jazz, dat bij het bekendmaken van zijn overleden de site op zwart zette voor hem. De laatste jaren maakte Sanborn de podcast As We Speak, met gasten als Sonny Rollins, Pat Metheny en Cécile McLorin Salvant.