Onderzoek klimaatschade in Nederland: mogelijk honderden extra doden en miljard euro schade per jaar

Door klimaatverandering in Nederland kunnen elk jaar honderden mensen extra overlijden, vooral kinderen, ouderen en chronisch zieken. De jaarlijkse economische schade van klimaatverandering kan oplopen tot meer dan een miljard euro. Daarvoor waarschuwt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een dinsdag gepubliceerd rapport rapport Klimaatrisico’s in Nederland: De huidige stand van zaken. Ook arme mensen lopen extra risico op gezondheidsschade, omdat zij vaak geen geld hebben om hun huis aan te passen aan de stijgende temperaturen.

Nederland warmt op, en wordt zowel natter als droger. Dat was de afgelopen jaren al duidelijk merkbaar en het PBL voorziet dat deze drie trends zich voortzetten, met stijgende economische en gezondheidsschade tot gevolg. De hittegolf van 2019 heeft geresulteerd in vierhonderd extra sterfgevallen, de waterschade in Limburg in 2021 kostte meer dan 430 miljoen euro. Periodes van langdurige droogte zetten sinds 2018 bijna elk jaar drinkwatervoorzieningen onder druk.

Deze weersfenomenen en de bijkomende risico’s zullen de komende jaren vaker voorkomen. Bij meerdere droge jaren achter elkaar neemt de kans op natuurbranden toe. Ook de problemen met fundering onder cultureel erfgoed en woningen worden groter. Extreme weersituaties leiden tot schade aan infrastructuur, en ook tot lagere opbrengsten in de landbouw.

Klimaatadaptatie zou een bepalende factor moeten zijn in onder meer ruimtelijke inrichting, woningbouw, natuurbeleid en landbouw, stelt PBL. Dat zou de schade kunnen verkleinen. Zo moet er bij woningbouw rekening gehouden worden met overstromingen en hitte, bijvoorbeeld bij keuzes over de locatie en manier van bouwen. Daarnaast adviseert het planbureau mensen om maatregelen te nemen in en rond hun woning, zodat ze tijdens extreme hitte schaduw kunnen zoeken. En bij waterschaarste moet de overheid nadenken over een herverdeling. „Als extreme situaties steeds normaler worden, moet je opnieuw nadenken over wat je belangrijk vindt.”